AnasayfaDezavantajlı GruplarÇocuk

UNICEF: “2030 Yılında 167 Milyon Çocuk Aşırı Yoksulluk Yaşayacak”

UNICEF: “2030 Yılında 167 Milyon Çocuk Aşırı Yoksulluk Yaşayacak”

Birleşmiş Milletler’in dünya çocuklarını korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek hedefiyle kurduğu dünyanın saygın yardım kuruluşu olan UNICEF tarafından bugün yayınlanan rapor, 2030 yılına ilerlerken farklı bölgelerdeki çocuklarla ilgili önemli noktalara değiniyor.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin gerçekleştirilmesi için büyük önem taşıyan 2030 yılına odaklanan rapor çocuk sağlığı, eğitim ve çocuk yoksulluğu konularını içeren üç bölümden oluşuyor. Raporun sonunda yer alan eşitliğe giden yollar bölümü ise çocukların eşitsizlikten kurtulması için görüş ve önerileri içeriyor. UNICEF Direktörü Anthony Lake rapor için yaptığı açıklamada “Önümüzde iki seçenek var, ya hemen çocuklara yatırım yapmamız gerekiyor, ya da dünyanın daha eşitsiz ve bölünmüş olmasına gözümüz kapalı kalmamız gerekiyor.” dedi.

UNICEF’in raporunda 2030 yılına giden süreçte çocukların durumuyla ilgili çarpıcı sonuçlar yer alıyor. Örneğin, koşullar ve dünya nüfus artış hızı sabit kalırsa 167 milyon çocuk aşırı yoksulluk altında yaşayacak, 60 milyon çocuk temel eğitim alamayacak ve 750 milyon kadın 18 yaş altında evlendirilecek. Bunun yanı sıra, önümüzdeki 14 yıl içerisinde 5 yaşından küçük 69 milyon çocuk ne yazık ki hayatını kaybedecek. Rapor, önlenebilir nedenlerle en fazla çocuk ölümlerinin Sahra-altı Afrika ve Güney Asya’da görüldüğü istatistiğine de gözler önüne seriyor. 2030 yılına gelene kadar Sahra-altı Afrika’daki 10 çocuktan 9’unun aşırı yoksulluk altında yaşayacağı belirtiliyor.

Raporun basın özetine ulaşmak için tıklayınız. 

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.