AnasayfaGöç ve MültecilerYerel Yönetimler

“Ölçeksiz”: Bu Yoldaki Bir Sığınmacının 1 Adımı 10 Kilometre Olsaydı…

“Ölçeksiz”: Bu Yoldaki Bir Sığınmacının 1 Adımı 10 Kilometre Olsaydı…

Mimarlık, kent ve tasarım kültürüne dair paylaşımlarıyla tanınan “Kot Sıfır” ekibi, “Kot0Works” tarafından ortaya konan “Ölçeksiz” isimli proje, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bademlik Kampüsü’nde gerçekleştirilen, Bademlik Tasarım Festivali için hazırlandı. Festivalin bu yıl ki teması “Düzen dağıldığında tasarım ne yapar?” sorusu etrafında şekillenirken festival için hazırlanan tasarımlar arasında en güçlü anlatıya sahip “Ölçeksiz”; evlerinden ayrılarak yola çıkmak zorunda kalan mültecilerin/sığınmacıların/göçmenlerin/misafirlerin göç yollarındaki hareketliliğini Eskişehirlilerin, Odunpazarı sokaklarındaki yolculuğuyla birleştiriyor.

Bu yılki teması “Düzen Dağıldığında Tasarım Ne Yapar?” sorusu merkezinde şekillenen Bademlik Tasarım Festivali’nde, Türkiye ve tüm dünyanın gündemini oldukça etkileyen mülteci krizi, düzen ve yıkım arasındaki bağlantılar ekseninde tartışıldı. 6-8 Mayıs 2016 tarihleri arasında Eskişehir’de gerçekleştirilen festival için Kot0Works tarafından hazırlanan Ölçeksiz; “Bu yoldaki bir sığınmacının 1 adımı 10 kilometre olsaydı” diyerek evlerinden ayrılmak zorunda kalan ve farklı statülerle tanımlanan sığınmacı / göçmen / mülteci / misafirler / in göç yollarındaki hareketliliğini Eskişehir sokaklarına taşıyor.

img_1716-1024x768olceksiz18_kotsifir-1024x389

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Odunpazarı Belediyesi destekleriyle gerçekleştirilen enstalasyon*, sokakları renklendiren çizgilerin yanı sıra ekibin mesajlarını da barındırıyor:

 

“ÖLÇEKSİZ”

göçmen // **

Dışarıdan bir zorlama unsuru olmaksızın kendi hür iradesiyle göç etmeye karar veren kişi.

mülteci // **

Haklı bir zulüm korkusuyla vatandaşı olmadığı bir ülkede bulunan ve ilgili ülkeden koruma talep eden kişi.

sığınmacı // **

Mültecilik statüsü için yaptığı başvuru sonucunu ilgili ülkeden bekleyen kişi.

geçici koruma “m i s a f i r” **

Sığınma sisteminin işletilememe riski varsa, ‘acil’ ve ‘geçici’ koruma sağlamak amacıyla uygulanan ‘istisnai’ prosedür.

Son verilere göre Türkiye’de 2 milyon 621 bin “sığınmacı” bulunuyor. Suriyeliler bu sığınmacıların büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Ancak hukuki olarak geçici koruma statüsünde olan Suriyeli sığınmacılar Türkiye’de bir misafir olarak yaşamaya mahkum.

Halep, İslip ve Rakka, iç savaş sonrası Suriye’den Türkiye’ye en çok “göçmen” / “mülteci” / “sığınmacı” / “misafir” veren şehirler.

 “Kot Sıfır olarak “Düzen Dağıldığında Tasarım Ne Yapar?” sorusundan hareketle, evlerinden yola çıkan; mülteci, göçmen, sığınmacı ve misafirlerin göç yolunda sizleri ölçeksiz bir yola davet ediyoruz.”

*enstlasyon : Yerleştirme ya da enstalasyon, geleneksel sanat eserlerinden farklı olarak, çevreden bağımsız bir sanat nesnesi içermeyip belirli bir mekân için yaratılan, mekânın niteliklerini kullanıp irdeleyen ve izleyici katılımının temel bir gereklilik olduğu sanat türü.

“Ölçeksiz” üretim sürecini izlemek için tıklayın