AnasayfaEkoloji

Goldman Çevre Ödülleri sahiplerini buldu

Goldman Çevre Ödülleri sahiplerini buldu

Her yıl ekoloji mücadelesinde en başarılı olan çevrecilere verilen Goldman Çevre Ödülleri’nin sahipleri belli oldu.

Afrika, Asya, Avrupa, Adalar ve Ada Ülkeleri, Kuzey Amerika, Güney ve Orta Amerika’dan doğayı korumak için mücadele verenler arasından en etkili kişiye verilen ödüllerden biri Güney ve Orta Amerika’dan ödülün sahibi 60 yaşındaki Guatemalalı Rodrigo Tot’a verildi. Q’eqchi  adlı yerel toplulukta yaşanan mücadele sırasında oğlunu bir suikastte kaybeden Tot, çevreye zararlı nikel maddesinin yayılmasının önüne geçmesinin yanı sıra hükümetin Q’eqchi halkına toprak mülkiyeti vermesi için öncülük etti.

Bir diğer ödül ise Adalar ve Ada Ülkeleri bölgesinden Avustralyalı Wendy Bowman’e verildi. 83 yaşındaki Bowman, çiftilikerini almak isteyen maden şirketini engelleyerek New South Wales’deki Hunter Valley’de çevre kirliliğine karşı mücadele etti.

Afrika bölgesinden ödüle layık görülen Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden Rodrigue Mugaruka Katembo, İngiliz petrol şirketi SOCO International’ın Virunga Milli Parkı’ndaki yasa dışı petrol arama çalışmalarını ortaya çıkardı. Katembo’nun çabaları sayesinde SOCO’nun Afrika Virunga’daki yasa dışı faaliyetleri ortaya çıkınca şirket Virunga’da petrol arama projesinden vazgeçmek zorunda kaldı.

Kuzey Amerika’dan ödülü alan isim ABD’den Mark Lopez oldu. Lopez, Doğu Los Angeles’ta havayı zehirleyen kurşun batarya geri dönüşüm fabrikasının 2015 yılında kapatılmasını sağladı.

Slovenyalı 48 yaşındaki Uros Macerl ise Avrupa’dan ödüle layık görüldü. Organik tarımla uğraşan Macerl, yaşadığı bölgede yer alan Fransız kökenli şirket Lafarge’ın çimento fırınının petrokok ile tehlikeli endüstri atıkları birlikte yakarak zehirli maddeler yaymasının önüne geçti.

Son olarak Asya bölgesinde ödüle layık görülen kişi Hindistanlı Prafulla Samantara oldu. 65 yaşındaki Samantara, Odişa eyaletindeki Niyamgiri Tepeleri’nde alüminyum madeni kurulmaması için verdiği mücadelesiyle galip geldi. Madenin zararlarını anlatmak için bölgedeki köyleri bizzat dolaşan Samantara’ın çabaları karşılık buldu. Sonuç olarak Hindistan Yüksek Mahkemesi madenle ilgili yapılacak çalışmalara köy konseyinin karar vermesi yönünde karar çıkarttı.

Kaynak