AnasayfaGenelGenç

Sosyal sorumluluk alanında gönüllü olmak için 10 ipucu

Sosyal sorumluluk alanında gönüllü olmak için 10 ipucu

Sosyal sorumluluk alanında gönüllü olarak çalışmak kişinin hem kendi benliğini hem de kariyer hayatını şekillendirmesine yardımcı olur. Gönüllülük deneyiminizi olabildiğince başarılı kılmanıza yardımcı olmak için bazı ipuçlarını aklınızdan çıkartmayın.

İşte gönüllü faaliyetlerde bulunurken yapmanızın faydasını göreceğiniz 10 ipucu;

1.Seçimlerinizi akıllıca yapın

Gönüllü bir kuruluşta yer almadan önce bu kuruma neden ilgi duyduğunuzu düşünün. Hayvan hakları mı yoksa eğitim alanında yapılan çalışmalar mı sizi daha çok heyecanlandırıyor buna karar verin ve katılmak istediğiniz kurumların gönüllüleriyle irtibata geçerek aklınızdaki soruları onlara yöneltin. 

2. Farklı alandan gönüllülerle bir arada olun

İnsanların neden gönüllü olmak istediğinizi ve hangi gönüllülük alanlarıyla ilgilendiğinizi öğrenmesini sağlayın. Gönüllü faaliyetlerinde aktif olarak yer alan kişilerle iletişime geçmek yeni gönüllülük faaliyetleri için ideal bir yoldur. Sevdiğiniz bir şeyi bulduğunuzda peşinden gidin.

4dda49e76

3. Kendinize zaman ayırın

Gönüllülük faaliyetlerinde çalışan insanlar elbette yaptıkları işte bir fark yaratmayı isterler ancak istekli olsanız bile için gönüllü projelerin tüm zamanınızı almasını istemezsiniz. Mesleki ve ailevi hayatınızdaki tüm zamanınızın kritik bir darbe almasını önlemek için gönüllü faaliyetlerde yer alırken zamanınızı dikkatlice kullandığınızdan emin olun.

4. Eğlenin

Gönüllülük elbette sadece iyilik yapmakla bağdaştırılamaz ayrıca yaptığınız işten zevk almak da isteyeceksiniz. Özellikle yaptığınız işe mizah duygusu katma eğiliminiz varsa, işinizde fark yaratarak en sıradan görev bile eğlenceli hale getirebilirsiniz.

a-fireday1

5. Yeteneklerinizi göz önünde bulundurun

Kendinize bir organizasyonda yer aldığınızda neler sunmanız gerektiğini sorun. Sahip olduğunuz becerileri katılacağınız organizasyonlara yardım etmek için nasıl kullanabilirsiniz? Eğer iyi bir fotoğrafçıysanız hayvan haklarıyla ilgili bir dernekte yer alarak barınaktaki hayvanların evlat edinilmesi için resimlerini çekebilirsiniz. Eğer iyi bir öğretmenseniz o zaman da çocuklarla ilgili bir organizasyonda yer alabilir onlara çeşitli konularda yardımcı olabilirsiniz.

6. Yeni şeyler öğrenin

Her yer aldığınız kurumda onlara katkı sağladığınız kadar sizler de yeni deneyimlere maruz kalacaksınız bu sayede henüz hiç bilmediğiniz veya az bir bilgi birikiminiz olan bir alandan farklı kazanımlar elde edebilirsiniz.

7. Hedeflerinizi Birleştirin

İyileşme hedefinize ek olarak kişisel hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak gönüllü fırsatlar arayın. Örneğin, zayıflamak istiyorsanuz o zaman barınaklardaki engelli hayvanları dolaştırmak için ihtiyaç duyulan gönüllülerin arasında yer alın. Böylece kendi hayatınızdaki küçük veya büyük fark etmeksizin hedeflerinizi gönüllü organizasyonla uyumlu hale getirebilirsiniz.

8. Aynı amaç için orada bulunduğunuzu unutmayın

Her şeyin nasıl yapılması gerektiği üzerine kendi fikirleriniz olsa da neden gönüllü olduğunuzu hatırlayın. Herkes aynı iyi niyetle orada bu yüzden amaçlarınız konusunda çelişkiye düşmeyin.

9. Arkadaşlarınızı ve ailenizi de bu işlere katın

Yer aldığınız gönüllü faaliyetlere ailenizden ve arkadaşlarınızdan kişilerin katılmasını sağlamak hem sizin için hem de kuruluş için faydalı olacaktır. Bir aile birlikte gönüllü olduğunda herkes için kazanç sağlanmış olur. Bir işte gönüllü olarak yer almak herkesi daha fazla bir arada tutabilir ve daha önce hiç karşılaşılmayan beceri ve deneyimleri ortaya çıkarır ve özel hatıralar yaratır.

10. Kendiniz olun

Gönüllülük, isteyerek yapılmalıdır ve bu alanda faaliyet gösterirken kalbinizi, mizah anlayışınızı ve hevesli ruhunuzu gönüllü hizmetinizle birleştirin. Hiçbir zaman bilmediğiniz veya anlamadığınız şeyleri sormaktan asla korkmayın.