AnasayfaSürdürülebilir KalkınmaSosyal Kalkınma

Mekansal Soruna Yeni Çözüm: Dikey Spor Salonları

Mekansal Soruna Yeni Çözüm: Dikey Spor Salonları


Latin Amerika’da yeni bir uygulama başlatıldı. Dikey spor salonları, yer kısıtına çare olarak tasarlanıp uygulamaya geçirildi.

karakas-venezuela-spor_idema

Dünyanın en büyük sorunlarına yenilikçi çözümler yaratmak ve uygulamak üzere çalışmalar yürüten Clinton Global Initiative (CGI – Clinton Küresel Girişimi) öncülüğünde, Latin Amerika ülkelerinde yeni bir tasarı geliştirildi: dikey spor salonları.

Söz konusu kıta şehirlerinde yer kısıtına sebep olan aşırı kentleşme ve halkın spor salonu ihtiyacı göz önününde bulundurularak tasarlanan dikey spor salonları, çok katlı bir bina içerisinde eş zamanlı pek çok spor ve dans çalışmalarının yürütülebilmesini sağlıyor.

dikey-spor-salon_idema

Birleşmiş Milletler’in açıklamasına göre 2025 yılında 8.1 milyarı geçecek olan dünya nüfusunun çoğu gelişmekte olan ülkelerde bulunacak. Bu kapsamda, dikey spor salonlarının küresel sürdürülebilirlik ilkesine uygun olmasına dikkat edildi. Mimarlar ve tasarımcılar daha iyi şehirler yaratmak üzere bir araya geldi.

spor-salon-karakas_idema

Bu çerçevede, spor alanına yer bulunmasının imkansız olduğu düşünülen Karakas’ta (Venezuela) inşa edilen çok katlı dikey spor salonu binası ile gelecek projelere örnek olundu.