AnasayfaGöç ve Mülteciler

Lüksemburg En Fazla Göçmenin Yaşadığı OECD Ülkesi

Lüksemburg En Fazla Göçmenin Yaşadığı OECD Ülkesi

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) yaptığı araştırmaya göre Lüksemburg en yüksek sayıda göçmen nüfusa sahip OECD ülkesi olarak belirlendi.

OECD tarafından bir araya getirilen ve 2015 Göçmen Entegrasyon Endeksi Raporu’nda yer alan  bilgiler OECD ülkelerinde göçmen nüfuslarını göstermektedir. Raporun başlangıcında yer alan önemli bir detay ise göçmen tanımının şu şekilde yapılmasıdır: “O ülkede doğmayan her kişiye göçmen denir.” Her ülkenin kendi iç politikasında ve uygulamasında göçmen tanımı farklı olabileceği üzere, bu tanımlama ile ülkeler arası karşılaştırmada mümkün kılınmaktadır.

Rapora göre, Lüksemburg’un göçmen nüfusu 37.3% ile ilk sırada yer almaktadır. İsrail’in ise 2013 nüfusunun 32.7%’si ülke dışında doğmuş görülmektedir. 2013 nüfusunun 34.4% ise en az bir ebeveyni yurtdışında doğmuş olarak hesaplanıyor. Üçüncü sırada yer alan Avustralya’nın ise, 25.7%’lik nüfusunun yurt dışında doğduğu görülüyor.  Göçmen sayısında az bir orana sahip olan ülkeler ise Doğu Avrupa’da konumlanmış durumdadırlar, bunlar arasında; Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Slovakya görülmektedir. Türkiye ise nüfusa oranla göçmen nüfusu hesaplandığında 5.3% ile 2.1 milyon göçmene sahip.

Bazı ülkelerin 2012 verilerine göre kendi nüfusları ile karşılaştırıldığında göçmen oranları ise şöyle sıralanmaktadır:

Adsız

Raporda bir diğer dikkat çeken nokta ise Japonya ve Güney Kore göçmen nüfusu sıralamasında Avrupa ile karşılaştırıldığında çok düşük oranlara sahip olduğu gerçeğidir.  OECD ülkeleri içindeki toplama bakıldığında ise 115 milyonluk bir göçmen nüfus bulunuyor, bu da OECD ülkelerinin nüfuslarının 10’da 1’ine karşılık geliyor.