AnasayfaEkolojiYenilenebilir Enerji

İsviçre, nükleer enerji kullanımını bırakıyor

İsviçre, nükleer enerji kullanımını bırakıyor

İsviçre, nükleer enerjiyi kullanmayı bırakma kararı aldı. Geçtiğimiz hafta yapılan referandumda oyların % 58’inden fazla yeşil enerji kaynaklarına yönelinmesini destekledi.

İsviçre’nin ülkenin enerji ihtiyacının üçte birini sağlayan beş adet nükleer enerji santrali var. Henüz tesislerin kullanıma kapatılması için net bir tarih yok, ancak ülke şimdiden güneş, rüzgar ve hidroelektrik gibi kaynaklara olan güvenini hızlıca artırmayı hedefliyor.

Rakipler, nükleer enerjiden uzaklaşmanın çok fazla maliyete neden olacağı konusunda uyarıda bulunsa da İsviçre bu konuda kararlı görünüyor. İsviçre’nin Yeşil partisinden Regula Rytz’ın, oylamayı “tarihi değişim anı” olarak ifade etti.

“İsviçre nüfusu, yeni nükleer enerji santralleri inşa etmeye hayır dedi ve yenilenebilir enerjinin geliştirilmesini onayladığını belirtti. Bu referandumda “ekonomi ve hane halklarının gelecek için sorumluluk alması gereken koşullar da belirlendi.

İsviçre hükümeti, önce Japonya’nın Fukushima fabrikasının 2011’de bir tsunami sırasında tahrip edilmesinin ardından nükleer enerjiyi yenilenebilir enerjilerden çekmeyi önermişti. Oylamanın sonucunda çıkan nükleer enerjiyi bırakma kararının 2018 Ocak ayında başlayacak planla ilerlemeye başlayacağı bekleniyor.

Kaynak