AnasayfaUluslararası KalkınmaFonlar

Asya Altyapı Yatırım Bankası ve Dünya Bankası Anlaşmaya Vardı

Asya Altyapı Yatırım Bankası ve Dünya Bankası Anlaşmaya Vardı

13 Nisan 2016 tarihinde Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim ve Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) başkanı Jin Liqun Dünya Bankası’nın Washington’daki Merkezi’nde eş finansman çerçeve anlaşması konusunda anlaşmaya vardı.

1 Haziran 2016 tarihinde ise Asya Altyapı Yatırım Bankası başkanı Jin Liqun 57 olan üye sayısını bu yıl 100 ülkeye çıkarmayı hedeflediklerini belirten bir açıklama yaptı.

Şu ana kadar 57 üye ülkesi olan AIIB için, halihazırda başvuran ve kabul edilmesi beklenen 30 ülke daha bulunuyor.

Jin Liqun, mevcut durumda Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya bu bankaya katılımı onaylamasalar da, bankaya üye olmaksızın küresel çapta tüm ülkelerin birlikte çalışması gerektiğinin altını çizdi.

Birleşik Devletler ve Japonya için kapının her zaman açık olacağını ve bu iki ülke menşeili tüm şirketlere eşit ve uygun davranılacağını söyledi.

Jin Asya dışından olan ülkeler ile güçlü ekonomik bağların kurulacağını ve geliştirileceğini ve farklı kıtalarda bulunan ülkeler ile eğitim, sağlık hizmetleri, kentsel planlama ve yönetişim gibi alanlarda fiziksel altypaı çalışmaları projelerinin geliştireceğinin öncelikleri olduğunu belirtti.

AIIB resmi olarak geçtiğimiz yıl kuruldu. Banka kuruluşunda tüm ortakların ve üyelerin 100 milyar dolarlık bir sermaye ile enerji, ulaşım, kırsal kalkınma konularına yatırım amaçlı bir vizyon oluşturulmuştu.