AnasayfaÇocukÖzel Dosya

Kalkınma Atölyesi’nin hazırladığı, ayakkabı ve mobilya imalatında çocuk işçiliği raporları yayımlandı!

Kalkınma Atölyesi’nin hazırladığı, ayakkabı ve mobilya imalatında çocuk işçiliği raporları yayımlandı!

Kalkınma Atölyesi, UNICEF Türkiye’nin finansal desteği ile Ocak 2017 – Aralık 2018 tarihleri arasında; “Türkiye’de Çocuk İşçiliği ile Mücadele Programı” kapsamında, ayakkabı ve mobilya imalatında çalışan çocuklara dair hızlı değerlendirme araştırmaları gerçekleştirmiştir.

Bu araştırmalar sonucunda ortaya çıkan raporlar, Türkiye’de en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliği bağlamında ayakkabı imalatı ve mobilya üretiminde çocuk işçiliğinin genel durumunu ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Türkiye’de Ayakkabı İmalatında Çocuk İşçiliği Hızlı Değerlendirme Raporu, ayakkabı imalatındaki çocuk işçiliğinin güncel durumunu ele almaktadır. Adana, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir ve Konya illerini kapsayan hızlı değerlendirme çalışması, çocukların ayakkabı imalatına nasıl ve neden katıldığı, ayakkabı sektöründe mevcut tedarik zinciri içinde çocuk işçiliğinin hangi üretim alanlarında bulunduğu ve çocuk işçiliğinin, çıraklık ve kalfalık gibi meslek öğrenme anlayışı içinde ayakkabı imalatına nasıl eklemlendiğini incelemektedir. Ayrıca, son yıllarda sayıları artan Suriyeli göçmenlerin ve çocukların ayakkabı imalatında nasıl yer aldığını ele almaktadır. 

Konu hakkında ayrıntılı bilgi almak ve rapora ulaşmak için lütfen tıklayınız.

İstanbul, İzmir ve Ankara illerini kapsayan Türkiye’de Mobilya İmalatında Çocuk İşçiliği Hızlı Giriş Değerlendirme çalışması; kayıt dışı ve emek yoğun olarak yapılan mobilya imalatında çocuk işçiliğinin mevcudiyetini ve imalatta çıraklıktan, kalfalığa ve oradan da ustalığa giden meslek edin(dir)me sürecinin çocuk işçiliği üzerine kurulduğunu göstermektedir. Ayrıca, geleneksel olarak da göçmen emeğinin yaygın kullanıldığı bir üretim alanı olarak, son yıllarda artan sayıda Suriyeli iş gücü ve çocuk işçiliği mobilya imalatının bir parçası haline gelmiştir. 

Konu hakkında ayrıntılı bilgi almak ve rapora ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kalkınma Atölyesi’nin web sitesine ulaşmak için lütfen tıklayınız.