AnasayfaYenilenebilir EnerjiUluslararası Kalkınma

TÜBİTAK Uganda’ya Enerji Santrali Kuracak

TÜBİTAK Uganda’ya Enerji Santrali Kuracak

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Enerji Enstitüsü tarafından Uganda’da gazlaştırma, yakma ve biyogaz özelliklerine sahip tesis kurulacağını bildirdi. 

Uganda Ulusal Bilim ve Teknoloji Kurumu (UNSCT) ile karşılıklı işbirliği diyaloglarının başladığı bu süreçte Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, iki ülke arasındaki işbirliğinin artırılmasını kazan kazan ilişkisi olarak değerlendirdi.

Yapılan görüşmeler kapsamında ilk olarak enerji, gıda ve biyoteknoloji konularını öncelik alanları olarak belirlediklerini açıklayan Bakan Işık, Uganda’da elektriğe erişimin geliştirilmesi ihtiyacının aciliyetinden dolayı ilk çalışmaları bu yönde olacağını da sözlerine ekledi. Bu kapsamda TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) uzmanlarınca  bölgedeki zengin biyokütle ve jeotermal kaynakları yerinde incelemek ve yol haritası belirmek için Uganda’ya ziyaretler başlatıldı.

Ayrıca uzun süredir geliştirmekte oldukları teknolojilerin Uganda’da uygulanmasının yaratacağı katma değerin önemine dikkat çekti.

Projenin finansal destek kısmının ise İslam Bankası ile bir işbirliği gerçekleştirerek yürütülmesi hedefleniyor.