AnasayfaKalkınmaKalkınma Gündemi

Türkiye Yerel Yöneticilerini Seçti, Yıllar Sonra Türkiye’nin Seçim Haritasında Renkler Değişti

Türkiye Yerel Yöneticilerini Seçti, Yıllar Sonra Türkiye’nin Seçim Haritasında Renkler Değişti

Türkiye 31 Mart 2024 tarihinde yerel seçimlerde oy kullanmak için sandık başına gitti. Yıllar sonra Türkiye’nin seçim haritasında renkler değişti.

Türkiye genelinde yüzde 37 oy alan CHP, 47 yıl sonra ilk kez birinci parti haline geldi. AKP yüzde 35,54’te kaldı. 30 büyükşehirden 14’ünü, 51 il belediyesinden 21’ini, 973 ilçeden ise 337’sini CHP kazanırken, AKP 13 büyükşehir ve 12 ilde kaldı.

Seçilen Belediye Başkanlarını tebrik ediyor, yeni görevlerinde başarılar diliyoruz.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, sandıkların yüzde 99.99’nun açıldığını duyurdu

“Mahalli İdareler Genel Seçimi’ne 34 siyasi partimiz katılmıştır. 207 bin 848 sandıkta 61 milyon 441 bin 882 kayıtlı seçmen ile seçimlere gidilmiştir. Kesin olmayan sonuçlara göre, büyükşehir belediye başkanlığı için açılan sandık oranı yüzde 99,99’dur. Büyükşehir belediye başkanlığı seçimine katılım oranı ise yüzde 78,11 olarak gerçekleşmiştir. Belediye başkanlığı seçimi için açılan sandık oranı yüzde 99,95 olup katılım oranı yüzde 78,7 olarak gerçekleşmiştir. Belediye meclisi için açılan sandık oranı yüzde 99,93 olup katılım oranı 78,5 olarak gerçekleşmiştir. İl genel meclisi seçimi için açılan sandık oranı yüzde 99,97 olup, katılım oranı yüzde 80,7 olarak gerçekleşmiştir.”

“Altılı Masa”da yer alan muhalefet partileri yerel seçimlere “ittifaksız” girdi

2023 genel seçimlerinde Millet İttifakı içinde yer alan siyasi partilerden CHP dışındaki siyasi partiler varlık gösteremedi. Seçimlere “hür ve müstakil” girme kararı alan ve ittifak önerilerini reddeden İYİ Parti, kurulduğu günden bu yana en düşük oy oranını aldı ve 2019’daki oylarının yaklaşık yarısını kaybettiStratejik oy kullanan seçmen, ittifakı sandıkta yaptı ve CHP, büyükşehirlerin yanı sıra, il belediyelerinin de büyük bölümünde yarışı önde bitirdi.

CHP ise tekrar açıldığı 1980 darbesinden sonra, Genel Başkan Özgür Özel’in “cam tavan” olarak ifade ettiği yüzde 25’lik oy oranını ilk kez aşmış oldu.

Yıllardır, Ege, Akdeniz ve Trakya’dan oy alması nedeniyle “kıyılar partisi” olarak anılan CHP; Türkiye’nin geniş yelpazesinde belediyeleri kazandı.

Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan’ın 2018’de kurduğu Yeniden Refah Partisi, 2023’te Cumhur İttifakı’nda yer almış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek vermişti.Resmi olmayan sonuçlara göre Şanlıurfa ve Yozgat, AKP’den YRP yönetimine geçti. YRP, AKP’nin 2019’da yüzde 70 oy aldığı Konya’da, yüzde 63 aldığı Kayseri’de ikinci parti oldu, AKP bu illerde yüzde 20’lere yaklaşan oy kaybı yaşadı.

Seçim sonuçlarına göre, CHP birinci, AK Parti ikinci, Yeniden Refah Partisi (YRP) üçüncü, DEM Parti dördüncü, MHP beşinci, İYİ Parti altıncı sıraya yerleşti

  • CHP, 14 büyükşehir(İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Aydın, Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Mersin, Manisa, Muğla, Tekirdağ), 21 şehir, 336 ilçe, 47 beldede önde geldi.
  • AK Parti, 12 büyükşehir (Erzurum, Antep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Maraş, Ordu, Sakarya, Samsun, Trabzon), 12 şehir, 360 ilçe, 122 beldede önde geldi.
  • DEM Parti, 3 büyükşehir(Diyarbakır, Mardin, Van), 7 şehir, 64 ilçe, 7 beldede önde geldi.
  • YRP, 1 büyükşehir (Şanlıurfa), 1 şehir, 38 ilçe, 20 beldede önde geldi.

İstanbul: İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Murat Kurum’a karşı zafer elde etti. Üsküdar, Sancaktepe, Çatalca, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Beyoğlu, Bayrampaşa, Tuzla ve Çekmeköy olmak üzere 9 ilçe CHP yönetimine geçti.

“An itibarıyla artık yeni dönemdeki yetkiyi aldık. İstanbul’da olağanüstü mücadeleyi veren bütün örgüt üyelerimize çok teşekkür ediyorum.” — İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: