AnasayfaAfetler

Afetlere Karşı Hazırlıklı Olun!

Afetlere Karşı Hazırlıklı Olun!


Rüya Kaya
Sağlam KOBİ Proje Yürütücüsü

Sağlam KOBİ Proje Yürütücüsü Rüya Kaya İstanbul’da yaşanan depremler sonrası depreme karşı alınması gereken önlemler ve Tokyo Büyükşehir Yönetimi tarafından yayımlanmış olan “Afete Hazırlık Tokyo” adlı el kitabından bilgileri idemahaber okuyucuları için kaleme aldı.

Geçtiğimiz gün, İstanbul’da saat 13:59’da, Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre 6, AFAD’ın verilerine göre ise 5.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Silivri açıklarında yerin 6.99 kilometre derinliğinde meydana gelen depremi artçı sarsıntılar takip etti. İstanbul’da okullar, hastaneler, AVM’ler ve iş yerleri hızla tahliye edildi. Deprem sonrasında telefon hatları kesildi ve İstanbul’da vatandaşlar birbirine ulaşamadılar. 

Depremin ardından, İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Bölümü’ndeki Prof. Dr. Celal Şengör, twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamadaBir depremi önceden tahmin etmek şu an için imkansızdır. Bir sonraki deprem için tarih ve saat veren bilgileri dikkate almayın. Depremin ne zaman geleceğini bugünkü imkanlarla bilmemiz mümkün değildir.” dedi.


İstanbul Teknik Üniversitesi, aralarında Prof. Dr. Celal Şengör’ün de olduğu uzmanların, Marmara Fayı ile ilgili değerlendirmeleri kamuoyu ile paylaştı. Açıklamanın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz. 

Diğer yandan Türkiye gibi, deprem bölgesinde bulunan Japonya için önümüzdeki 30 yıl içerisinde bir deprem yaşanma olasılığı %70 olarak tahmin edilmektedir.  Konu ile ilgili Tokyo Büyükşehir Yönetimi, bireylerin ve ailelerin depreme hazırlıklı olmalarını sağlamak için “Afete Hazırlık Tokyo” (Tokyo Bousai*) adlı bir el kitabı hazırladı.

“Afete Hazırlık Tokyo” adlı el kitabı; Tokyo’nun çeşitli yerel özelliklerine, kentsel yapısına ve sakinlerinin yaşam tarzlarına göre düzenlenmiş ve bir felakete nasıl hazırlanılacağına ve müdahale edileceğine dair kolay anlaşılır bilgiler içeriyor. 

İngilizcesi de bulunan el kitabında başta deprem olmak üzere insanların afetlere nasıl hazır olacağı, deprem anında ve depremden sonra nelerin yapılması gerektiği gibi hayat kurtarıcı bilgiler ve yönlendirmeler bulunuyor. 

El kitabı, afetlere hazırlık için hemen yapmanız gereken dört adımı aşağıdaki gibi özetliyor:

1.Besin ve günlük temel ihtiyaç malzemelerinizi stoklayın!

Bir afet sırasında en vazgeçilmez olan şey, gıda stoğu ve günlük ihtiyaçlardır. Olası bir afet anında evinizde yaşamaya devam etmek ve hayatta kalmak için bir stok bulundurun. 

2. Evinizde hazırlıklı olun!

Evinizdeki nesnelerin düşmesini, mobilyaların sıkışmasını veya üzerinize kaymasını ve camların kırılmasını önlemek için  bazı tedbirler almanız gerekmektedir. Ayrıca geçiş yollarını engelleyen nesnelerin de bu yollarda olmamasına önem göstermeliyiz. 

3.Ev dışında hazırlıklı olun!

Güvenli bir şekilde tahliye etmek için evinizin etrafındaki durumu ve topluluğunuz için tehdit oluşturacak risk seviyesini bilmelisiniz. Olası bir afet yaşanmadan önce de tahliye yollarını kontrol etmek ve buralardan geçmek önemlidir.

4.İletişim yoluyla hazırlanın!

Herhangi bir afet durumunda komşularınız ile iş birliği yapmanız gerekmektedir. Komşularınız ile bir iletişim ağı kurarak afet ve itfaiye tatbikatlarına katılın.

El kitabı aynı zamanda depremden hemen sonra neler yapmanız gerektiğini de adım adım açıklıyor:

1.Sarsıntı tamamen bitene kadar bekleyin!

Bulunduğunuz yerden ayrılmak için acele etmeyin. Bunu yaparsanız düşen objeler veya kırık camlar size zarar verebilir. Sarsıntı bittikten sonra bile tedbiri elden bırakmayın, kırık seramik objeler, kırık camlar ve diğer tehlikelere karşı dikkatli olun. 

2.Yangın tehlikesini kontrol altına alın!

Eğer gazlı ocak kullanıyorsanız sakin kalarak sarsıntı bittikten sonra gazı kapatın. Eğer bir yangın çıkarsa, temel yangın söndürme talimatlarına uygun şekilde söndürün. 

3.Güvenli bir çıkış yolu oluşturun!

Sarsıntı bittikten sonra bulunduğunuz odanın pencerelerini ve kapısını açın. Evinizin kapısını da açarak çıkış için kendinize güvenli bir yol oluşturun. 

4.Camlardan ve duvarlardan uzak durun!

Deprem anında dış mekândaysanız düşen çatı kiremitleri, kırık camlar veya yıkılan beton duvarlar size zarar verebilir. Bunlardan uzak durmaya çalışın. 

Sağlam KOBİ Projesi; Günlük hayatımızın bir parçası olan afetlere hazırlıklı olmak ve afetten sonra olabilecek can ve mal kaybını en aza indirmek için doğru bilgilere sahip olmak; afet bilinci ve farkındalığını artırmak amacıyla toplumu ve KOBİ’leri desteklemek üzere 2013 yılından beri yürütülmektedir. Sağlam KOBİ Projesi’ni takip ederek ve www.saglamkobi.com websitesini ziyaret ederek; afetlere ne kadar hazırlıklı olduğunuzu test edebilir, olası bir afet durumuna karşı hazırlıklı olmak için en iyi 20 ipucunu öğrenebilir ve de afet anında gerekli olacak acil durum eylem plânınızı hazırlayabilirsiniz.

Kaynak