AnasayfaGenelSürdürülebilir Kalkınma

Türkiye sürdürülebilir enerjide 23. sırada

Türkiye sürdürülebilir enerjide 23. sırada

Dünya Bankası’nın ilk kez yayınladığı “Sürdürülebilir Enerji için Mevzuat Göstergeleri”  isimli rapora göre Meksika, Çin, Türkiye, Hindistan, Vietnam, Brezilya ve Güney Afrika, gelişmekte olan ülkeler arasında uyguladığı politikalarla sürdürülebilir enerji alanında lider olarak ortaya çıkıyor.  111 ülkeyi üç alanda; enerji erişimi, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliğini destekleyen politikalarına göre değerlendiren raporda, Türkiye sürdürülebilir enerji sıralamasında 23. sırada yer alıyor.

Rapor ile hükümetlere, sürdürülebilir enerji konusunda ilerleme sağlamaya yönelik bir politika ve düzenleyici çerçeveye sahip olup olmadıklarını değerlendirmeleri konusunda yardımcı olmak amaçlandı. Öte yandan rapor yoluyla ülkelerin diğer ülkelere karşı performanslarını değerlendirebilmelerinin yolu açıldı.

Rapor, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki politika yapıcıların yenilenebilir enerji konusunda enerji verimliliğine fazla dikkat etmediklerini vurguluyor. Oysa ki enerji verimliliği önlemleri, enerji sektörünü yeşillendirmenin en uygun maliyetli yolu olarak görülüyor. 1990’lı yıllarda yüksek talep büyümesine yanıt olarak sektöründe enerji verimliliğine öncelik veren Vietnam gibi örnekler, bu alanda ne kadar ilerleme kaydedilebileceğini gösteriyor.

Lider Danimarka 

Rapora göre Danimarka, enerjiye erişim, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanlarında yürüttüğü çalışmalar ile sürdürülebilir enerji alanında 94 puanla birinci sırayı aldı. Danimarka’yı, 91 puanla Kanada ve ABD takip etti. Raporda, incelenen Sahra altı Afrika ülkelerinin yüzde 40’ının, Asya ülkelerinin yüzde 10’dan azına kıyasla, enerji erişimini hızlandırmak için gerekli olan herhangi bir politika önlemini neredeyse hiç almadığı ortaya çıktı. Kuvvetli enerji politikası çerçevelerine sahip Kenya, Tanzanya ve Uganda ise bu alanda istisna olarak gösteriliyor.

Türkiye enerji verimliliğinde 24. sırada

Türkiye ise enerjiye erişim alanında 100 tam puan aldı. Enerji verimliliği alanında 65 puanla 24’üncü sırada yer aldı. Yenilenebilir enerji kategorisinde ise 71 puanla dünya genelinde 28’inci oldu. Böylece, Türkiye geçen yıl sürdürülebilir enerji sıralamasında toplamda elde ettiği 79 puanla 23’üncü sırada yer aldı.

Rapora ulaşmak için tıklayınız.