AnasayfaTeknoloji ve KalkınmaEkonomik Kalkınma

Artık uçaklar da elektrikle çalışacak!

Artık uçaklar da elektrikle çalışacak!

Havayolu şirketlerinin en büyük maliyeti gaz. Uçuş maliyetleri azaltmanın ve iklim değişikliği ile mücadele etmenin en kolay yolu ise hiç gaz kullanmamak. Bu sorunu çözmek için Wright Electric, pillerle çalışan ve 300 milin altındaki uçuşlarda kullanılabilecek ticari bir yolcu uçağı tasarladı. Tasarlanan uçakların kullanılabileceği kısa mesafeli uçuşlar, dünya çapındaki tüm uçuşların %30’unu oluşturuyor. Bu uçuşlarda elektrikli uçakların kullanılması halinde 26 milyar dolarlık bir maliyet eksiltmeye gidilebilecek.

Wright Electric,  Techcrunch Y Combinator Demo Day’de  geliştirdiği elektrikli uçakların tasarımını Silikon Vadisi’ne sundu. Wright Electric, 737 pazarını alt üst edecek 150 kişilik bir uçak tasarladığını açıkladı. Tasarımı meydana getirmek için ise İngiliz hava yolu şirketi EasyJet ile ortaklık kurdu.

Wright Electric’in elektrikli uçaklarının tasarımını yapan ekip, NASA’da elektrikli uçaklar konusunda araştırmalar yapan bir gruptan oluşuyor. Uçakların tam olarak nasıl çalışacağı ile ilgili plan pil teknolojisindeki gelişmelere bağlı olarak gelişecek. Önümüzdeki yıllarda piller çok daha iyi olursa uzun mesafeli uçuşlarda kullanılacak olan uçakların bile elektrikli olması hayal ediliyor. Şimdilik, dünyadaki uzun mesafeli uçuşlar için gaz hala gerekli.

kaynak.