AnasayfaSosyal KalkınmaKadın

Kadına Karşı Şiddete Dur De! Turuncu Giy!

Birlemiş Milletler tarafından hazırlanan “Kadına Karşı Şiddetle Mücadele İçin 16 Günlük Aktivizm Kampanyası” çerçevesinde, 25 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında, konuya dikkat çekilmesi için giysilerde turuncu renk kullanılması kararlaştırıldı.

Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (BM Kadın) önderliğinde, turuncu rengin kullanılmasını içeren “Kadına Karşı Şiddetle Mücadele İçin 16 Günlük Aktivizm Kampanyası”, 25 Kasım* 2015 tarihinde New York’ta (ABD) başlamak ve 10 Aralık** 2015’te İstanbul’da sona ermek üzere organize edildi. Söz konusu kampanya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından imzalandı.

BM Kadın; kadınların liderliğini ve karar sürecine katılımını artırma, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti sona erdirme, barış ve güvenlik süreçlerinin bütün unsurlarında kadınların yer almasını sağlama, kadınların ekonomik olarak güçlenmesini destekleme, ve ulusal kalkınma planlarına ve bütçelerine, toplumsal cinsiyet eşitliğinin dahil edilmesini sağlama amaçlarına sahiptir.

Bu bağlamda, kadına karşı şiddetin sona ermesini desteklediklerini bildiren Topbaş, 16 gün sürecek kampanya dahilinde tüm bireylerin giysilerinin bir yerinde aktivitenin sembolü olarak seçilen turuncu rengini kullanarak buna destek olabileceklerini belirtti.

İstanbul’da ayrıca, bazı anıtsal yapıların turuncuyla renklendirileceği, turuncu ışık gösterilerinin yapılacağı ve Vodafone İstanbul Maratonu’nun “Kadına Şiddete Hayır” sloganıyla, turuncu renk kullanılarak koşulacağı biliniyor.

 

*Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü

**İnsan Hakları Günü