AnasayfaSağlık&HijyenCOVID-19

Koronavirüsü Nedir?

Koronavirüsü Nedir?

Koronavirüs’ler (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir.

Koronavirüs (COVID-19), Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının son günlerinde ateş, nefes darlığı, öksürük gibi belirtiler ile ortaya çıkmıştır. Yapılan tetkikler sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanarak kamuoyuna duyurulmuştur. COVID-19 salgını, küreselleşmenin de etkisiyle kısa sürede tüm dünyaya yayılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün 11 Mart 2020 tarihinde COVID-19’u pandemi ilan etmesinin ardından hükümetler tarafından virüsün yayılmasına yönelik önlemler arttırılmıştır. 

Ülkelerin resmi kaynaklarından yararlanarak ESRI Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) tarafından hazırlanan haritaya göre 13 Mart itibariyle virüs 116 ülkede toplamda 128.343 kişide tespit edilmiştir. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre virüs iki kişide tespit edilmiş ve gerekli önlemler alınmıştır.  

IDEMAHABER olarak ESRI Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) üzerinden vakanın resmi rakamlarını, virüse karşı alınması gereken önlemleri ve çalışma yaşamına etkilerini kalkınma bakış açısı ile bugünden itibaren takip etmeye başlıyoruz. 

Kaynak