AnasayfaYenilenebilir Enerji

İzmir’de ESHOT binaları, güneş enerjisi üretecek

İzmir’de ESHOT binaları, güneş enerjisi üretecek

İzmir Büyük Şehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü kendi enerjisini üretmek için güneş enerjisi santrali kuracak. Kurulan güneş enerjisi santralinden üretilen enerjiyi duraklarda ve atölyelerde kullanacak.

Çevreci şehir İzmir’de Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosunu kuracak  olan İzmir Büyükşehir Belediyesi şehirde yenilenebilir enerji alanında büyük bir devrim başlatıyor. Güneş enerjisi santrali kurma kapsamında ESHOT’un Buca Gediz’deki atölye binalarına 9 bin 250 metrekarelik çatı alanına güneş panelleri kurulacak. Tamamlanması için 270 gün belirlenen tesislerin bitiminin ardından yılda 1 milyon 230 bin kwh elektrik enerjisinin üretileceği ve bu sayede yıllık 670 ton karbon gazı salınımının önleneceği tahmin ediliyor.

Bu proje kapsamında ESHOT, otobüs duraklarına da güneş panelleri yerleştirecek bu sayede durak aydınlatmaları da güneş enerjisi tarafından karşılanacak. Üstelik otobüs bekleme alanları da akıllı duraklara dönüştürülecek bu sayede yolcular için daha  rahat ve güvenli bir yolculuk hizmeti sunulacak.

17092016_221115_0

Elektrikli otobüslerde de güneş enerjisinden yararlanmayı planlayan Belediye, 2020 yılına kadar sera gazı salımını en az yüzde 20 azaltmayı hedefliyor. Raylı sistemlerin ve elektrikli otobüslerin artışıyla fosil yakıt kullanımını azaltmayı hedefleyen İzmir Belediyesi aynı zamanda bütçeden önemli payı alan yakıt bakım ve onarım masraflarını da bu sayede azaltmayı umuyor. Hem çevreci hem de ekonomik olan bu araçların şarj edilmesi için kullanılacak elektrik enerjisinin maliyeti,kurulan güneş enerji santralinden karşılanacak. Elektrikli araçların şarj edilmesi için kullanılacak olan elektriği TEDAŞ’tan satın alacak olan ESHOT, güneş enerjisi santralinden üretilen enerjiyi de TEDAŞ’a aktaracak.

Kaynak