AnasayfaGenelEkoloji

Ekosistemden Haberler serimizin ikinci sayısı yayında!

Ekosistemden Haberler serimizin ikinci sayısı yayında!

Ekosistemden Haberler serimizin ikinci sayısından herkese merhaba!

İlk sayımızı henüz okumadıysanız veya yeniden incelemek isterseniz buradanulaşabilirsiniz.

Cumhuriyetimizin 100. yılında, gururla çalıştığımız ekosistemde, yıl boyunca dayanışma ve imece ruhuyla birlikte birçok işi başardık; zorlukların üstesinden birlikte geldik. Bu sayımızda 2023 yılını geride bırakırken dünyada ve Türkiye’de yaşadığımız birçok zorluğa rağmen iş birliği, dayanışma ve umutla yeniden güçlendiğimizi yıl boyu yaptıklarımızla birlikte yeniden hatırlıyoruz.

IDEMA- International Development Management , İhtiyaç Haritası ve INOGAR olarak 2024 yılında da ülkemizin ve toplumumuzun sosyal, çevresel, ekonomik ve kültürel kalkınmasına katkı sunan çalışmaları sürdürmek, geliştirmek ve çoğaltmak dileğiyle, yeni yılımız kutlu olsun!

Keyifli okumalar dileriz!


Ekosistemin 2023 yılı

Bu yıl yerelden uluslararasına uzanan bir vizyonla çalıştık. 2023 yılında Türkiye’de 42, uluslararası 36 olmak üzere toplam 78 projegerçekleştirdik. Küresel çapta iş birlikleri kurarak farklı coğrafyalarda sosyal, çevresel, ekonomik ve kültürel kalkınma alanında katkı sunduk.

Birçok farklı alana temas eden kalkınma perspektifini benimseyerek, 9 farklı ana tema üzerinde çalıştık. Bu yıl oransal olarak en fazla afet dayanıklılığı, girişimcilik, KOBİ’ler ve kooperatiflere kapasite geliştirme ve yaratıcı endüstrilertemalarına odaklandık.

Odaklandığımız farklı temalardaki projeler kapsamında ihtiyaca yönelik 517 atölye ve eğitim düzenleyerek bilgi ve deneyim paylaşımını çoğalttık. Farklılaşan temalarla birlikte projelerimizin hedef kitleleri de farklılık gösterdi. Bu yıl projelerimizdeki hedef kitleler arasında en çok depremden etkilenen bireyler ve kurumlar, kadınlar, gençler, KOBİ’ler ve politika üreticileri yer aldı. Projelerimizle toplamda 419.885yararlanıcı kişi ve kuruma ulaştık. Bu sayede birçok bireyin ve kurumun hayatına dokunduk.

Yıl içinde gerçekleştirdiğimiz projelerden elde ettiğimiz verileri derleyerek 141 rapor ve analiz hazırladık. Bu raporlar, yürüttüğümüz çalışmaların etkilerini değerlendirmemize ve gelecekteki projelerimize yön vermemize yardımcı oldu. Projelerimizi gerçekleştirdiğimiz bu süreçte, bireylerin ve kurumların ihtiyaçlarını doğrudan anlamak ve çözümler üretmek için aktif olarak 30.000 saatboyunca sahadaydık.

Kalkınma alanında etkiyi ve sesi de bu yıl birlikte çoğalttık. idemahaber‘i kalkınma iletişimi yaklaşımımız doğrultusunda yeniden tasarladık ve yaklaşık 200 haber içeriği paylaştık. LinkedIn’den yayınladığımız 12 sayıyla bültenimiz yaklaşık 4000 aboneye ulaştı. İçeriklerimiz toplamda 284 bin okunma sayısına ulaştı.

Bu yıl, etkimizi taçlandıran birçok ödüle de layık görüldük ve kurumlar nezdinde temsiliyet gücümüzü artırdık. Kurucu Ortağımız Guler Altinsoy ve Kooperatif Ortağımız Esra Arslan Avrupa çapında Sosyal Girişimcilikte İlk 100 Kadın arasında yer aldı.

INOGAR Yönetim Kurulu Üyesi ve Ortağı Prof. Dr. Itir Erhart, Dünya Adil Ticaret Organizasyonu Afrika ve Orta Doğu Bölgesi Yönetim Kurulu’na seçildi; aynı zamanda MediaCat Fark Yaratan KadınlarÖdülü’ne layık görüldü.

İhtiyaç Haritası, DasDas , Zorlu Performans Sanatları Merkezi ve HeyMo ® The Experience Design Company iş birliğiyle düzenlenen ‘Dayanışma Sahnesi‘, ‘Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik‘ kategorisinde 18. Felis Ödülleri’nde birincilik ödülünü ve Stevie®️ 20th Annual International Business Awards® altın ödülünü kazandı. İhtiyaç Haritası ve Paribu’nun birlikte yürüttüğü Team Paribu projesi, ‘Kanaat Önderleri Aracılığıyla İletişim‘ alanında ödül kazandı.

Bütün yıl boyunca ülkemizin ve toplumumuzun sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınma bağlamındaki ihtiyaçlarına hızlı ve etkili çözümler ürettik. 2024 yılında da yine üretmeye ve umudu birlikte yeşertmeye devam edeceğiz.


Afetlere hazırlık ve afet sonrası yeniden yapılanma

İnsani Yardım Çalışmaları

6 Şubat Kahramanmaraş depreminin ilk saatlerinden itibaren sahada çalışmalarımıza başladık. Yayınladığımız ilk ihtiyaç listemizde battaniye, hijyenik ped, ısıtıcı, ıslak mendil, bebek bezi, bebek maması, uyku tulumu, kışlık bot ve boş koli yer aldı. DasDas, birçok gönüllünün, ihtiyaç listesinde yer alan malzemeleri getirdiği, ayrıştırdığı, kolileyip tırlara yüklediği bir depo görevi gördü. @Saran Holding’in desteğiyle Hatay ve Adıyaman’da karadan ulaşılamayan köylere helikopterle ihtiyaçları ulaştırdık. UPS Vakfı’nın desteğiyle, UNHCR, the UN Refugee Agency iş birliğiyle uluslararası desteklerin deprem bölgesine ulaştırılmasını sağladık. Bir Kira Bir Yuva projesiyle 4.411 sayıda ev desteği ve kira desteği veren 9.597 kişi ile binlerce kişiye ulaştık. Zorlu PSM, DasDas, HeyMo, Turkish Philanthropy Funds , ZENGER iş birliği ve 40 sanatçının katılımı ile birlikte Dayanışma Sahnesi’ni hayata geçirdik. Alınan destek biletleri ve çevrim içi yayınlar üzerinden yapılan katkılarla depremden etkilenen 530 öğrencinin eğitimine ve Ayrıca Robotel Derneği iş birliğiyle bedensel olarak zarar gören 65 çocuğa destek olduk.

Dayanışma Sahnesi – Antakya Medeniyetler Korosu & Mert Fırat

Yaşam Alanları Oluşturma

Eğitim, kültür sanat, komşuluk ilişkileri, psikososyal destek, spor gibi birçok bileşeniyle birlikte kimseyi geride bırakmadığımız, insan onuruna yakışır sürdürülebilir konteyner kent yaşam alanları oluşturmak için harekete geçtik. UNDP, sanitasyon ve atık yönetimi için gerekli malzemelerin teslimatı ile konteyner kentlerde halk sağlığının ve çevrenin korunmasını desteklemeyi hedefiyle İhtiyaç Haritası’nın Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da kurduğu konteyner kentleri destekleme kararı aldı. Hatay’da hayata geçirdiğimiz, evlerini kaybeden yurttaşlarımıza geçici barınma imkânı sunacak olan yeni yaşam alanımız 1500 depremzedeye ev sahipliği yapmaya başladı. İçme suyu, atık su ve katı atık altyapısıyla çevre dostu örnek bir model olarak tasarladık.

konteyner kent yaşam alanı

Team Paribu Seninle Afet Bölgesi Spor Alanları Projesi kapsamında “Team Paribu Spor Alanı” açıldı. Yaklaşık 400 çocuk ve genç, Team Paribu Spor Alanı’nda yıl boyunca antrenörleri ile birlikte 11 farklı branşta düzenli spor yapma deneyimini yaşayacak. Z Zurich Foundation ve Zurich Türkiye iş birliği ile Psikososyal Destek Merkezlerimizi kurduk. Travma alanında uzman psikologların danışmanlığıyla güvenli ve destekleyici bir ortam sunmayı hedeflediğimiz merkezlerimizde; başta yaşam alanlarımızda ihtiyaç duyan sakinler olmak üzere bölgede yaşayanların da ruh sağlığı ve iyi olma haline katkıda bulunmak için birlikte çalışıyoruz.

Team Paribu Spor Alanı

Yeniden Yapılanma ve Sürdürülebilir Kalkınma

İhtiyaç Haritası, IDEMA ve INOGAR olarak yürütücüleri arasında yer aldığımız Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Gelişme Merkezi (RRDC), Gaziantep Ticaret Odası , Adana Ticaret Odasi, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası – KMTSO ve UNDP ile birlikte afet bölgesi için çalışan kurumların birlikte hareket etmesi ve koordinasyonu amacıyla kuruldu. UNDP Türkiye, Gaziantep Ticaret Odası, Adana Ticaret Odası ve İhtiyaç Haritası tarafından hayata geçirilen, Deprem bölgesindeki 11 ilin ekonomik, sosyal, kültürel ve sivil toplum alanlarında yeniden yapılanması ve kalkınmasına katkı sağlamak için kurulan merkezin RRDC – Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezi’nin lansmanı Adana’da gerçekleştirildi.

RRDC – Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezi

Teknoloji

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Oluşturduğumuz Dijital Platformlar

Afet ve acil durumlara müdahale ederken yaşanan personel ve kaynak güvenliği, politik, kültürel ve ekonomik engeller, ve özellikle yardım kuruluşları arasındaki iletişim kopukluğu gibi zorluklarla başa çıkabilmek için kullandığımız yöntemler arasında Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Gönüllü Coğrafi Bilgi (GCB) yaklaşımı yer alıyor. Bu yöntemleri merkezine alarak tasarlanmış araç, yazılım ve süreçlerle yaşanan problemlere dair birçok çözüm hayata geçebiliyor. Bu yaklaşımla sadece afet ve acil durumlar için değil, ticari amaçlar da dahil olmak üzere pek çok uygulama, araç ve eklenti geliştirilebiliyor.

İhtiyaç Haritası tarafından oluşturulan dijital platformlar için tıklayın.

“İhtiyaç Haritası WhatsApp Talep Merkezi”

Doğrulanmış talepleri daha hızlı bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak amacıyla 6 Şubat Depreminde Hatay ve Adıyaman için Insider desteği ile birlikte kurduğumuz “İhtiyaç Haritası WhatsApp Talep Merkezi” WhatsApp mesaj botunu hayata geçirdik. WhatsApp +908502424384 üzerinden bot’un yönlendirmesiyle iletişim bilgilerini ve ihtiyaçları tespit ettik ve gereken desteklerin ulaşmasını sağladık. Bölgeden 100.000’den fazla talep aldık. Hatay’da 20.000’in üzerinde aileye ulaştık ve 96.000’in üzerinde ihtiyaç kaleminikarşıladık. Hatay’dan gelen ihtiyaç talepleri sonrasında yaptığımız zaman, mekan ve tür bazlı analizler, en çok gıda, su, çadır ve hijyen paketlerine ihtiyaç duyulduğunu gösterdi. Deprem sonrası taleplerin zaman içinde nasıl değiştiğini de yakından inceledik.

IDEMA Teknoloji Partnerimiz CovenLabs

Mihriban Ersin Tekmen ve Mert Fırat tarafından kurulan CovenLabs, fiziksel dünyadaki markalara dijital dünyada kişiselleştirilmiş çözümler sunmayı ve Web3 ekosistemini büyütmeyi hedefliyor. CovenLabs, strateji geliştirmekten NFT yaratımına ve tokenizasyona, oyunlaştırmadan fintek entegrasyonuna, içerik yönetimi ve topluluk geliştirmeye kadar geniş bir skalada özelleştirilmiş hizmetler sağlıyor.

IDEMA olarak fiziksel ve dijital dünya arasında köprü kurduğumuz, Web3 dünyasında ihtiyacını duyduğumuz yeni yapılar ve topluluklar oluşturduğumuz projelerimizde CovenLabs ile birlikte yürümekten mutluluk duyuyoruz.


Girişimcilik & KOBİ’ler

Sağlam KOBİ

Van depreminden sonra Türkiye genelinde KOBİ’lerin afet farkındalıklarını artırmak, afetlere hazırlıklarını ve dayanıklılıklarını güçlendirmek amacıyla, 2013 yılında, UPS Global Vakfı, Dünya Ekonomik Forumu, Amerikan Ticaret Odası Vakfı, IDEMA ve UPS Türkiye iş birliği ile Sağlam KOBİ projesi Türkiye’de hayata geçti. 2013’ten bu yana 25 ilde, 100’den fazla eğitim düzenleyen proje, Türkiye genelinde yaklaşık 3500’den fazla KOBİ’ye ve 100.000’den fazla kişiye ulaştı.

6 Şubat Kahramanmaraş depremi sonrasında, depremden etkilenen illerin yeniden yapılanma ve sürdürülebilir kalkınma ihtiyaçlarına yönelik faaliyetler ve projeler yürütmek üzere İhtiyaç Haritası, Adana Ticaret Odası, Gaziantep Ticaret Odası ve UNDP ortaklığında kurulan Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezleri (RRDC) koordinasyonunda, Sağlam KOBİ projesi, afet dayanıklılığı için yürüttüğü faaliyetlere deprem bölgesine ağırlık vererek devam ediyor.

CLIP 2 – Sosyal İşletmelere Yönelik Toplum Temelli Yerel Girişimler

IDEMA, Alman Uluslararası İşbirliği Ajansı (GIZ) tarafından düzenlenen CLIP 2 – Toplum Temelli Yerel Girişimler Projesi’nde Sosyal İşletmeler Danışmanı olarak yer aldı. Bu kapsamda Türkiye’nin farklı bölgelerinden yedi yerel derneğe sosyal ekonomi, sosyal girişimcilik ve sosyal kooperatifçilik çalıştayı düzenledi. Ayrıca derneklerin ihtiyaçlarını daha kapsamlı bir şekilde belirleyebilmek adına saha ziyaretleri düzenledi. Saha tespitlerinin ardından derneklerin ihtiyaçları dikkate alınarak sosyal etki odaklı işletmeler kurmak amacıyla işletmelere kapasite geliştirme desteği verildi.

Büyüme Odaklı KOBİ’lere Derinlemesine Eğitim ve Danışmanlık Desteği

Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle Adana, Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa’da hayata geçirilen SPARK – “Büyüme Odaklı KOBİ’lere Derinlemesine Eğitim ve Danışmanlık Desteği” projesi kapsamında seçilen 80 KOBİ‘nin ihtiyaçları belirlendi. KOBİ’lerin ihtiyaçlarına göre beş günlük eğitim ve danışmanlık hizmeti verildi. Seçilen 80 KOBİ’den geçici koruma kapsamındaki 120 Suriyeliçalışana çalışma izni alma sürecinde maddi destek ve danışmanlık hizmeti verildi.

Gaziantep Gıda ve Gastronomi Girişimcilik Merkezi

ICMPD liderliğinde IDEMA tarafından Gaziantep Ticaret Odası ortaklığıyla hayata geçirilen proje kapsamında, gıda ve gastronomi sektöründe start-up ve ölçek büyütmelere hizmet vermek üzere kurulan “Gaziantep Gıda ve Gastronomi Girişimcilik Merkezi” kuruldu. Gıda girişimcisi adayları, işletmelerini kurmadan önce merkezde ihtiyaçlarına yönelik eğitim ve danışmanlık alma fırsatı buldu. Proje kapsamında 425 yararlanıcıya ulaşılırken, 10 eğitimgerçekleştirildi.

Gaziantep Gıda ve Gastronomi Girişimcilik Merkezi, Demoday

Sefaköy’de Yaşayan Uygur Türklerinin Girişimcilik Kapasitesinin Artırılması

Freedom House desteğiyle İstanbul, Sefaköy’de yaşayan Uygur Türkleri gençlere verilen girişimcilik eğitimleri ve atölye çalışmalarıyla gençlerin girişimcilik kapasitesi artırmak için çalıştık. Proje kapsamında finansal okuryazarlık, pazarlama, şirket kurma vb. farklı alanlarda eğitimler verdik.


Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kooperatiflere Yönelik Kapasite Geliştirme Çalışmaları

AHENK Kadın Kooperatifi ve BERİ Kadın Kooperatifi

IDEMA olarak, Dünya Bankası’nın Avrupa Birliği finansmanıyla hayata geçirdiği “Seçilmiş Bölgelerde Yaşayan Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için Ekonomik Fırsatların Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında Beri Kadın Kooperatifi‘nin ve Ahenk Kooperatifi‘nin sürdürülebilirliği için kapasite geliştirme ve operasyonel süreçlerin iyileştirilmesi üzerine yıl boyunca çalışmalarımızı yürüttük.

Kooperatiflerle yürüttüğümüz proje sürecinde 31 kooperatif ortağıyla birlikte çalıştık. Bu süreçte 171 saat boyunca eğitimlerle, mentorluklarla ve etkinliklerle sahadaydık ve kooperatiflerin ihtiyaçları doğrultusunda 12 çalıştay gerçekleştirdik. Kooperatiflerin web siteleri ve sosyal medya hesaplarının kurulumunu, iletişim stratejilerini, ürün kataloglarını ve promosyon materyallerini geliştirdik. Ahenk Kadın Kooperatifi, “Geçmişten Gelen Geleceğin Beslenme Mirası” sloganıyla MEZOİK markasının ilk üreticisi oldu. Kooperatif ortakları, beslenme uzmanı Elvan Odabaşı’nın mentorluğunda afet zamanlarında ilk 72 saat ihtiyaç duyulan tüm besinleri içeren bir ürün yelpazesi ortaya koydu. Bu ürünlerin yanı sıra her yaş grubuna yönelik besleyici ürünler üzerine çalıştılar.

Ahenk Kooperatifi ve MEZOİK markası Lansmanı

Ekosistem olarak, projenin kapanış toplantısı olma özelliğini de taşıyan 18. SECoP toplantısında “Kalkınmaya Doğru: Gelişmekte Olan Bir İş Gücü Piyasası için Fırsatlar Yaratmak” isimli etkinliğindeydik. Toplantıda IDEMA, İhtiyaç Haritası ve INOGAR Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür, PhD“Sosyal Girişimcilik Yoluyla Kadınlar için İstihdam Yaratma” oturumunda konuşmacı olarak yer aldı.

Sosyal Girişimcilik Yoluyla Kadınlar için İstihdam Yaratma” oturumu

Brothers Hayata Karışan Kadınlar Platformu

Geleceğin mesleklerinde kadınların temsiliyet dilimini büyütmek için Pernod Ricard Türkiye ana sponsorluğunda BROTHERS tarafından IDEMA danışmanlığında hayata geçirilen Hayata Karışan Kadınlar Platformu mentorları Arda Yalkin, Ata Uzunhasan, Dilara Koçak, hande şekerciler, Mert Fırat , M. Serdar Kuzuloğlu, Prof. Dr. Itir Erhart ve Simay Dinç ile birlikte çalıştık. “Kültür, Sanat ve Eğlence, Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği, Yeni İş Yaşamı ve Dijitalleşme ve Yeni Medya” olmak üzere 4 ana başlık altında 22 asenkron eğitim içeriği, 16 çevrim içi ders, 6 yüz yüze buluşma ve 48 yüz yüze mentorluk seansı gerçekleştirdik. İki faz olarak gerçekleştirdiğimiz program sürecinde 6000’in üzerinde başvuru aldık ve 950 kadın katılımcıyla uzun soluklu bir girişimcilik yolculuğunu tamamladık.

Küresel girişimcilik ekosistemindeki toplumsal cinsiyet eşitsizliğini değiştirmek üzere Sürdürülebilir Kalkınma  hedefleri doğrultusunda çalışan sosyal bir girişim olan KAİ (Kadın Ayak İzi Platformu) Brothers Hayata Karışan Kadınlar Platformu’un ilk fazının kazanan grubu oldu. KAİ’nin geliştirdiği kadınların girişim fikirlerine uygun fon ve hibelere ulaşmayı kolaylaştıran KAİ Fon Arama Motoru ve birçok farklı aracına ulaşmak için www.kadinayakizi.orgziyaret edebilirsiniz.

Projenin ikinci fazını kazananı Hepimiz Doğayız, doğada birlikte öğrenmeyi hedefleyen, dezavantajlı gruplardan çocukları da kapsayarak doğa ile bağ kuran, koruyan, seven çocuk sayısını artırmak üzere yola çıktı. Aldıkları tohum yatırım sayesinde, Cumhuriyetimizin 100. yılında Hepimiz Doğayız Kadın Kooperatifi olarak yollarına devam ediyorlar. Otizmli ve down sendromlu çocukların da yer aldığı orman atölyeleri düzenlemeye başlayan grup, projelerinin hem ulusal hem de uluslararası platformlarda devam etmesi için çalışmaya devam ediyor.

Hayata Karışan Kadınlar Platformu Final Pitch

İklim krizi ve yeşil dönüşüm

Enerjisa Daha İyi Bir Gelecek Platformu

Türkiye’nin ekonomik verimliliğine katkı sağlamak, Türkiye’nin ekonomik verimliliği üzerine somut projeleri hayata geçirmek, gelecek nesiller için Türkiye’de daha iyi, daha temiz ve daha verimli bir gelecek bırakmak amacıyla, Daha İyi Bir Gelecek Platformu’nun kurulması için Enerjisa Enerji, TBWA\ISTANBUL ve IDEMA olarak uzun soluklu bir yolculuğa çıktık.

Dayanışma, uzmanlık ve kapsayıcılık ilkeleri doğrultusunda hayata geçirdiğimiz “Daha İyi Bir Gelecek Platformu”nun çalışmalarıyla öncelikle ülkemizde verimlilik alanında işletmelerin algısı, kabulleri ve verimlilik artırıcı uygulamalar konularına odaklamayı hedefledik. Bu kapsamda ilk somut çıktılar olarak “Türkiye Verim Araştırması Raporu”nu ve “Türkiye Verim Haritası”nı ortaya koyduk.

Daha İyi Bir Gelecek Platformu’nun, Türkiye Verim Haritası ve Verim Araştırması Raporu’nun lansmanı

Enerjisa Enerji, 2023 yılının Aralık ayı itibariyle ‘Daha İyi Bir Gelecek Platformu’ ile deprem bölgesine destek sağladığını duyurdu. Deprem bölgesindeki 11 ilin ekonomik, sosyal, kültürel ve sivil toplum alanlarında yeniden yapılanması ve kalkınmasına katkı sağlamak için UNDP Türkiye, Gaziantep Ticaret Odası, Adana Ticaret Odası ve İhtiyaç Haritası tarafından hayata geçirilen “Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezi”nin tek özel sektör paydaşı Enerjisa Enerji oldu.

Gaziantep Ticaret Odası Yeşil Dönüşüm Merkezi & Yeşil Dönüşüm Karnesi

Avrupa İmar Kalkınma Bankası (EBRD) desteğiyle Gaziantep Ticaret Odası’nda kurulan ”Gaziantep Ticaret Odası Yeşil Dönüşüm Merkezi” projesinin yürütücülüğünü IDEMA olarak üstlendik. Proje kapsamında işletmelerin yeşil dönüşüm süreçlerindeki eksiklikleri ve geliştirebilecekleri alanları tespit edip ihtiyaçlarına yönelik öneri ve destek alabilecekleri “Yeşil Dönüşüm Çevrimiçi Teşhis Aracı” üzerinden elde edilen “Yeşil Dönüşüm Karnesini” oluşturduk.

“Sanayide Kaynak Verimliliği ve Döngüsel Ekonomiye Geçiş Semineri”

Proje kapsamında “Sanayi Sektöründe Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının Uygulanması”, “Sanayide Kaynak Verimliliği ve Döngüsel Ekonomiye Geçiş’’, “KOBİ’ler için Yeşil Dönüşüm”, “Yeşil Dönüşümde KOBİ’lerin Finansal Kaynaklarına Erişimi ” başlıklarda 4 seminer gerçekleştirdik. “KOBİ’ler için Yeşil Dönüşüm Eğitim Programı” ve “Sanayi Sektörü ve Büyük Ölçekli İşletmeler için Yeşil Dönüşüm Eğitim Programı” olmak üzere 2 eğitim oturum gerçekleştirdik. KOBİ’lerin hedef kitlemiz olduğu proje kapsamında 100 yararlanıcıya eriştik. Süreçte 5 rapor ortaya koyduk. 60 saatlik bir saha süresiyle toplamda 6 seminer ve eğitim etkinliği gerçekleştirdik.

CLIMB (İklim Kaynaklı Göç: Büyük Veri ve Tahmine Dayalı Analiz) Projesi

CLIMB Projesi, “büyük veri” ve “makine öğrenmesi”nden yararlanarak Afrika ve ötesinde iklim kaynaklı göçü daha iyi modellemeyi ve tahmin etmeyi amaçlıyor. CLIMB Projesi, ekolojik odaklı yaklaşımları multidisipliner bir konsorsiyumla (Data-Pop Alliance, Harvard University, IDEMA, Initiative Prospective Agricole Rurale, Malmö University, Paris Lodron Universität Salzburg, Vrije Universiteit Brussel) iklim kaynaklı göçün karmaşık sürecini anlamlandırmak ve modellemek üzere bir araya getiriyor.

IDEMA, proje kapsamında Uluslararası Göç Merkezi (IOM), Küresel Göç Veri Analizi Merkezi (GMDAC), Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC), Save the Children gibi uluslararası paydaşların katılımını sağlamak için geniş ağını sunuyor. Ayrıca makine öğrenimi, veri bilimi, haritalama çalışmalarıyla projeye katkı sunuyor. Projenin iletişim stratejisi, dijital platformu ve içeriklerini üretmeye devam ediyor.

CLIMB Projesi’ne dair daha fazla bilgi için tıklayın. CLIMB Projesi’nin üç ayda bir yayınlanan bültenine abone olmak için tıklayın.


Eğitim

Kalpten Kalbe Mutluluk Sınıfları

Öğretmen ve öğrencilerin mutluluk ve öznel iyi olma hali kavramları konusunda davranış ve tutum değişikliği kazandırmayı hedefleyen Algida Academy iş birliğinde Öğretmen Akademisi Vakfı tarafından yürütülen Kalpten Kalbe Mutluluk Sınıflarıprojesinde IDEMA olarak projenin izleme değerlendirme ve etki ölçümleme çalışmalarını üstlendik. 3321 yararlanıcıya ulaşılan proje sürecinde 28 saat boyunca sahada ihtiyaç analizi, odak grup görüşmeleri gerçekleştirerek sonuçlara yönelik 2 rapor ortaya koyduk.

Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz

Z Zurich Foundation katkılarıyla Millî Eğitim Bakanlığı ve Türk Eğitim Derneği ortaklığında hayata geçen, mesleğinin ilk yıllarında köye atanan kadın öğretmenlerin meslek yaşamlarının kalitesinin geliştirilmesi ve öğrencileri için rol model olarak köy halkı için de bir umut yeşertilmesi hedeflenen Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz Projesikapsamında, IDEMA olarak projenin “Sosyal Etki Yaratan Öğretmenler Modülü”nde yıl boyunca 850 öğretmenle birlikte çalıştık. Bu süreçte 8 asenkron eğitim içeriği, 6 webinar, 3 konuşma, 30 seans online mentorluk, 10 yüz yüze eğitim +44  yüz yüze mentorluk seansı gerçekleştirdik.

“Sosyal Etki Yaratan Öğretmenler” modülü fiziksel buluşma

Gençlik

Uludağ Ekonomi Zirvesi Cumhuriyetin Yeni Yüzyılında Gençlik Temsili

Bu yıl “Tek Dünya Ortak Gelecek” konusuyla düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi kapsamında Doğan Holding ile gerçekleştirdiğimiz “Cumhuriyetin Yeni Yüzyılında Gençlik Temsili Projesi”nde 13 temada 13 genç ile 13 videoiçeriğinin tasarımını, video prodüksiyon çalışmalarını üstlendik. Farklı arka planlardan 13 gencin konuşmalarının olduğu videolar gün boyunca panel aralarında, fuaye alanında ve ardından Doğan Holding’in sosyal medya hesaplarında yayınlandı. Böylece gençler yorum, istek ve değerlendirmelerini iş dünyasının fikir lider ve önderleriyle paylaşma şansı yakaladı.

Gençlerle Yan Yanayız

İhtiyaç Haritası, Z Zurich Foundation , Zurich Sigorta, HeyMo® The Experience Design Company ve Türk Psikologlar Derneği iş birliğiyle geliştirilen online psikolojik destek platformu “Yan Yanayız,” artık gençler için de hizmet sunmaya başladı. 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde yanayanayiz.com.tr adresinde “Gençlerle Yan Yanayız” kampanyası yayına alındı.

Gençler için Adil Gelecek Projesi

BMZ Bengo fonu ile Esenyurt Belediyesi, Save the Children International-Türkiye Country Office, INOGAR ortaklığında, 2022-2024 yılları arasında yürütülecek olan Gençler İçin Adil Gelecek Projesi (Young Fair Future / YFF) kapsamında  koruma ve geçim hizmetleri yoluyla Esenyurt’ta ve yakın ilçelerde yaşayan, 15-35 yaş arasındaki mülteci ve ev sahibi gençlerin sosyo-ekonomik katılımını güçlendirmeyi amaçladık. Bu doğrultuda katılımcılarımıza aşağıdaki konularda destek veriyoruz:

1) Koruma ve psikososyal destek hizmetlerinin sunulması,

2) Geçim kaynaklarını artırmak üzere istihdamla ilgili bilgi ve becerilerin artırılması,

3) Yarışmalar sonucu iş planlarının desteklenmesi,

4) Gençlerin önderliğinde sürdürülebilir bir kooperatifin kurulması. Proje öncelikli olarak ev sahibi topluluklar ve mülteci grupları arasında yaşanan karşılıklı etkileşim ve dayanışmanın güçlendirilmesini hedefliyor. 150 saatin üzerinde saha çalışması yürüttüğümüz projede 610 kişiye ulaştık, ihtiyaç analizleri sonucunda elde ettiğimiz verilerle 34 rapor hazırladık ve 62 eğitim, atölye ve semineryürüttük.

Adil Gelecek Projesi İş Planı Yarışması

Kültür, Sanat ve Yaratıcı Endüstriler

Sahne Sonrası: Post-Prodüksiyon Eğitimleri Projesi

Sahne Sonrası: Post-Prodüksiyon Eğitimleri Projesi’ni, AB tarafından desteklenen ve GSM- Gençlik Servisleri Merkezi Derneği (GSM), Uçan Süpürge Vakfı ve Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) ortaklığında yürütülen “Kültür ve Sanat Yoluyla Değişim için Diyalog Projesi” kapsamında yer alan Elele Destek alt hibe programı kapsamında  2023 yılında gerçekleştirdik.

Çekimleri tamamlanan bir video içeriğinin profesyonel post prodüksiyon çalışmaları ile tamamlanmasına ilişkin online eğitim ve mentorluk programı “Sahne Sonrası: Post-Prodüksiyon Eğitimleri Projesi” 18- 40 yaş arası Türkiye genelinde post prodüksiyon pratikleri ile ilgilenen 30 kişinin katılımı ile hayata geçti. Proje kapsamında katılımcılar ile 20 saatlik çevrimiçi eğitim ve 10 saatlik mentorluk görüşmeleri gerçekleştirdik.

Sahne Sonrası: Post-Prodüksiyon Eğitimleri Projesi Final Etkinliği

TwinHubs – Tartu Yaratıcı Endüstriler Merkezi – Bilgi Transferi Projesi

European Creative Network’ün geliştirdiği, yaratıcı merkezler arası bilgi transfer çalışmaları ve değişim görüşmelerini kapsayan Twin Hubs programı kapsamında INOGAR olarak Estonya’da yer alan Tartu Yaratıcı Endüstriler Merkezi ile eşleştik. 4’er günlük karşılıklı seyahatler, bilgi transferleri, çevrimiçi 10 toplantı, 2 buluşma ve kapanış etkinliği ile projeden 15 kişi fayda sağladı.

