AnasayfaGenelDezavantajlı Gruplar

Kahramanmaraş depremi sonrası neler yapıldı, yapılıyor

Kahramanmaraş depremi sonrası neler yapıldı, yapılıyor

Kahramanmaraş depremiyle tüm Türkiye çok büyük bir yıkıma tanık oldu. On ili kapsayan depremin yıkıcılığı ve can kayıpların her gün artması tüm Türkiye’yi yasa boğdu. 

Depremin ilk gününden beri birçok sivil toplum kuruluşu ve binlerce gönüllü deprem bölgesine yardıma koştu. Peki deprem bölgesinde neler yapıldı ve neler yapılıyor?

Çocuk Hakları

Kahramanmaraş Depremlerinin ardından organize olan ve çocuk hakları alanında uzman ve STÖ temsilcilerinin oluşturduğu Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Grubu süreci en başından beri izlerken, depremin ardından kurulan barınma alanlarının çocukların ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde nasıl düzenlenmesi gerektiğine ilişkin bir not hazırladı.

Engelli Hakları

Engelli Çocuk Hakları Ağı depremin ilk gününden itibaren engelli çocuklara yönelik olarak çalışma yürütürken, sosyal medya hesaplarında hem çalışmalarını hem de gözlemlerini kamuoyu ile paylaştı.

Gençlik Hakları

Depremlerin ardından depremzedeler afet illerinden tahliye edilirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 11 Şubat’ta “Üniversiteler uzaktan eğitime geçecek yurtlar misafirhane olacak.” açıklamasının ardından yurtlar boşaltılmaya başlandı. Gençlik Örgütü Forumu konuya ilişkin bir bilgi notu yayınlayarak alınan kararın kanuna aykırı olduğunu söyledi. 

Mülteci Hakları

Mültecilerle Dayanışma Derneği, depremzede mültecilere yönelik tutumlara ilişkin bir açıklama yaparak “insani yardımın dört ana ilkesi”ni hatırlattı. Açıklamada 4 ana ilkeden “ayrım gözetmemek” ve “tarafsızlık” ilkesini vurgulayan Mülteci-Der, yaşanan felaketler sonrasında insani yardımın temel ilkelerinin göz ardı edildiğini, mültecilerin barınma desteklerine dahil edilmediğini, yardım dağıtımlarında ayrımcı tutumlara maruz kaldıklarını ve nefret söylemleri ile mültecilerin hedef gösterildiğini aktardı.  

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği 

Kadın Koalisyonu, Afet Koordinasyon Ağı depremden en fazla etkilenen kesimin kadınlar, çocuklar, LGBTİ+’lar ve toplumda diğer dışlanan gruplar olacağını vurgularken, Afet Koordinasyon Ağı’nın hedefinin kaynaklarla ihtiyaç sahipleri arasında köprü kurmak, hak ihlalleri ile mücadele etmek ve kadın örgütlenmelerinin afet yönetiminin her aşamasında etkin olarak yer almasını sağlamak olduğu belirtildi.

Sağlık Hakkı

Ruh Sağlığı Derneği, depremlerin ardından psikososyal destek hizmetleri ile ilgili çalışmalara başladı. Depremzedeler için ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti almak isteyenler ve gönüllü olarak çalışmalara katılmak isteyen uzmanlar buradaki sayfayı inceleyebilirler. 

Yaşlı Hakları

65+ Yaşlı Hakları Derneği deprem bölgesindeki yaşlılara yardım etmek isteyenler için bir rehber hazırladı. Derneğin duyurusunda yaşlıların engelli ve çocuklar gibi kırılgan bir kesim olduğu hatırlatılarak, yaşlılarla çalışacak kişiler için dikkat edilecek başlıklar not edildi. 

 

Kaynak: STGM

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: