AnasayfaEkonomik KalkınmaKültürel Kalkınma

İzmir’in Yaşam Kalitesi Raporu Yayımlandı!

İzmir’in Yaşam Kalitesi Raporu Yayımlandı!

Ege Genç İş adamları Derneği (EGİAD), “İzmir Yaşam Kalitesi, Yaşam Maliyeti ve Ücretler Araştırmaları Raporu’nu yayımladı. 

İzmir ile ilgili şimdiye kadar yaşam kalitesi alanında yapılmış en kapsamlı araştırma olan “İzmir’in Yaşam Kalitesi, Yaşam Maliyeti ve Ücretleri Raporu’nun tanıtımı İzmir Ticaret Odası ve Batı Anadolu Sanayici İş Adamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) iş birliği ile gerçekleştirildi.

Rapora göre, Türkiye’nin diğer şehirlerinden İzmir’e işgücü göçünün yoğun olduğu vurgulandı. Ayrıca raporda, İzmir’in İstanbul’dan % 10 daha ucuz bir şehir olduğu ve İzmir’in, İstanbul’a göre %12 daha yüksek bir ‘Yaşam Kalitesi’ne sahip olduğu belirtildi.


EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada İzmir’in inovasyon potansiyeli ve artan işgücü göçüyle yeni yatırımların ve büyük şirketlerin dikkatini çektiğini belirtti. İlter; “İzmir’i Türkiye’nin Kaliforniya’sı haline getirmek için bir fırsat olarak görüyoruz. Amaç yaşanacak şehir olarak bilinen İzmir’in ‘çalışılacak ve iş yapılacak şehir’ olduğu imajını da güçlendirmektir.” dedi.

İzmir’de “Yaşam Maliyeti” İstanbul’dan %10 daha ucuz

Evde yeme-içme, alkol ve tütün, ev gereçleri/ürünleri, kişisel bakım, giyim ve ayakkabı, ev hizmetleri, kamu hizmetleri, ev dışı yeme-içme, ulaşım ile spor ve eğlence kategorilerinde yaklaşık 200 ürünün fiyatları karşılaştırıldığında, İstanbul’un yaşam maliyetinin İzmir’den %10 fazla olduğu görülüyor. İzmir’in özellikle kişisel bakım (kozmetik ürünleri, sağlık ürünleri, güzellik merkezleri ve kuaför), ev hizmetleri (ev temizliği ve bebek bakımı, kuru temizleme ve ütü hizmetleri), kamu hizmetleri (elektrik, su, doğalgaz, telefon hattı kullanımı) ve spor/eğlence kategorilerinde İstanbul’dan %20 daha ucuz olduğu belirtiliyor.

İzmir, İstanbul’a göre “Yaşam Kalitesi” ortalama % 12 daha yüksek bir şehir

Yaşam kalitesinin analiz edilebilmesi için politik ve sosyal ortam, ekonomik ortam, sosyo-kültürel ortam, sağlık ve sıhhi temizlik, kamu hizmetleri ve ulaşım, dinlenme/eğlenme, tüketim ürünleri, konaklama gibi 39 kategori göz önünde bulunduruldu. Bu kategorilere göre, İzmir’in sahip olduğu “Yaşam Kalitesi” oranının, İstanbul’dan % 12 daha yüksek olduğu görüldü.

Araştırma sonuçlarına göre, İzmir’de var olan politik ve sosyal ortamın, sağlık/sıhhi temizlik ve doğal ortamın, insanların İzmir’i yaşamak için tercih etmeleri konusunda öne çıktığını gösteriyor. Ayrıca raporda, İzmir ve İstanbul’un benzer semtlerindeki kira oranları karşılaştırılınca İzmir’in İstanbul’dan % 50; ilköğretim ve lise kapsamında yer alan yerel özel okul maliyetlerinde ise % 35 daha ucuz olduğu vurgulandı.

Kaynak