AnasayfaEkoloji, İklim-Kırsal KalkınmaKentler ve Yerel Kalkınma

Singapur Modeli ile Yeşil Şehir Yaşamı için 3 Yol

Singapur Modeli ile Yeşil Şehir Yaşamı için 3 Yol

Nüfus merkezlerinin büyümesi,  yerellerde ve merkezlerde yaşayan halkın kendisi için büyük faydalar sağlıyor; ekonomileri canlandırıyor, aynı zamanda ticaret ve turizm; inovasyon ve kültürel büyümenin önünü açıyor. Kentsel kalkınmanın temelinde bulunan bu tür denklemler şehir merkezlerinde ve nüfusun yoğun olduğu bölgelerde öncelikli olarak kalkınmanın olmazsa olmazları olarak nitelendirilebilir.

Sürdürülebilir büyümenin temeli olarak değerlendirebileceğimiz kentsel kalkınma konusundaki endişeler ve Singapur örneği bu konuda eşsiz bir örnek oluşturuyorlar.

Peki bir bütün olarak kalkınmanın şifresini çözen Singapur’un kullandığı methotlar ve yollar nelerdir;

1)Su yönetiminde en iyisi olmak

Singapur’un topografik yapısından kaynaklı, kaynak yönetimi  konusu çalışılmak istendiğinde birçok zorlukla karşılaşılıyor.  Ülkede temiz ve taze suya ulaşım 50 öncesine kadar oldukça sınırlı derecede idi.  Üstelik komşu Malezya’dan su ithal etmekte oldukça maliyetliydi.  Fakat bu zorluklar karşısında Kamu Hizmetleri Kurulu ülke iççin bir çözüm yolu üretmekten ve temiz suya erişime kalkınmanın yolu açacak olan çalışmaları yapmaktan vazgeçmedi. Günümüzde Singapur, 3 adet inovatif su yönetimi  politikası ile avantaj sağlamış görünüyor: 1)atık suyun yeniden kullanımı, 2)yağmur suyu tutma havzası, 3)tuzlu su arındırma.

Singapur su konusunda bir çok ödüle ev sahipliği yapıyor. Her yıl Uluslararası Su Haftası’na ev sahipliği yapan Singapur, uluslararası platformlarda küresel su endüstrisi ortakları ile birlikte yaratıcı ve paylaşımcı bir rolü de üstleniyor.

2)Çevre dostu ulaşım düzenlemeleri

Singapur sürdürülebilir ulaşım konusunda adım atarak bölgede çevre dostu bir ulaşım anlayışının yerleşmesi için büyük bir çaba gösteriyor. Bu konuda uygulanmakta olan bazı politikalar Singapurluların araba sahibi olmasını zorlaştırarak kirlilik ve kalabalığın önüne geçilmesini sağlamakta. Pek tabiki bu süreçte özel araç kullanımının azaltılmasını teşvik etmek için kamusal alanlarda toplu ulaşım  araçlarının altyapısının da iyi olması gerekmekte. Ülke genelinde Singapurlular  bu kısıtlamaların ışığında bisiklet kullanımı ve toplu taşıma araçlarına yönelmeyi tercih ediyorlar.

3)Yeşil bir planlama ve altyapı

Bir kentte karbon izlerini yok etmek ve azaltmanın en etkili yolu ise binaların yeşil ve çevre dostu standartlarda dizaynı olduğunu söylemek mümkün. Singapur’da İnşa ve Yapı  Yönetimi sayesinde  (BCA) binlerce bina 2005’ten bu yana Yeşil Notu alarak , 2030’a kadar olan süreçte %80’lik bir yeşil standart yakalama hedefi oluşturuldu.