AnasayfaGenelEkoloji

Ekosistemden Haberler bülteninin üçüncü sayısı yayında!

Ekosistemden Haberler bülteninin üçüncü sayısı yayında!

Ekosistemden Haberler serimizin üçüncü sayısından ve 2024’ün ilk sayısından herkese merhaba!

IDEMA- International Development Management, INOGAR ve İhtiyaç Haritasıolarak aynı yaratıcı ekosistemden beslenen, iş birliği ve koordinasyon içinde çalışan kurumlarız. Bu kapsamda, aylık bültenlerimizde, IDEMA, INOGAR ve İhtiyaç Haritası’ndan oluşan ekosistemimizden gelişmelere, projelere, sahada olup bitenlere yer veriyoruz. Belirli aralıklarla ekosistemimizde ve paydaş ağımızda yer alan uzmanlarla birlikte kaleme aldığımız özel bültenlerimizi paylaşıyoruz.

Önceki sayılarımızı henüz okumadıysanız veya yeniden incelemek isterseniz aşağıdaki bağlantılara tıklayabilirsiniz:

Bu ayki bültenimizde Aralık ve Ocak ayından haberlere ve çalışmalarımıza yer veriyoruz.

Keyifli okumalar dileriz!


Afetlere hazırlık ve afet sonrası yeniden yapılanma

RRDC (Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezleri) ‘nin lansmanı

RRDC (Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezleri)‘nin lansmanı gerçekleştirildi

14 Aralık 2023

İhtiyaç Haritası, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP Türkiye), Adana Ticaret Odası ve Gaziantep Ticaret Odası koordinasyonu ve destekleriyle RRDC ‘nin lansmanı Adana’da gerçekleştirildi.

RRDC, 6 Şubat 2023 tarihinde 11 ili etkileyen deprem sonrasında zarar gören illerin yeniden yapılanma ve sürdürülebilir kalkınma ihtiyaçlarına yönelik faaliyetler yürütmek üzere hayata geçiriliyor. Merkezin yapılanmasında, ana ortakların yanı sıra bölgedeki odalar, belediyeler, meslek kuruluşları, kamu kuruluşları, uluslararası kuruluşlar, ulusal ve yerel sivil toplum örgütleri de destek paydaşlar olarak belirlendi.

Enerjisa, Daha İyi Bir Gelecek Platformu, IDEMA ve INOGAR’ın destekleriyle gerçekleşen lansmana afet bölgesi olarak ilan edilen 11 ilde faaliyet gösteren Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerinin yanı sıra; yerli ve yabancı kurum ve kuruluş temsilcileri de katıldı.

Lansmana dair detaylı bilginin yer aldığı haber içeriğimiz için tıklayın.

TAİDER ve İhtiyaç Haritası iş birliğiyle “Afet Planı ve Acil Durum Yönergesi Çalıştayı” gerçekleşti

25 Aralık 2023

19 Aralık 2023 Salı günü 10.00-16.00 saatleri arasında TAİDER Aile İşletmeleri Derneği ve İhtiyaç Haritası iş birliğiyle “Afet Planı ve Acil Durum Yönergesi Çalıştayı” gerçekleşti. Afet planlamasının ve hazırlığının öneminin konuşulduğu etkinlikte İhtiyaç Haritası İcra Direktörü Evren Aydoğan ve INOGAR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sarıcakonuşmacı olarak yer aldı.

“Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” projesi

İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği, meme kanseri farkındalık hareketi için yeniden Hatay’da kadınlarla buluştu

16 Ocak 2024

İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği tarafından AstraZeneca Türkiye’nin desteği ile hayata geçirilen “Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” projesi kapsamındaki dördüncü buluşma bir kez daha Hatay’daki kadınlarla gerçekleşti. İhtiyaç Haritası koordinasyonu ile Hatay’ın Samandağ ilçesindeki Etnospor Dayanışma Obası’nda düzenlenen etkinlikte Kanser Savaşçıları Derneği’nin gönüllü hekimi Dr. İbrahim Çolhan tarafından 2 farklı oturumda yaklaşık 200 kadına meme kanseri farkındalık eğitimi verildi. Böylelikle eğitimlerle ulaşılan toplam kadın sayısı 700’e yükseldi. Eğitimde kadınlar; meme kanseri görülme sıklığı, başlıca risk faktörleri, erken tanının önemi, meme kanseri tarama (mamografi) ve elle muayene gibi konularda bilgilendirildi.

