AnasayfaİnovasyonYenilenebilir Enerji

‘Solar Impulse 2’ Dünya Turunu Güneş Enerjisiyle Tamamladı

‘Solar Impulse 2’ Dünya Turunu Güneş Enerjisiyle Tamamladı

Güneş enerjisi kullanarak uçan Solar Impulse, çıktığı dünya turunu başarıyla tamamladı. Geçen yıl Mart’ta Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’den start alan ve doğuya doğru uçan uçak, 17 farklı noktaya iniş kalkış yaparak toplam 42.000 kilometre yol yaptı.

Bundan bir yılı aşkın süre öncesinde Abu Dabi’den havalanan güneş enerjili uçak, dünya etrafındaki turunu tamamlayarak Abu Dabi’ye iniş yaptı. Havada 505 saat geçiren Solar Impulse 2, yolculuk boyunca Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa’daki değişik noktalarda mola verdi. Abu Dabi’ye dönmeden önce en son Mısır’ın başkenti Kahire’den kalkan uçak, 2 gün 37 dakika süren yolculuk sonucunda  17 etaptan oluşan güneş enerjisi serüvenini tamamladı.

Ancak,  17 etaptan oluşan yolculuğun en uzun ayağı bu değildi. Uçağın Pasifik Okyanusu’nun üstünden geçişi sırasında Pilot André Borschberg, 4 gün 21 saat ve 51 dakika boyunca kontrolde kaldı. Uçak bu yolculukta Japonya’nın Nagoya şehrinden ABD’nin Hawaii eyaletinde bulunan Honolulu şehrine gitti. Yolculuğun rotasını ve olağan duraklarını uçağın kapasitesinden ziyade iki pilotun dayanıklılık seviyeleri belirledi.

“Bu uçuş, havacılık kadar enerji tarihini de değiştirecek!”

Solar Impulse 2’nin kurucuları ve aynı zamanda 17 etaptan oluşan yolcuğunun baş mimarları olan pilotlar Picard ve Borschberg; gerçekleştirdikleri dünya turuyla temiz enerjiyle nelerin yapılabileceğini gösterdiklerini belirttiler. Son uçuşun kısa olmasına rağmen çok türbülanslı bir havada yapıldığını belirten  Pilot Bertnard Piccard, “Biz 13 yıllık bir hayali gerçekleştirdik. İmkansız denilen şeyi hayata geçirdik. Bu uçuş, havacılık kadar enerji tarihini de değiştirecek” dedi.

Andre Borchberg ise teknolojik açıdan zorlu bu projede amaçlarının çevre bilinci oluşturmak ve enerjiye farklı bir bakış getirmek olduğunu belirterek “Bu açıdan da Solar Impulse 2 başarıya imza attı. Gelecekte yolcu uçakları elektrikle uçacak. Çevre kirletilmeyecek. Bu rekor çok daha ileriye taşınacak” diye konuştu.

Verimlilik oranı yüzde 93

Boş ağırlığı 2300 kilogram olan uçak, dört adet elektrik motoruna sahip. Verimlilik oranı yüzde 93. Gelişmiş motora sahip bir otomobilin verimliliği ise ancak yüzde 30’u buluyor.

Kanatlarında 17 bin fotovoltaik hücre barındıran Solar Impulse 2, olağan şartlar altında sonsuza dek havada kalabilecek bir potansiyel taşıyor. Ağırlığı sadece 2,3 ton olan uçağın 72 metre genişliğe sahip kanatlarında toplam 17 bin 248 güneş hücresi bulunuyor. Solar Impulse 2, gündüzleri lityum bataryalarında güneş enerjisi depolayabilmesi sayesinde geceleri de uçabiliyor. Gece uçuşlarındaki ortalama hızı saatte 45 kilometre iken gündüz koşullarında hava ve şarj durumuna bağlı olarak hız artırabiliyor.

Solar Impulse 2’nin etapları

Solar Impulse 2’nin tamamladığı 17 etap şu şekilde: “1. etap Abu Dabi (Birleşik Arap Emirlikleri) – Muskat (Umman), 2. etap Muskat – Ahmedabad (Hindistan), 3. etap Ahmedabad – Varanasi (Hindistan), 4. etap Varanasi – Mandalay (Myanmar), 5. etap Mandalay – Chongqing (Çin), 6. etap Chongqing – Nanjing (Çin), 7. etap Nanjing – Nagoya (Japonya), 8. etap Nagoya – Hawaii (ABD), 9. etap Hawaii – San Francisco (ABD), 10. etap San Francisco – Phoenix (ABD), 11. etap Phoenix – Oklahoma (ABD), 12. etap Oklahoma – Ohio (ABD), 13. etap Ohio- Pensilvanya (ABD), 14. etap Pensilvanya-New York (ABD), 15. etap New York-Seville (ispanya), 16. etap Seville-Kahire (Mısır) ve 17. etap Kahire-Abu Dabi.”