AnasayfaGenelEğitim

AB ve UNICEF’denTürkiye’de binlerce sığınmacı çocuğa destek

AB ve UNICEF’denTürkiye’de binlerce sığınmacı çocuğa destek

Avrupa Birliği ve UNICEF arasında imzalanan Acil Durumlarda Eğitim için 34 milyon Euro tutarındaki anlaşma yürürlüğe girdi. Anlaşma, AB’nin bu alanda bugüne kadar yapmış olduğu en büyük katkıyı sağlayacak.

İmzalanan anlaşma çerçevesinde uygulanacak olan Eğitim için Şartlı Nakit Transferi projesi Türkiye hükümeti, UNICEF ve Türk Kızılayı ortaklığında hayata geçiriliyor. Projesi, Türkiye’deki mülteci çocukların örgün eğitime kayıt ve devamlılıklarını artırmayı amaçlıyor.

İmzalanan yeni anlaşma, Suriye’deki çatışmalardan etkilenen çocukların okula gidebilmesi ve diğer temel hizmetlerden yararlanabilmesini amaçlayan “Kayıp Kuşak Olmasın” girişimi çerçevesinde belirlenen hedefleri yansıtıyor. Sözkonu proje, aynı zamanda, Türkiye hükümetinin mülteci çocukları desteklemek için göstermekte olduğu önemli çabalar üzerine geliştiriliyor.

Türkiye’deki yaklaşık 3 milyon Suriyeli mülteciden 1,3 milyonunu çocuklar oluşturuyor. Bu çocukların halihazırda yarısı okullara kayıtlı. Ancak, bu başarıya ve Türkiye hükümetinin kararlılığına rağmen tüm sığınmacı çocukların okula gitmesinin önünde bazı engeller bulunuyor.

Düzenli nakit transferi sağlanacak 

Eğitim için Şartlı Nakit Transferi projesi, Avrupa Komisyonu tarafından 2016 yılının Eylül ayında başlatılan Acil Durum Sosyal Güvenlik Ağı’nı temel alarak geliştirildi. Bu proje aracılığıyla yaklaşık 230 bin çocuğun düzenli olarak okula gidebilmesini teşvik etmeye yönelik olarak nakit transferi sağlanacak.

Avrupa Birliği’nin İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Komisyon Üyesi Christos Stylianides konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:”AB, Türkiye ve diğer ülkelerdeki sığınmacı çocukların desteklenmesine yönelik taahhüdünü yinelemektedir. Acil ve insani yardım durumlarında eğitim, AB’nin en önemli önceliklerindendir.  Bu kuşakları korumak ve onların geleceğine yatırım yapmak bizlerin ahlaki görevidir. Bu programı gerçek bir başarıya dönüştürmek için deneyimli insani yardım kuruluşları ile biraraya geldik.”

Eğitim için Şartlı Nakit Transferi projesi ile, sığınmacı ve zor koşullar altında yaşayan çocuklar, Türkiye’de hem devlet okullarında hem de Geçici Eğitim Merkezlerinde (GEM) verilen eğitime erişimi artırmak amacıyla yürütülen ulusal programa dahil edilecek. Mevcut Şartlı Nakit Transferi programı 2003 yılından bu yana Türkiye dışında doğmuş olan çocukları da kapsıyor.

Mayıs 2017’den itibaren çocukları düzenli olarak okula devam eden ve ekonomik olarak zor durumda olan sığımacı ailelere iki ayda bir şartlı nakit transferi yapılmaya başlanacak.

Proje aynı zamanda en zor durumdaki sığınmacı çocukların okula kayıtlarını ve devamlılığını sağlamak ve, bunun yanı sıra, gerektiğinde bu çocukları koruma hizmetlerine yönlendirmek için stratejik bir çocuk koruma bileşeni de içeriyor.