AnasayfaEğitimYenilenebilir Enerji

Pakistan Hükümeti, 20 bin okula güneş enerjisi sistemi kuracak

Pakistan Hükümeti, 20 bin okula güneş enerjisi sistemi kuracak

Pakistan’daki Punjab hükümeti, yaklaşık 20 bin okula çatı güneş enerjisi sistemleri kuracağını taahhüt etti.

Medyada çıkan haberlere göre, Punjab eyaleti başbakanı Şahbaz Şerif, son zamanlarda Khadam-e Punjab Ujala Programının ilerlemesini inceledi. Hükümet destekli proje, Bahawalpur Üniversitesi gibi okullarda, sağlık merkezlerinde ve yüksek eğitim merkezlerinde çatı katı güneş enerjisi sistemleri kurmayı amaçlıyor.

Education1

Punjab hükümeti, bu program için Asya Kalkınma Bankası ve AFD Bank of France’dan destek alacak. Ülke enerji sektöründe arz-talep uyuşmazlığı ile uğraşmaya devam ederken güneş enerjisi ve yenilenebilir enerji sistemi, son bir kaç yılda Pakistan’daki kuruluşundan bu yana büyük destek sağladı.

Pakistan’ın İran’dan 100 megawatt elektrik ithal ederek ithal elektriğe olan bağımlılığı arttı bu yüzden Pakistan, bu hacmi 3.000 megawatt’a çıkarmayı planlıyor.

Birkaç uluslararası proje geliştiricisi, Punjab eyaletinde de 1.000 megavatlık Quaid-e-Azam Güneş Enerjisi Parkı’nın ilk aşamalarını başarıyla uyguladıktan sonra büyük ölçekli güneş enerjisi projeleri kurma planlarını açıkladı.

Güney Asya ülkesinin, ülkedeki güneş enerjisi tarifeleri rekabetçi ihaleler yoluyla küresel olarak keşfedilen tekliflere büyük bir prim olduğu için, uluslararası proje geliştiricilerinden gelen bu gibi ilgiyi görmeye devam etmesi bekleniyor.

2015 yılının sonlarında, Pakistan Ulusal Elektrik Gücü Düzenleme Kurumu (NEPRA), güneş tarifelerinde %25’lik bir indirim yapıldığını açıkladı. Bu indirgenmiş tarifelerde dahil olmak üzere projelerin geliştiricilerinin yaklaşık 11.0 kilowatt civarında olması bekleniyor. Bununla birlikte komşu ülke Hindistan’da, rekabetçi müzayedelerle keşfedilen tarifeler 6,5 kilowatt iken son zamanlarda 4,9 kilowatt saate düştü.

Kaynak