AnasayfaGıda

Türkiye Avrupa’nın En ucuz 15. Ülkesi Oldu

Türkiye Avrupa’nın En ucuz 15. Ülkesi Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün yayınlanan basın bültenine göre Türkiye, 2015 yılı Satınalma Gücü Paritesi sonuçlarında gıda ve alkolsüz içeceklerde Avrupa’nın en ucuz 15. ülkesi olurken alkollü içeçeklerde en pahalı 3. ülkesi oldu.

Yapılan karşılaştırmada 28 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke, İsviçre, İzlanda, Norveç, Türkiye, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk ve Bosna-Hersek yer aldı. Türkiye için 90 olan fiyat düzeyi endeksi, gıda ve alkolsüz içeceklerin AB ortalamasından %10 daha ucuz olduğunu ve Avrupa’da 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 90 Euro ile satın alınabileceğini gösterdi. Gıda fiyatlarında Avrupa’nın en pahalı ülkesi İsviçre olurken en ucuz ülkesi ile en ucuz ülkesi Makedonya olmuştur.

Et, Türkiye’de AB ortalamasından %22 daha ucuz olarak hesaplanmıştır. Süt, peynir ve yumurtada ise Türkiye AB ortalamasının üstünde yer alarak en pahalı 8. ülke olmuştur.  Bunun yanı sıra, Türkiye tütün ürünlerinde 48 olan fiyat düzeyi endeksi ile AB ortalamasından %52 daha ucuzdur. Bu orana göre Türkiye tütün ürünlerinde Avrupa’nın en ucuz 6. ülkesi konumunda yer almıştır. Alkollü içecekler de ise Türkiye’nin endeks değeri 190’dır ve bu değer AB ortalamasının üzerinde olup alkollü içeceklerde en pahalı 3. ülke konumundadır.