AnasayfaGöç ve Mültecilerİnsani Yardım

AB’den Türkiye’deki Mültecilere 700 Milyon Avro Destek

AB’den Türkiye’deki Mültecilere 700 Milyon Avro Destek

Avrupa Komisyonu, Türkiye’deki mülteciler için AB Mali Yardım Programı kapsamında, özel bir banka kartına aylık nakit transferine dayalı iki temel proje için ilave insani yardımları yapacağını açıkladı.

Komisyon’dan Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından uygulanan Sosyal Uyum Yardım (SUY) Programı’na 650 milyon avro daha aktarıldı. UNICEF tarafından uygulanmakta olan Şartlı Eğitim Transferi (Ş.E.Y.) Programı’na ise 50 milyon avroluk ek fon ilan edildi.

SUY Programı, özel bir banka kartı aile en dezavantajlı mültecilere aylık nakit transferi sağlayarak, onların temel ihtiyaç maddelerini satın almalarını sağlıyor. Şimdiden 1 milyon 100 bin mülteciyi destekleyen bu proje, yeni finansal destek sayesinde, Ocak 2019 sonuna kadar devam edecek. Bugün açıklanan miktarla beraber SUY Programına aktarılan toplam AB fonu 1 milyar avroya ulaşıyor.

Bu yıl içinde ilan edilen Ş.E.Y. Programı mülteci aileleri, çocuklarını okula yazdırmaları için destekliyor ve çocukların okula düzenli olarak devam etmelerini sağlıyor. UNICEF tarafından yürütülen Program, eğitim masraflarını karşılayarak, ailelerin çocuklarını okula göndermelerini teşvik ediyor. Proje, şu an itibariyle 167 bin çocuğun ailesine yardım ediyor, birinci yılın sonunda ise projenin 250 bin çocuğa ulaşması hedefleniyor.

Her iki program da Türk Kızılayı ve  Türk otoriteleri ile yakın işbirliği halinde uygulanıyor.

Türkiye 3.4 milyondan fazla insan ile dünyadaki en geniş mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor. Mali Yardım Programının 1 milyar 378 milyon avrosu insani yardım projelerine ayrılıyor. 2016 ve 2017 yılları boyunca Birleşmiş Milletler ve Sivil Toplum Kuruluşlarından oluşan 19 ortağıyla beraber AB, Türkiye’de 45 insani yardım projesini finanse etti. AB fonları, mültecilerin temel günlük ihtiyaçlarını karşılamalarına ve koruma hizmetlerine erişmelerine katkı sağladı.

Kaynak