AnasayfaAtık ve TüketimSu

Okyanus İçin Küçük İnsanlık İçin Büyük Bir Çöp Kutusu: Seabin

Okyanus İçin Küçük İnsanlık İçin Büyük Bir Çöp Kutusu: Seabin

Avustralya’dan Andrew Turton ve Pete Cegnliski okyanusta yüzen plastik şişeleri, kağıt atıklarını, yağı, akaryakıt ve deterjan atıklarını otomatik olarak toplayabilen çöp kutusu tasarladı.

Seabin adını verdikleri okyanus için çöp kutularının çalışan ilk örneğini evde ürettiklerini açıklayan ikili, ilk hedeflerinin bir domino etkisi yaratarak topladıkları plastiklerle daha çok Seabin üretmek olduğunu açıkladı.

Okyanusların kendi kendilerini temizlemesi fikriyle harekete geçen bu proje çöp kutularını düşük karbon izli alternatif ya da geri dönüştürülmüş materyallerden üreterek okyanusları kirlikten kurtarmayı amaçlıyor. Çöp kutularının yereldeki malzemelerin kullanılmasıyla yapılacak olması nakliyattan kaynaklanan karbon izini de düşürecek.

floating-rubbish-bin-ocean-cleaning-seabin-andrew-turton-pete-ceglinski-australia-5

Bu doğrultuda Seabin Projesi, ürettikleri çöp kutularını gelgit ve akıntıların çöpleri biriktirdiği noktalara yerleştirmek için marina, liman ve yelken klüpleri ile çalışacak. Marina, liman ve yelken klüplerinin okyanustaki fırtınalardan görece uzak ve kontrollü bölgeler olmaları bakımından da başlangıç için ideal noktalar olduğu belirtiliyor. Ayrıca çöp kutularının yatların motorlarına adapte edilebilecek şekilde geliştirilmesini de projenin hedefleri arasında bulunuyor.

Seabin’e ihtiyaç duymayacak bir dünyaya ulaşabilmek adına daha çok Seabin üretmek için IndieGoGo üzerinden bağış toplayan proje 2016 yılınının sonunda okyanuslara açılmayı planlıyor.

floating-rubbish-bin-ocean-cleaning-seabin-andrew-turton-pete-ceglinski-australia-gif-10