Anasayfaİklim DeğişikliğiKarbon Piyasaları

Amerika, yeşil bonolar aracılığıyla kârını 1,25 milyar dolar yükseltti

Amerika, yeşil bonolar aracılığıyla kârını 1,25 milyar dolar yükseltti

Asya Kalkınma Bankası, iklim değişikliği projelerini finanse etmek için 1.25 milyar dolara yükselen iki tür yeşil bono yayımladı.

İlk kez 10 yıllık hazırlanan yeşil tahvillerin yanı sıra beş yıllık bir yeşil bono teklif etti. ADB’nin saymanı Pierre Van Peteghem, bankanın yeşil bonolar için artan talebe hızla cevap vermesi gerektiğini söyledi.

“İki yönlü yaklaşımı, verim eğrisinin farklı bölümlerinde aktif olan etik yatırımcılara ulaşmanın etkili bir aracı olarak gördük”diye belirten Peteghem, “Bu yaklaşım, ADB’nin yeşil etiketin önemini anlayan artan sayıda yatırımcıya ulaşması anlamına geliyor” diye ifade etti.

Beş yıllık tahvil ile toplam 750 milyon dolar ve 10 yıllık tahvil ile 500 milyon dolar tahsil edildi. Artırılan para, bankanın sermaye kaynakları yoluyla finanse edilen ve imtiyazsız operasyonlarda kullanılan düşük karbonlu ve iklim esnek projelerini finanse edecek.

2015 yılında ADB, yıllık iklim finansmanını 2020 yılına kadar ikiye katlama hırsını altı milyar dolara çıkardığını açıklamıştı. Bunların üçte ikisi, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir ulaşım gibi hafifletme faaliyetlerine odaklanacak ve geri kalanı, esnek altyapı ve iklim ile ilgili felaketler için daha iyi hazırlık yoluyla uyum üzerine odaklanacaktır.

2 Ağustos’ta gerçekleşen tahvil ihracı, dünya sermaye piyasalarına genel olarak yayılmış ve tahviller, merkez bankaları, resmi kurumlar, bankalar ve fon yöneticileri de dahil olmak üzere bir dizi yatırımcı tarafından satın alınmıştır. ADB, bu yıl sermaye piyasalarından 27-30 milyar dolara yükselmeyi planlıyor.

Kaynak