AnasayfaGenelGöç ve Mülteciler

“Türkiye’deki Mülteciler için Bilgi Platformu” Açıldı!

“Türkiye’deki Mülteciler için Bilgi Platformu” Açıldı!

Mülteci Hakları Merkezi’nin Amerikalı ortak kuruluş Refugee Solidarity Network (RSN) iş birliğinde geliştirdiği “Mülteciler İçin İnternet Bilgi Platformu” yayına girdi.

Mülteci Hakları Merkezi Hakkında

‘Mülteci Hakları Merkezi’ savaş ve zulüm sebebiyle ülkelerini terk edip Türkiye’de sığınma arayan yabancıların hukuki koruma mekanizmalarına erişimi; sığınmacılara yönelik hukuki destek kapasitesinin arttırılması; sığınma alanındaki mevzuat, politika ve uygulamaların uluslararası standartlarla uyum içinde gelişmesi; ve kamuoyunda ve toplum hayatında sığınmacılara yönelik hoşgörü ve dayanışmanın güçlenmesi için uzmanlığa dayalı faaliyetler yürüten bir sivil toplum örgütüdür. Merkezi İstanbul’dadır. 

Türkiye’deki Mülteciler için Bilgi Platformu Hakkında

Platform, ilk elde Türkçe, İngilizce, Arapça ve Farsça olmak üzere dört dil seçeneğinde ve yedi ayrı tematik başlık altında hukuki konularla ilgili detaylı açıklamalar ve bilgi videoları sunmaktadır.

Platform, Türkiye’de sığınma arayan kişilere ulusal mevzuattan kaynaklanan hakları, tabi oldukları prosedürler ve yükümlülükler hakkında doğru ve güncel hukuki bilgi sağlamayı amaçlamaktadır.

“Türkiye’deki Mülteciler İçin Bilgi Platformu” gerek Suriye’den gelen ve “geçici koruma” uygulamasına tabi kişilere, gerekse diğer menşe ülkelerden Türkiye’ye sığınan ve “uluslararası koruma” prosedürüne tabi kişiler için özel olarak hazırlanmış bir platform olarak özetlenebilir. 

Kayıt ve Statü, Eğitim Hakkı, Sağlık Hizmetleri, İş Gücü Piyasasına Erişim, Evlenme ve Boşanma, Kira ve Mülkiyet, Adli Yardım gibi ana başlıklar altında farklı dillerde eğitim videoları ve detaylı açıklamaların yer aldığı platform kullanıcıya basit ve anlaşılır bir kullanım çerçevesinde sunulmak üzere tasarlanmış durumdadır.

Mülteci Hakları Merkezi ve RSN, önümüzdeki dönemde Türkiye’deki sığınmacı nüfusunun hak ve yükümlülükler konusunda doğru ve güvenilir bilgiye erişimlerini desteklemek amacıyla platform altyapısı ve içeriklerini düzenli olarak güncellemeye ve geliştirmeye devam edeceklerini de duyurdular.

Kaynak