AnasayfaÖzel Dosya

Türkiye’de Online İmeceye ve Gönüllüğe Katkı: “2. İHTİYAÇ HARİTASİ ZİRVESİ”

Türkiye’de Online İmeceye ve Gönüllüğe Katkı: “2. İHTİYAÇ HARİTASİ ZİRVESİ”

Çiğdem Çiyitoğlu idemahaber/ Editör  

Emircan Kürküt idemahaber/ Editor

Dünya Bağış Endeksi’nin son rakamlarına göre 135 ülke arasından genel sıralamada 128. ve gönüllülükte 132. sırada yer alan Türkiye’de online imeceye ve gençlerin gönüllü çalışmalarına katkı sağlayan İhtiyaç Haritası’nın ikinci zirvesi 2-3 Kasım tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi Girişimcilik Kulübü İhtiyaç Haritası Temsilciliği iş birliğinde Yeditepe Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Zirveye Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve bölgelerinden onlarca İhtiyaç Haritası gönüllüsü geldi.

7 Ekim 2015 tarihinde UNDP tarafından düzenlenen Sosyal Fayda Zirvesi’nde lansmanı yapılan ve sonrasında Türkiye’de online imecenin gelişmesine katkı sunan İhtiyaç Haritası, destekçileri ve ihtiyaç sahiplerini ihtiyaçharitasi.org adresi üzerinden buluşturan sosyal bir platform kooperatifidir. 63.000 kayıtlı üyenin bulunduğu İhtiyaç Haritası platformu, bugüne kadar 600.000 ürünün ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlamıştır.

IDEMAHABER olarak yer aldığımız 2. İhtiyaç Haritası Zirvesi’nde özel sektör, sivil toplum ve kamu kuruluşlarından temsilciler, Türkiye’nin farklı şehirlerinden zirve için gelen gönüllülülerle bir araya geldi. Zirvenin ilk gününde Ticaret Bakanlığı, Inogar Art, Doğan Holding, TBWA, Macenta Yayıncılık, Akbank, Fongogo, TİDER, UNV (Birleşmiş Milletler Gönüllüleri), TurkishWin, BinYaprak, Çimen Ev ve Artsmapp gibi farklı paydaşlardan temsilciler sosyal girişimcilik, sosyal kooperatifçilik ve gönüllülük temalarını gençlerle tartışma olanağı buldu.

Zirvenin ikinci gününde ise Doğan Holding Ortak Değerler Hareketi kapsamında Değer Taşı kutu oyunu, Öğrenme Tasarımları tarafından oyun ve öğrenme, Good4Trust tarafından türetim ve iyilik ve IDEMAHABER tarafından da Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni vatandaş haberciliği bağlamında ele alan farklı atölyeler düzenlendi.

İkinci İhtiyaç Haritası Zirvesi’nin Türkiye’de gönüllülüğe ve online imeceye sunduğu katkı aşikar; ancak kalkınma bakış açısıyla baktığımızda belki de daha önemli olan nokta zirvede kamu, özel sektör ve sivil toplumun belirli bir amaç için bir araya gelerek aslında Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden 17. hedef olan ‘Hedefler için Ortaklıklar’a giden yolu Türkiye açısından kısaltmış olmasıdır.