Projeye dair detaylar için tıklayın.

Renkli Hayaller Sahnesi Projesi Belgesel Gösterimi

Çocuklar için hayata geçirilen “Renkli Hayaller Sahnesi Projesi”nin Belgeseli, ilk kez seyirci ile buluştu

17 Ocak 2024

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen çocukların iyi olma haline katkı sağlamak amacıyla Tiyatro Kooperatifi tarafından, TOBB Kreatif Endüstriler Meclisi ile NetflixTürkiye’nin destekleri ve İhtiyaç Haritası iş birliğiyle hayata geçirilen Renkli Hayaller Sahnesi projesine dair hazırlanan belgesel, 17 Ocak Çarşamba Günü Atlas Sineması’nda gerçekleştirilen özel gösterimle ilk kez seyirciyle buluştu.

Projeye dair detaylar ve belgeselin bağlantısı için tıklayın.

‘Okul Çağındaki Çocukların İyilik Hallerinin Artırılması’ projesi

İhtiyaç Haritası Konteyner Yaşam Alanı’nda “Okul Çağındaki Çocukların İyilik Hallerinin Artırılması” Projesi Başladı

26 Ocak 2024

Avustralya Büyükelçiliği’nin desteklediği ‘Okul Çağındaki Çocukların İyilik Hallerinin Artırılması’ projesi kapsamında Hatay İhtiyaç Haritası konteyner kentinde ‘Çocuk Hakları ve Eğitim Hakkı’ konulu seminerlerin 6-10 yaş grubuna yönelik oturumları başladı.

Projeye dair detaylar için tıklayın.


Kalkınma için Teknoloji

Uluslararası Kalkınma Odaklı Haber Platformu Devex, dijital aktivizm haber dosyasında İhtiyaç Haritası’na yer verdi

13 Aralık 2023

Uluslararası alanda en büyük kalkınma odaklı haber ve bilgi platformu olan Devex, “Dijital aktivizm: Toplumsal hareketleri ve hümanizmi dönüştürmek” haber dosyasında aktivistlere ve insani yardım kuruluşlarına sağlık hizmeti sunma, yardımları koordine etme ve eşitliği savunma konusunda yardımcı olan Orta Doğu, Türkiye ve Afrika’daki girişim ve platformlara yer verdi.

Haber dosyasında, Türkiye’den Dr. Ali Ercan Özgür, PhD(İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı), Sudan’dan Dr. Sara Abdelgalil (Doktor ve aktivist), Kamerun’dan Bandy Kiki (Yazar, aktivist ve girişimci) deneyimlerini paylaştı.

Haberi okumak için tıklayın.

Hızlandırılmış Dijital Dönüşüm için İnsan Odaklı Yapay Zeka etkinliği

Brüksel’de “Hızlandırılmış Dijital Dönüşüm için İnsan Odaklı Yapay Zeka” etkinliğine katıldık

18 Ocak 2024

sustAIn.brussels, Enterprise Europe Brüksel ve CLAIRE tarafından düzenlenen, farklı sektörlerden kurumlar, Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri ve araştırma merkezleri arasındaki iş birliğini teşvik eden dinamik bir platform görevi gören  “Hızlandırılmış Dijital Dönüşüm için İnsan Odaklı Yapay Zeka” etkinliğine katıldık. İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı Guler Altinsoy, yaklaşan Needs Map Data Challange (İhtiyaç Haritası Veri Yarışması)  hazırlığı kapsamında iş birliği görüşmeleri gerçekleştirdi. Uluslararası paydaşlarla sosyal fayda için Coğrafi Bilgi Sistemleri teknolojisini kullanma deneyimlerimizi paylaştı.


