AnasayfaTeknoloji ve KalkınmaUlaşım

‘Uçan eşekler’ Afrika’daki lojistik sorununa çare oluyor

‘Uçan eşekler’ Afrika’daki lojistik sorununa çare oluyor

Dünyaya lojistik ekosistemler çerçevesinden bakıldığında gelişmiş ülkeler ile az gelişmiş ülkeler arasındaki uçurum göze çarpıyor.  Öte yandan bugün, Afrika’nın yükselen piyasaları, ulaştırma ve lojistik alanlarındaki bu bölünmeye karşı meydan okuyor. Ulaşım yolları bağlantısı perspektifinden bakıldığında, bu gelişmeler Afrika için geleceğin yeni bir görüntüsünü ortaya çıkarıyor.

Gökyüzündeki eşekler

Ruanda’da hükümeti, Kenyalı çiftçilerin tabiriyle “uçan eşekler” yani dronelar aracılığıyla geleneksel ulaşım yöntemlerinin yetersizliği sorununu aştı. 2016’nın sonundan bu yana, dronlar ülkenin uzak bölgelerindeki hastalara kan tedariklerini taşımak için kullanılıyor. Gelecekte Afrika’da ilaç ve aşı tedariği sağlamak için Zipline Drone Teknolojisi ve Bill Gates Vakfı geliştiricileri arasında görüşmeler sürüyor. Bu yolla droneların, Afrika’daki insanlar için büyük sosyo-ekonomik yararlar sağlayan sağlık hizmetleri sunması hedefleniyor.

Ulaşımda kara yollarını iyileştirmek ve demir yolu altyapısı oluşturmak için gereken zaman ve yatırımla, dronlar ülkenin en uzak bölgelerine bir gecede erişilebilirlik sağlayabiliyor. Amazon Prime gibi bir hizmetin tüketim ürünlerini sunmada bu teknolojinin nasıl kullanabileceğini öngörmek için büyük bir hayal gücü sıçraması gerekmiyor. Dronelar, bölgenin kritik altyapı ihtiyacını değiştiremese de bağlantı eksikliğinin üstesinden gelmeye ve ticareti artırmaya yardımcı olabiliyorlar.

kaynak.