AnasayfaTeknoloji

Siber Saldırılara Karşı Yerli İDN Geliyor!

Siber Saldırılara Karşı Yerli İDN Geliyor!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK, siber saldırılara karşı yerli ve milli “İnternet Değişim Noktası (İDN)” kurulması ve veri merkezi sektörünün geliştirilmesini hedefleyen düzenlemeleri oluşturacak.

BTK’nin 2019-2023 Stratejik Planı’na göre elektronik haberleşme altyapısı ve sunulan hizmetlerin güvenliğinin sağlanması amacıyla şebeke ve bilgi güvenliğini içeren düzenlemeler yapılmaya başlanacak.

BTK tarafından yapılan düzenlemeler sayesinde hem elektronik haberleşme sektöründeki firmaların altyapılarının hem de bu firmaların sundukları hizmetlerden yararlanan -bankacılık, sağlık, finans, enerji gibi- kritik sektörlerin daha güvenli hale gelmesi sağlanacak.

Siber güvenlik, teknoloji ve bilgi çağında en önemli faktörler arasında yer alıyor. Saldırıların etkileri ise oldukça tehlikeli noktaya ulaşabiliyor.

BTK bünyesinde hayata geçirilen Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) siber saldırılarla mücadele ediyor. Merkezin bünyesinde 3 bine yakın siber güvenlik uzmanı yer alıyor. AVCI, AZAD ve KASIRGA yerli yazılımları, siber güvenliğe yönelik tehlikeleri kaynaklarında yok ederek siber güvenliğe katkıda bulunuyor.

BTK, yeni dönemde USOM, sektörel SOME’ler (Siber Olaylara Müdahale Ekipleri), kurumsal SOME’ler, kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, araştırma kurumları, özel sektör ve uluslararası kuruluşlar arasında daha güçlü işbirliği ve koordinasyon sağlanmasını amaçlıyor.

Kaynak