AnasayfaAfetlerDeprem

Teknoloji Afet Direncini Artırıyor

Teknoloji Afet Direncini Artırıyor

Son zamanlarda yaşanan doğal afetlerin ardından, afet direncinin önemi giderek daha belirgin hale geldi. Aşırı hava olaylarının sıklığını ve yoğunluğunu şiddetlendiren iklim krizi ile birlikte, toplumların afetlerin etkilerine karşı hazırlıklı ve donanımlı olmaları her zamankinden daha önemli.

Bu süreçte, teknoloji, afet dirençliliği için güçlü bir araç. Son yıllarda, toplumların afetlere daha etkin bir şekilde hazırlanmalarına, müdahale etmelerine ve afetlerden kurtulmalarına yardımcı olabilecek bir dizi teknoloji geliştirildi. Bu teknolojilerden bazılarından örnekler vererek bahsedeceğiz: Dronlar, yapay zeka, sosyal medya ve sensörler. 

Ida Kasırgası’ndan sonra acil durum müdahale ekiplerine dronlar yardımcı oluyor: Ağustos 2021’de Louisiana’nın bazı bölgelerine büyük zarar veren Ida Kasırgası’nın ardından, acil durum müdahale ekipleri hasarı araştırmak ve yürüyerek veya araçla erişilemeyen alanları belirlemek için dronları kullandı. Dronlar, hasarın boyutu hakkında kritik bilgiler sağladı ve bu da ilk müdahale ekiplerinin çabalarını daha etkili bir şekilde hedeflemesine yardımcı oldu. (1)

Afet müdahalesinde Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi: Irvine, California Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kasırgaların yoğunluğunu ve yörüngesini geleneksel modellerden daha yüksek doğrulukla tahmin edebilen bir makine öğrenimi algoritması geliştirdiler. Algoritma, uydu verilerini ve geçmiş hava durumu modellerini analiz ederek daha doğru tahminler üreterek topluluklara gelen fırtınalara hazırlanmak ve yanıt vermek için daha fazla zaman verebilir. (2)

Sosyal medya, Teksas kış fırtınasından sonra gönüllülerin bağlantı kurmasına yardımcı oluyor: Şubat 2021’de Teksas’ı vuran ve milyonları elektriksiz ve susuz bırakan şiddetli bir kış fırtınası olduğunda, sosyal medya platformları, gönüllüleri ihtiyacı olan insanlarla buluşturmak için kritik bir araç haline geldi. Yardım çabalarını koordine etmek, mevcut kaynaklar hakkında bilgi paylaşmak ve yardıma ihtiyacı olan kişilerle bunu sağlayabilecek kişiler arasında bağlantı kurmak için Twitter ve Facebook gibi platformlar kullanıldı. Birçok kişiye erişebilen ünlüler ve fenomenler sosyal medyayı kullanarak destek çağrısında bulundu. (3)

Japonya heyelan riskini izlemek için sensörler kullanıyor: Japonya, önceki afetlerden etkilenen bölgelerde heyelan riskini izlemek için bir sensör ağı kullanıyor. Sensörler toprak nemini ve heyelanlara katkıda bulunabilecek diğer çevresel faktörleri ölçüyor ve aktarılan veriler gerçek zamanlı risk değerlendirmeleri oluşturmak için kullanılıyor. Heyelan riski yüksek olan alanlar belirleniyor. Bu teknoloji, bölgede yaşayanların afet öncesinde tahliyesi gibi tedbirler almasına yardımcı oluyor. (4)

Kaynaklar:

  1. https://news.fsu.edu/news/science-technology/2021/09/14/fsu-drone-team-assists-in-hurricane-ida-rescue-and-recovery-effort/
  2. https://www.mdpi.com/2504-4990/4/2/20
  3. https://www.eonline.com/news/1239581/hollywood-sends-their-support-to-texas-after-winter-storm
  4. https://www.preventionweb.net/news/japan-research-aims-predict-landslides-through-smell-sensors

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: