AnasayfaDezavantajlı GruplarAfetler

STK Danışmanlarının tavsiyesiyle takip edilmesi gereken 6 sivil toplum kuruluşu

STK Danışmanlarının tavsiyesiyle takip edilmesi gereken 6 sivil toplum kuruluşu

Uluslararası Kalkınma Haber Ajansı Devex, 500 STK danışmanı tarafından belirlenen dünyanın en etkili 6 sivil toplum kuruluşunu derledi.

2011 yılından bu yana yayımlanan STK danışmanları tarafından belirlenen dünyanın en etkili sivil toplum örgütlerinin yıllık sıralaması bu yıl da kalkınma topluluğu için önemli bilgiler veriyor.

Bazı sivil toplum kuruluşları çok ünlü bazıları ise çok az biliniyor ama hepsi de bir şekilde insanlara büyük faydalar sağlıyor.

Bangladeş Kırsal Kalkınma Kurulu (BRAC), 165 kriteri yerine getirerek olası puanlardan en yüksek olan 1,400 alarak iki yıl üst üste sıralamada en üst sırada yer aldı.

Sivil toplum kuruluşu değerlendirmeleri, kamuya açık organizasyon bilgileri, ekonomik ve mali veriler, insan kaynakları, yönetişim, pazarlama ve iletişim üzerine kuruluyor. Sınır Tanımayan Doktorlar, Skoll Vakfı, Danimarka Mülteci Konseyi ve Ashoka gibi vakıflarsa sıralamada ilk beş içerisinde yer alıyor.

STK Danışmanlarının listesi, hem büyük hem de küçük organizasyonların nasıl bir etki yaratabileceğini ortaya koyuyor. İşte STK danışmanları tarafından belirlenen ilk 500’de yer alan kurumlardan ilgi çeken altı kurum:

ACTED

acted

1993 yılından bu yana, Fransa merkezli sivil toplum örgütü olarak faaliyetini sürdüren ACTED, bu yıl 500 popüler sivil toplum örgütü içerisinde 33. sırada yer aldı. Sürdürülebilir büyüme ve insanların potansiyelini yerine getirmek için daha uzun vadeli fırsatlar yaratma, acilen ihtiyaç duyanlara yardım etmek için insani yardım çalışmaları düzenleyen kurum şu anda 34 ülkedeki 8 milyon insana ekonomik yetkilendirme, eğitim, acil müdahale ve mikrofinans gibi programlar yoluyla destek sağlıyor ve bünyesinde 5binden fazla personel bulunduruyor.

Kuruluş, 2014 yılından bu yana, raporlama ve harcamanın şeffaflığını iyileştirmek için hesap verebilirlik ve uyumluluk için yeni politikalar yürürlüğe koydu ve bu da STK Danışmanı için üst sıralarda yer almasında önemli bir faktör.

ACTED son olarak Haiti’de Matthew Kasırgası’ndan kurtarılan topluluklara yardım etmek için çalışmalar düzenledi. Sürdürülebilir ve dayanıklı yeniden yapılandırma çözümleri sunmak ve gelecekteki doğal felaketlerin etkisini daha aza indirgemek için daha esnek konutları yeniden inşa etmeyi amaçlıyor.

Action from Switzerland

wsitzer

2015 yılında faaliyete başlayan Action from Switzerland, bu yıl 451.sırada yer aldı. Örgüt, 2015 yılında Gabrielle Tan-Tay tarafından Facebook Grubu olarak savaştan ve zulümden kaçan mültecilerin Avrupa sınırlarında insanlık dışı koşullarda sıkışıp kalmaları karşısında çalışmalarına başladı ve şuanda da giderek büyüme gösteriyor.

Kuruluş, bugün Yunan Adaları’nda savunmasız mültecilere odaklanarak destek veriyor. Grubun İsviçre koordinatörü Prageeth Jayathissa’ya göre, küçük ve çevik bir organizasyon olmak onların güçlü yönlerinden biridir. Ayrıca, örgüt tamamen özel bağışlarla finanse ediliyor ve buna rağmen çok az masrafla hızlı bir şekilde hareket edebiliyor.

2016 yılı başlarında Sakız Adasına girdikten sonra, Action from Switzerland, Yunanistan’daki mültecilerin karşılaştıkları önemli sorunları izole etmek için büyük STK’lar ile birlikte çalıştı.

BRAC

brac-innovative-perspective-on-education

İki yıldır birinci sırada yer alan BRAC, kapsam ve etki bakımından oldukça önemli bir sivil toplum kuruluşudur. 1972’de Bangladeş’te kurulan BRAC, 11 ülkede 100.000’den fazla kişiye, eğitim, cinsiyet, sağlık hizmetleri, mikrofinans ve daha pek çok konuda destek sağlamak için toplam 900 milyon dolarlık bir harcama gerçekleştiriyor.
Kar amacı gütmeyen iş modelleri olan BRAC, finansman için bağış yapan ülkelere olan bağımlılığını azaltacak bir STK’nın önde gelen bir örneğidir.

Landesa

landase

Yarım asırlık bir organizasyon olan Landesa, bu yıl dokuzuncu sırada yer alarak ilk 10 STK arasında yer aldığı 2.yıl oldu. Landesa, faaliyete girdiği günden bu yana hükümet ve sivil toplum aktörleri ile kırsal kesimden milyonlarca kadın ve erkeğin arazi haklarını temin etmek için yasalar ve politikaların geliştirilmesi üzerine çalışıyor. Çünkü dünyadaki pek çok yoksul kesim için arazi en zor ve en önemli konulardan biri olarak yer alıyor.

Movember

Tour-de-Movember-small-bMovember, gelişmekte olan ülkelerdeki erkeklerin sağlığının desteklenmesi ve dayanışması için erken dönem prostat kanseri tespiti araştırmaları için sponsorluk yoluyla para toplama çağrısında bulunan kampanyası ile geçtiğimiz Kasım ayında faaliyetlerini sürdürdü. Movember, küçük bağışçılar arasında istikrarlı bir şekilde büyüme göstererek son 3 yıldır listede hızlı bir ilerleme sergiliyor.

Şeffaflık ve halk eğitimi, Movember’in güçlü destek kurma konusundaki stratejik faaliyetlerinin önemli bir parçası. Movember Vakfı, şimdi toplumu erkek sağlığının korunması alanında yapacağı yatırımlarla ilgili eğitmek ve bu konunun önemini vurgulamak için sürekli olarak bilinçlendirme ve eğitim kampanyaları yürütüyor.

Techfugees

tech

Techtube, 2015 Eylül ayından bu yana faaliyet gösteriyor ve bu yıl 492. sıradan listeye girdi. Kuruluşun amacı mültecileri teknoloji tabanlı gelişimlerde desteklemek. Techfugees, UNICEF ile Ürdün’de gerçekleşen ve mülteci çocukların seslerini duyurmak ve kalkınmalarını sağlayacak teknoloji çözümleri üretmek istenen hackatonlara ev sahipliği yapıyor.

Techfugees, daha genç nesillerin yeteneklerine hitap edebilecek ve kullanabilecek benzersiz bir kabiliyete sahip. Teknoloji alanında uzman gönüllülerden oluşan bu dinamik topluluk mültecilerin yeteneklerini kullanarak yaralarını iyileştirmeyi hedefliyor.

Diğer STK’ların da mültecilerin ihtiyaç ve haklarını destekleme konusunda teknoloji alanında faaliyet göstermeye davet eden organizasyon, teknoloji, işbirliğini ölçeklendirme de gerçekten fark yaratıyor ve mültecileri birlikte yaratma sürecine dahil olmalarına olanak sağlıyor.

Kaynak