AnasayfaKalkınma GündemiKentler ve Yerel Kalkınma

Arap Bakanlığı Konut ve Kentsel Kalkınma Forumu Düzenlendi

Arap Bakanlığı Konut ve Kentsel Kalkınma Forumu Düzenlendi

Arap Bakanlığı tarafından ilk kez düzenlenen Konut ve Kentsel Kalkınma Forumu (AMFHUD) 21 Aralık 2015 tarihinde Kahire’de düzenlendi.

Foruma 15 bakanlık delegesi, ulusal ve bölgesel kurumların temsilcileri, özel sektör ve sivil toplum temsilcileri katılım gösterdi. Forum Mısır Konut Bakanlığı, Arap Birliği ve UN Habitat tarafından organize edildi.

Konut Bakanı Mr. Mostafa Madbouly forum açılışında yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Sürdürülebilir kalkınma noktasındaki hedeflerimize ulaşmak için çok önemli bir fırsat olan bu forumu düzenlemek bizler için mutluluk vericidir. Günümüzde Arap bölgesindeki kentsel sorunları, zorlukları ve fırsatları görebilmek adına ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarda her türlü çalışmayı yapmak durumundayız.”

Forum  genel olarak Arap Birliği içerisinde tecrübe aktarımını, farkındalığı esas alan ve iyi uygulamaları görünür kılmayı hedefleyen bölgesel bir işbirliğidir. Aynı zamanda Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında 11. hedef olan “Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam” içinde tanıtım çalışmaları yapılmaktadır.

Aynı zamanda forumda Habitat III Birlemiş Milletler Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Konferansı öncesi Arap bölgesi için insani yerleşim alanlarının güçlendirilmesi ve şehirleşmenin önündeki engeller için çözümler üretilmesi adına kapsamlı bir  Kahire Deklarasyonu da yayınlandı.

UN Habitat Yönetici Direktörü olan Dr. Joan Clos kentleşme ile birlikte girilen yeni dönemin tarihi önemine vurgu yaptı ve konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Tarihte ilk kez kentleşme, kalkınma,sosyal eşitlik, çevresel sürdürülebilirlik  ve zenginlik kaynağı olarak bir araç olarak görülmektedir. Önümüzde acilen yapılması gereken ilk iş spontane şehir kurulumu ve gelişiminden vazgeçerek iyi planlanmış bir şehir yapılanması sistematiğinin kurulmasıdır.”