Kooperatif kapasite güçlendirme çalışmaları

Platform Kooperatifçiliği Konsorsiyumu ile Hindistan’da bir araya geldik

21 Aralık 2023

İhtiyaç Haritası’nın kurucularından olduğu Platform Kooperatifçiliği Konsorsiyumu (PCC), 30 Kasım – 2 Aralık 2023 tarihleri arasında Hindistan’da bir araya geldi. Değişim için Bilişim Teknolojileri (ITfC) ve Platform Kooperatifçiliği Konsorsiyumu (PCC) tarafından düzenlenen konferans, araştırmacılar, kooperatif teknoloji uzmanları, aktivistler, hükümet yetkilileri ve platform liderleri ve üyeleri de dahil olmak üzere çeşitli katılımcıları bir araya getirerek hem pratik hem de teorik alanlara odaklandı. İhtiyaç Haritası ve INOGAR ekipleri, özellikle adil ticaret ve bir platform üzerinden afetlere müdahale konusundaki deneyim ve önerilerini konferans paydaşlarıyla tartışma imkanı buldu.

The Platform Cooperativism Consortium (PCC) aracılığıyla bir araya gelen sosyal ekonomi ekosisteminin bir parçası olarak, daha adil ve insan onuruna yakışan bir sosyal ve ekonomik dönüşüm için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Konferansa dair daha detaylı bilginin yer aldığı haber içeriğimiz için tıklayın.

“Kalkınmaya Doğru: Gelişmekte Olan Bir İş Gücü Piyasası için Fırsatlar Yaratmak”

“Kalkınmaya Doğru: Gelişmekte Olan Bir İş Gücü Piyasası için Fırsatlar Yaratmak” toplantısında yer aldık

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Dünya Bankası tarafından yürütülen “Seçilmiş Bölgelerde Yaşayan GKAS ve Türk Vatandaşları için Ekonomik Fırsatların Güçlendirilmesi Projesi”nin kapanış toplantısı özelliğini taşıyan “Kalkınmaya Doğru: Gelişmekte Olan Bir İş Gücü Piyasası için Fırsatlar Yaratmak” etkinliğine katıldık.

Toplantıda IDEMA, İhtiyaç Haritası ve INOGAR Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür, PhD, “Sosyal Girişimcilik Yoluyla Kadınlar için İstihdam Yaratma” oturumunda konuşmacı olarak yer aldı.

Ahenk Kooperatifi, Beri Kadın Kooperatifi, Ekip Kooperatifi ve Halka Kooperatifi, “Sosyal Kooperatif Ortakları ve Paydaşları için Dönüşüm Yolculuğu” oturumunda hikayelerini paylaştı. Katılımcılar ve kooperatif ortaklarını bir araya getiren sergi alanında yaratılan interaktif köşede, Ahenk Kooperatifi, Beri Kooperatifi, Ekip Kooperatifi ve Halka Kooperatifi, katılımcılarla ürün ve hizmetlerini paylaştı.

Etkinliğe dair detayları ve konuşulanları paylaştığımız haber içeriğimiz için tıklayın.

Fotoğraf: EuroCoop,

Dünyanın ilk kooperatifinin kuruluş yıl dönümünü kutladık

21 Aralık 2023

Kooperatifçiliğin köklerini saldığı, dayanışmanın temel taşının atıldığı 21 Aralık, dünyadaki ilk kooperatifin kuruluş yıldönümü olarak kutlanıyor. “21 Aralık Tarihinin Önemi: Dayanışmanın Öncüsü Rochdale Kooperatifi’nin Hikayesi” başlığı altında özel haber hazırladık. Okumak için tıklayın.

Ekosistemimizde INOGAR ve İhtiyaç Haritası, sosyal kooperatifçilik yaklaşımıyla dayanışma ve karşılıklı yardımlaşmayı güçlendirmek, tüm hayatların eşit değere sahip olduğu inancıyla eşitsizliği azaltmak için çalışmalarına devam ediyor. IDEMA ise kooperatif alanındaki deneyim ve uzmanlığıyla kooperatiflerin sürdürülebilirliği için kapasite geliştirme ve operasyonel süreçlerin iyileştirilmesi için çalışmalarına devam ediyor.

5.Türkiye Kooperatifler Fuarı

Gaziantep’te gerçekleşen beşinci Türkiye Kooperatifler Fuarı’nda yer aldık

26-29 Aralık 2023

Cumhuriyetimizin 100. yıl kutlamaları çerçevesinde, Türkiye Kooperatifler Fuarı’nın beşincisi 26-29 Aralık 2023 tarihleri arasında Ticaret Bakanlığı’nın organizasyonunda Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde gerçekleşti.

IDEMA, İhtiyaç Haritası, INOGAR, Ahenk Kooperatifi, Beri Kooperatifi ve Sağlam KOBİ, fuaye alanında temsilcileriyle birlikte fuarda ziyaretçilerle buluştu.   İmece kültürünün ticari hayata yansıması olan kooperatif işletme modelini geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla gerçekleştirilen fuara 180 kooperatif katıldı.

Kooperatiflerin yanı sıra önemli yerel ve uluslararası e-ticaret ve marka temsilcileri, STK uzmanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri de ziyaretçi ve konuşmacı olarak fuarda yer aldı.

Fuara dair detayları ve konuşulanları paylaştığımız haber içeriğimiz için tıklayın.


İklim krizi ve yeşil dönüşüm

Uluslararası Sürdürülebilirlik ve İklim Krizi Konferansı

İzmir’de gerçekleşen Uluslararası Sürdürülebilirlik ve İklim Krizi Konferansı’ndaydık

20 Aralık 2023

ESİAD: Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Konferans Salonu ev sahipliğinde gerçekleşen konferansın ilk paneli “Ayak İzimi Azaltıyorum Platformu” başlığıyla IDEMA Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür, PhD’ün moderasyonununda UNDP İyi Niyet Elçisi Mert Fırat, Sürdürülebilir Tarım Kooperatifi YK Üyesi Prof.Dr. Meltem Onay, Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. menevis uzbay pirili, İklim ve Gıda Aktivisti Pembe Albayrak ve Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Kurucusu Sema Gür’ün konuşmacılığında gerçekleşti.

İzmir kentinin iş dünyasının liderleri ve kent paydaşları temsilcileri olarak bizler de “İzmir’de Yeşil Dönüşüm İçin Karbon Ayak İzini Azalt” kampanyasını desteklemek ve bu doğrultuda karbon ayak izi uygulamasını ağlarımızda yaygınlaştırmak doğrultusunda niyet beyanını imzaladık.

Konferansta konuşulanlara yönelik haber içeriğimiz için tıklayın.

Doğru Bilgi Yangından Daha Hızlı Yayılsın: Orman Yangınları için İletişim Atölyeleri

“Doğru Bilgi Yangından Daha Hızlı Yayılsın: Orman Yangınları için İletişim Atölyeleri”ne katıldık

16 Ocak 2024

Doğu Akdeniz Araştırma Derneği tarafından yürütülen Esmiyor iş birliğiyle gerçekleştirilen ve UNDP Global Environment Facility Small Grants Programme (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı) tarafından desteklenen “Doğru Bilgi Yangından Daha Hızlı Yayılsın: Orman Yangınları için İletişim Atölyeleri” projesine, birçok paydaşla birlikte IDEMA, İhtiyaç Haritası ve INOGAR temsilcileri de katıldı.

Farklı paydaşlarla orman yangınlarına ilişkin iletişim stratejisi oluşturarak kamuoyunda orman yangınları ile ilgili uzun süreli farkındalık yaratmanın ve farkındalığı aksiyona dönüştürmenin amaçlandığı proje kapsamında düzenlenecek olan atölye serilerine katılmaya ve etkimizi birlikte çoğaltmaya devam edeceğiz.

