AnasayfaDezavantajlı GruplarÇocuk

Suriye’deki 5 milyon çocuk savaş travmaları yaşıyor

Suriye’deki 5 milyon çocuk savaş travmaları yaşıyor

Save the Children Vakfı’nın hazırladığı son rapor, Suriyeli çocukların fiziksel ve psikolojik olarak şiddetli travmalar yaşadığını ortaya koyuyor. Vakıf, 5,8 milyon çocuğu da içeren Suriye’deki 13.5 milyon insanın yardıma ihtiyacı olduğunu belirtti.

Save the Children ve Suriye’deki bazı ortak ajanslar tarafından yapılan araştırmalara göre 12 yaşından küçük Suriyeli çocuklarda kendine zarar verme ve intihar girişimleri oranları artmaya başladı. Suriye’de 5 milyonun üzerinde çocuk bu savaş travmalarını atlatmak için psikolojik yardıma ihtiyaç duyuyor.

Gelecek hafta 6.yılına girecek iç savaşın en büyük mağdurları olan çocuklar, yaşadıkları fiziksel ve ruhsal travmalar sonucu geri döndürülemez stres bozukluklarına maruz kaldı. Yapılan araştırmada görüşülen çocukların %70’inden fazlasında  savaş sonrası konuşma, davranış bozuklukları ve saldırganlık gibi durumların ortaya çıktığı görüldü.

İdlib’de görev yapan Save the Children çalışanı Mohammed, çocukların sürekli endişe içinde olduklarını, kapı ve sandalye gibi nesnelerin hareketin de bile büyük paniğe kapıldıklarını ifade etti. Her geçen gün giderek daha da izole hale gelen çocukların kampta yapılan etkinliklere katılmak istemediklerini ve küçük çocukların çoğunda istem dışı alt ıslatmaların meydana geldiğini belirtti. Diğer taraftan da kamp alanındaki çocukların çoğuğun gece öldürülecekleri korkusuyla uyuyamadığını ve uyusalar bile  gece ağlayarak uyandıklarını belirtti.

11

458 çocuk ve ergen üzerinde yapılan araştırmada çocukların yüzde 78’inde şiddetli duygusal stres görüldüğü ortaya çıktı. Diğer bir taraftan yetişkinlerin %51’i bu stresle başa çıkabilmek için uyuşturucuya yöneldiği belirtildi. Bu çocukların üçte ikisi ailelerini, velerini ve sevdiği insanları kaybettiler bu yüzden tüm çocukların %84’ünün stres seviyelerindeki en büyük etken çocukların sürekli güvensiz olma hissi altında olmalarından kaynaklanıyor.

Ülkede 1 milyondan fazla insanın en çok ihtiyaç duyduğu şey psikiyatr olmasına rağmen bir çok bölgede yalnızca 1 psikiyatr bulunuyor. Çocukların maruz kaldığı fiziksel ve zihinsel travmaların kalp rahatsızlığı, madde bağımlılığı, depresyon ve zihinsel sağlık bozuklukları gibi etkilerle hem beyin hem de diğer organların gelişimini bozarak bir ömür boyu yıkıcı bir etkiye sahip olacağı belirtildi.

Raporda çocukların doğru bir şekilde psikolojik destek alırlarsa ruhsal durumlarında iyileşmelerin görülebileceği belirtildi. Ancak, şuan için Suriye’de bu pek mümkün gözükmüyor. Ateşkes anında nüfusun yoğun olduğu bölgelerde insani yardımlar devam etse de Suriyeli çocukların zihinsel sağlıklarının desteklenmesi için daha çok yardıma ihtiyaç var.

Save the Children doktorlarından Marcia Brohy, hayatlarının 6 yılını savaşa maruz kalarak geçiren çocukların en azından geleceklerini kurtarmak için bir şeyler yapılması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak