Anasayfaİklim DeğişikliğiÇevresel Kalkınma

Amsterdam Çevre İçin Doğalgazdan Vazgeçiyor

Amsterdam Çevre İçin Doğalgazdan Vazgeçiyor

Amsterdam, iklim değişikliğine olan etkilerinden dolayı doğalgaz kullanımına son verecek.

Hollanda’nın Amsterdam şehrinde yeni bir uygulama ile, iklim değişikliğiyle mücadele için doğalgaz kullanımına 2050 yılına kadar son verilecek.

Kömürden doğalgaza, şimdi de doğal gazdan temiz enerjiye geçilmeye başlanmış bu dönemde Amsterdam, 2050 yılında “karbondioksitten arınmış” şehir olmayı hedefleyerek çevresel duyarlılığa öncülük ediyor. Bunun için şehir, öncelikle altyapı ağlarında değişikliğe gidiyor; eski ağları yeni alternatif enerjilerden beslenen ağlarla ve kanalizasyon şebekelerini uygun sistemlerle değiştiriyor.

Bu kapsamda, Amsterdam belediyesi ülke çapında da Ulusal Enerji Anlaşması’nın imzalanmasına öncülük etmişti. 2013 yılında imzalan bu anlaşma sayesinde ülke şirketleri, sendikaları, ekolojist ya da finansal kurum ve kuruluşlar yıllık %1,5 oranında enerji tasarrufu yapmak zorunda. Hollanda Enerji Bakanlığı ülkenin, 30 milyon metre küpten az doğalgaz üretmeyi ve Rusya ile Norveç gibi ülkelerden ihraç ettikleri doğalgazı da öncelikle azaltmak, daha sonra da buna tümüyle son vermeyi hedeflediğini bildirdi.

Haber: Selin Belce