Atölyeye ilişkin detaylar için tıklayın.


Gençlik

Gençler için Adil Gelecek Projesi İş Planı Yarışması

“Gençler için Adil Gelecek Projesi İş Planı Yarışması” gerçekleştirildi

26 Aralık 2023

INOGAR tarafından Save the Children International-Türkiye Country Office ve Esenyurt Belediyesi ortaklığında yürütülen Gençler için Adil Gelecek Projesi (Young Fair Future Project) kapsamında 13 girişimcinin jüri önüne çıktığı ve iş fikirlerini sunduğu “Gençler için Adil Gelecek Projesi İş Planı Yarışması” 26 Aralık’ta gerçekleşti.

Kazanan projeler arasında Lilasplants, Zen Shine, Hayatı Birlikte İnşa Edelim, El Sanatları ve Win Jewel yer aldı. Bu projeler sadece makine, malzeme ve ürün alımları için desteğin yanı sıra aynı zamanda ürün geliştirme, muhasebe, satış ve pazarlama gibi alanlarda da profesyonel danışmanlık hizmeti almaya hak kazandı.


Kültür, Sanat ve Yaratıcı Endüstriler

Culture Next Kültürel Değişim Konferansı

Culture Next Kültürel Değişim Konferansı’na katıldık

7 Aralık 2023

Ana sponsorluğunu Enerjisa’nın üstlendiği Culture Next Kültürel Değişim Konferansı’nda TBWA\ISTANBUL’nın Global Trend Raporu’nda yer alan ve Türkiye için anlamlı olan trendleri derinlemesine incelemek üzere buluştuk.

2022’de öne çıkan 5 trend cinsiyet kurallarının reddi, döngüsel ekonomi, akışkan gerçeklik, zihin bakımı ve hayalet modu olarak belirlenmişti. Bu yıl öne çıkan 5 trend arasında iş ve yaşam sınırları, toprağa dönüş, azla çoklamak, sıfır molası ve aktif yaş alma yer alıyor.

Konferans’ta #Dahaiyibirgelecek için Enerjisa Enerji, TBWA İstanbul ve IDEMA olarak hayata geçirdiğimiz Daha İyi Bir Gelecek Platformu, Türkiye Verim Haritası ve Verim Araştırması Raporu’na dair ilgili tanıtım ve bağlantılar paylaşıldı.

“Gösteri Sanatları Faaliyetlerinin Sosyal ve Ekonomik Etkileri Üzerine Araştırma” projesi Final Etkinliği çevrim içi olarak gerçekleşti

20 Aralık 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, INOGAR tarafından yürütülen “Gösteri Sanatları Faaliyetlerinin Sosyal ve Ekonomik Etkileri Üzerine Araştırma” başlıklı rapor projesi, gösteri sanatlarının yerel ve bölgesel ekonomiye yaptığı dolaylı katkıları ortaya koymayı amaçlıyor. Yürütülen araştırma çalışması ile kültür sanat faaliyetlerinin bölgelerin kalkınmasında nasıl bir etkiye sahip olduğunu analiz etmek, kamu ve sponsor aracılığıyla özel sektör tarafından verilen desteğin etkilerini görebilmek ve özellikle gösteri sanatlarının ekonomiye olan katkısı somutlaştırarak bu alana desteklerin teşvik edilmesi hedefleniyor. Dr. Funda Lena (Ph.D.) ile birlikte hazırlanan “Gösteri Sanatları Faaliyetlerinin Sosyal ve Ekonomik Etkileri Üzerine Araştırma” projesinin final etkinliği olan rapor lansmanı, 20 Aralık’ta 11.00-13.00 saatleri arasında Zoom’da çevrim içi ve herkese açık olarak gerçekleşti.


Amaçlar için Ortaklıklar

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Enerji Verimliliği Merkezi’ni ziyaret ettik

11 Aralık 2023

IDEMA Genel Müdür Yardımcımız Gökçe Ahi , Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nı (BTSO) ziyaret etti. BTSO Enerji Verimliliği Merkezi Yöneticisi Canpolat Çakal’ın ev sahipliğinde Enerji Verimliliği Merkezi’nin çalışma ve atölye alanlarını ziyaret eden ekibimiz, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile sosyal kalkınma ve sürdürülebilirlik başlıklarında gerçekleştirilebilecek projeler üzerine görüştü.

CLIMB, IDEMA ve Marmara Belediyeler Birliği  iş birliği toplantısı gerçekleştirdik

18 Aralık 2023

IDEMA’nın konsorsiyum partnerleri arasında yer aldığı ve iklim kaynaklı göç üzerine çalışmaların yapıldığı CLIMB Project‘te gerçekleştirilen araştırmalar ve veri kullanımı üzerine konuşmak için Tuba Bircan ve Marmara Belediyeler Birliğiekibinden uzmanlar ve yöneticiler ile bir araya geldik.

İş birliği toplantımızda, iklim kaynaklı göç odağında gerçekleştirilebilecek benzer çalışmalarla birlikte Türkiye’deki yerel yönetimlerle gerçekleştirebilecek farklı projeleri de değerlendirdik.

Makedonya merkezli ZIP Institute ile tanışma ve iş birliği toplantısı gerçekleştirdik

25 Aralık 2023

Makedonya’da 2012’de kurulan ve derinlemesine araştırma ile gerçek dünya çözümleri arasındaki boşluğu doldurarak ülkenin politika ortamının şekillenmesinde önemli rol oynamayı hedefleyen ve bu bağlamda çalışmalarını sürdüren ZIP Instuteile ekosistemimizin yapısını ve projelerimizi paylaştığımız bir toplantı gerçekleştirdik.

Ortak Hedeflere Ulaşmak İçin Uluslararası İş Birliği Toplantısı

“Ortak Hedeflere Ulaşmak İçin Uluslararası İş Birliği Toplantısı”nda uluslararası fon kuruluşları temsilcileriyle buluştuk

23 Ocak 2024

Gaziantep Ticaret Odası’nın yılda iki kez gerçekleştirdiği; uluslararası fon kuruluşları ile olası iş birliklerinin değerlendirilmesinin ve 2024 yılı için öngörülen çalışmalar hakkında bilgi sahibi olunmasının amaçlandığı toplantıda ekosistem temsilcileri olarak yer aldık.

Buluşmada uluslararası fon kuruluşlarının temsilcileri ile tanışarak; ekosistem olarak yaptığımız çalışmaları anlattık. Çalışma alanlarımıza uygun fon kuruluşları ile geliştirebileceğimiz iş birliklerini değerlendirdik.

‘InvestEU: Avrupa’nın Geleceğini Finanse Etmek’

Brüksel’de düzenlenen ‘InvestEU: Avrupa’nın Geleceğini Finanse Etmek’ etkinliğine katıldık

23 Ocak 2024

InvestEU tarafından yaratılan etkiyi görünür kılmak ve InvestEU ortakları ve paydaşlarıyla etkileşim fırsatı yaratmak amacıyla düzenlenen “InvestEU: Avrupa’nın Geleceğini Finanse Etmek” etkinliğine İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı Guler Altinsoykatılım gösterdi.

Etkinlik kapsamında AB ekonomisinin büyümesine, Avrupalı şirketlerin rekabet gücüne ve Avrupa’nın yeşil ve dijital geçişine ilişkin temalarda konuşmalar gerçekleştirildi.


Kapatırken

IDEMA LinkedIn sayfasına giderek idemahaber’e abone olmak için tıklayın. IDEMA, İhtiyaç Haritası ve INOGAR’ı sosyal medya hesaplarından takip edebilir; idemahaber’de yer almasını önerdiğiniz konuları ve etkinlikleri iletisim@idema.com.tr adresine gönderebilir, iş birlikleri ve projelerinizin ihtiyaçları için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bir sonraki sayımızda görüşmek üzere!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0