Gösteri Sanatları Faaliyetlerinin Sosyal ve Ekonomik Etkileri Üzerine Araştırma Projesi

Gösteri sanatlarına dair kültür kurumlarının bulundukları bölgelerde sahip oldukları ekonomik ve sosyal etkinin araştırılmasına ve raporunun hazırlanmasına yönelik proje, Dr. Funda Lena’nın danışmanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü hibesi ile hayata geçti. Kültür Sanat alanında eğitim veren akademi, araştırma merkezli, araştırmacılar ve kültür kurumlarına yönelik olarak hazırlanan rapor için, anket çalışması, odak grup çalışmaları ve çalıştaylar kurguladık. Proje kapsamında 2 eğitim, 1 paydaş toplantısı, 45 saha görüşmesi, 4 vaka analizi, 1 rapor lansmanı gerçekleştirdik. Proje toplam 50 kişi ve kuruma katkı sağladı.

Döngüsel Modayı Düşünme Zamanı Geldi: Nivogo – Pazarlama ve Büyümeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tunahan Kafa, Giyi Kurucusu Gôknil Bigan, BebeMoss ve Sector7 Kurucusu Izabela Erşahin

“Döngüsel Modayı Düşünme Zamanı Geldi”

“Fashion Revolution – Smart But Perfect” projesi kapsamında Türkiye’de döngüsel modanın öncüleri ile konuya ilişkin önde gelen isimlerin katıldığı 2 panel ve yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdik. Bu süreçte 30 katılımcı projeden fayda sağladı. Döngüsel modanın Türkiye’de yaygınlaşmasını hedefleyen başlangıç etkinliğinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için etkinlik bitiminde katılımcılar ile bir ağ anlaşması imzaladık.

“Kütahya’da Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi için Teknik Destek Projesi” Başlangıç Toplantısı

“Kütahya’da Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi için Teknik Destek Projesi”

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında uygulanan, Kütahya Belediyesi’nin faydalanıcısı olduğu, Haziran 2023’te başlayan ve 24 ay sürmesi planlanan projenin ortakları arasında Zafer Kalkınma Ajansı, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası, Kütahya Fotoğrafçılar, Çiniciler ve El Sanatları Esnaf Odası bulunuyor. Proje kapsamında kurulacak bir yaratıcılık merkezi vasıtasıyla Kütahya’daki başta çini ve seramik alanında faaliyet gösteren KOBİ ve girişimciler olmak üzere, yaratıcı endüstri paydaşlarının üretim, tasarım ve markalaşma kapasiteleri ile ulusal ve uluslararası pazar paylarının artırılması amaçlanıyor. WYG Türkiye’nin yöneticisi olduğu projede IDEMA, proje konsorsiyumu içinde yer alıyor ve projede görev alacak uzmanlarla ilgili yaptığı çalışmalarla sürece katkı sunuyor.


Katıldığımız Uluslararası Etkinlikler

13-14 Kasım 2023, “Avrupa Sosyal Ekonomi Konferansı”, İspanya

  • 16-18 Mayıs, “Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), 32. Yıllık Toplantı”, Özbekistan için tıklayın. Toplantıya dair röportajımız için tıklayın.
  • 22-24 Eylül, “Uluslararası Adil Ticaret Ṣehirleri Konferansı”, İsviçre için tıklayın.
  • 4-5 Ekim 2023, “Asya Kalkınma Bankası İş Fırsatları Fuarı”, Filipinler için tıklayın.
  • 9-12 Ekim 2023, “Yaratıcı Beceriler Haftası”, Avusturya için tıklayın.
  • 13-14 Kasım 2023, “Avrupa Sosyal Ekonomi Konferansı”, İspanya için tıklayın. Konferansa dair haber içeriğimiz için tıklayın.
  • 16 Kasım 2023, “Yeşil Geleceğe Doğru: Avrupa Yeşil Mutabakatı”, Brüksel
  • 21 Kasım 2023,  “Avrupa Komisyonu’nun Açık Kaynak Gözlemevi”, Brüksel
  • 30 Kasım – 2 Aralık 2023, “Direncin Kökleri: Sürdürülebilir ve Yerel Ekonomiler için Platform Kooperatifleri Kurmak”, Hindistan için tıklayın. Etkinliğe dair haber içeriğimiz için tıklayın.

 


Kapatırken

IDEMA LinkedIn sayfasında yer alan idemahaber bültenine abone olmak için tıklayın. IDEMA- International Development Management, İhtiyaç Haritası ve INOGAR’ı sosyal medya hesaplarından takip edebilir; idemahaber’de yer almasını önerdiğiniz konuları ve etkinlikleri iletisim@idema.com.tr adresine gönderebilir, iş birlikleri ve projelerinizin ihtiyaçları için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bir sonraki sayımızda görüşmek üzere!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: