AnasayfaGöç ve Mülteciler

“Birbirimizden öğreniyoruz”: Türkiye’de göçmen ve mülteci girişimcilerinin güçlendirilmesi.

“Birbirimizden öğreniyoruz”: Türkiye’de göçmen ve mülteci girişimcilerinin güçlendirilmesi.

Türkiye, dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor -ve birçokları için girişimcilik, ev sahibi topluluklarında kendileri için yeni hayatlar inşa etmenin uygulanabilir bir yoludur.

Bu Uluslararası göçmenler Günü’nde , İstanbul merkezli girişimcilik girişimi IDEMA’nın CEO’su ve kurucu ortağı güler Altınsoy ile covid-19 günlerinde göçmen ve mülteci girişimcileri nasıl desteklediklerini duymak için konuştuk.

IDEMA,  Google.org. tarafından finanse edilen, Covid-19 Hızlı yanıt ve Kurtarma Programı aracılığıyla YBI ile birlikte çalışıyor.

Özellikle göçmen ve mülteci girişimciler için Türkiye’deki zorluklar nelerdir?

Girişimciliğin kendisi, özellikle başlangıçta zorlu bir yolculuktur. Ancak göçmenler ve mülteciler için ek engeller var. İlk olarak, dil engeli var. İkincisi, yerel yapılara, pazarın nasıl işlediğine veya pazarın ve müşteri taleplerinin ne olduğuna aşina değiller, bu yüzden ev sahibi ülkelerine uyum sağlamak için ekstra zamana ihtiyaçları var. Üçüncüsü, ev sahibi ülkeden girişimciler için bazı sübvansiyonlar ve devlet desteği mevcut olsa da, mülteci veya göçmen girişimciler için mevcut olmaları kesin değildir. 

Türkiye’deki göçmenlerin ve mültecilerin durumu hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz?

Türkiye, dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor. Toplamda, 3,6 milyon  Suriyeli mülteci, Afganistan ve diğer ülkelerden gelen 400.000 mülteci de dahil olmak üzere dört milyon mültecimiz var. İlginç bir şekilde, sadece %2′ si mülteci kamplarında yaşıyor, yani %98′ i ev sahibi topluluklarda yaşıyor. Sosyal uyumu teşvik etmek için, ev sahibi bir topluluğun göçmen ve mülteci popülasyonlarının karşılaştığı zorlukları ve ihtiyaçlarının ne olduğunu anlaması gerekir, çünkü aksi takdirde bu popülasyonlar marjinalleştirilecektir  – özellikle gençler. Bu mültecileri desteklemek için ev sahibi topluma fayda sağlar ve mültecilerin Türkiye’de sosyal ve ekonomik yaşamın nasıl işlediğini,  buna nasıl uyum sağlayacağını anlamalarında faydalı olur.

“Girişimciliğin kendisi, özellikle başlangıçta zorlu bir yolculuktur. Ancak göçmenler ve mülteciler için ek engeller var.” 

IDEMA göçmen ve mülteci girişimcileri nasıl destekliyor?

Desteklediğimiz girişimcilerin %60’ı mültecilerdir ve çoğunlukla gıda sektöründe onlarla birlikte çalışıyoruz. Onları, gıda sektörüne özgü pazarlama ve işletme yönetimi gibi genel kritik becerileri kapsayan bir müfredatla dört aylık bir kuluçka programından geçiriyoruz.

Birçok gıda girişimcisi için büyük engellerden biri de , bir mutfak inşa etmek için çok fazla yatırıma ihtiyaç duyduklarından teknik ekipmana erişim eksikliğidir. IDEMA, gıda girişimcilerinin ürünlerini test edebilecekleri, müşterilerle tanışabilecekleri, geri bildirim alabilecekleri ve ürünlerini tamamlayabilecekleri iki endüstriyel mutfağa sahiptir. Ürünleri talep edildikten sonra, kendi tesislerine taşınırlar. IDEMA, anlayışı geliştirmek için, Türk, mülteci ve göçmen girişimcileri bir araya getirerek sosyal uyum faaliyetlerini de yürütmektedir.

Göçmenler ve mülteci girişimciler için programınız neden gıdaya odaklanıyor?

Başlangıçta mültecilere yönelik destek teklifimizi tasarlarken, teknoloji ve dijital girişimcileri desteklemek için bir inkübasyon merkezi oluşturmayı planladık. Fakat daha sonra öğrenmiş olduk ki, mültecilerin yüksek seviyelerde dijital okuryazarlık düzeyi yok. Ancak gıda hakkında çok şey biliyorlar – özellikle Suriyeli mülteciler zengin bir gastronomik mirasa ve bu sektörde işlerini başlatmak için gerekli becerilere sahipler. Gıda girişimcilerinin Türkiye pazarına girmesi için giriş engelinin oldukça düşük olduğunu gördüğümüzde, özellikle bu sektörü hedefledik. Şimdi, ev sahibi ve mülteci topluluklarını bir araya getirmek için yıllık bir gastro -diplomasi etkinliği düzenliyoruz.

Gastro -diplomasi olayı ilginç geliyor. Bu konuda daha fazla bilgi verir misiniz?

Gastro-diplomasi etkinliklerinde göçmen ve mülteci girişimcilerimiz geleneksel yemeklerini pişiriyor ve Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarından ve özel sektörden gelen misafirleri davet ediyoruz. Bu masada, genellikle kültürel,sosyal olayları ve hepimizin karşılaştığı zorlukları tartışıyoruz. Fikir ve bilgiyi paylaşmak için bir araya geliyoruz, aynı zamanda girişimcilerimiz için iyi bir ağ oluşturma etkinliği.

Size ilham veren özellikle unutulmaz girişimciler var mı?

IDEMA’nın çalışmalarından çok ilham verici hikayeler var! Özellikle Inam’ın hikayesi gerçekten dokunaklı. Inam Suriyeli ve Türkiye’ye geldiğinde zaten çok iyi bir ev aşçısıydı. Yemek pişirme becerilerinin bir girişimcilik fırsatı olduğunu fark etti ve ağırlıklı olarak Türk işletmeleriyle çalışarak, ürünlerini Türk zevkine göre geliştirerek catering hizmetleri sunmaya başladı. Şimdi tam teşekküllü bir iş kadını ve kocasını programa katılıp, peynir ürünü geliştirmesi için destekledi. Ayrıca şu anda IDEMA’nın girişimcilik topluluğunun bir parçası olan iki kızı var. Bütün aile programın bir parçası haline geldi!

Genellikle, girişimcilerimizle ilk tanıştığımızda, insanların gözlerine bakarken, hatta kendilerini tanıtırken çok utangaçtırlar. Programdan sonra onları sahnede, özgüvenli bir şekilde kendilerini  ve işlerini tanıtırken görmek beni çok heyecanlandırıyor tabiri caizse tüğlerimi diken diken ediyor.

COVİD-19, birlikte çalıştığınız girişimcileri nasıl etkiledi?

Tüm girişimcilerimizi zorlayan nokta, iş faaliyetlerini nasıl uyarlayacaklarıydı. IDEMA topluluğunda, girişimcilerin hem uzman mentorlarımızla hem de eşler arası tartışma alıştırmalarımızla, karşılaştıkları zorlukları tartışmaları için birçok destek mekanizması var. İnanıyorum ki, girişimcilerimiz için en önemli destek bu dayanıklı, dirençli topluluğunun bir parçası olmaları. Gıda girişimcileri gibi bazı girişimciler çok kötü etkilendi. Kafelerinde ve restoranlarında yemek servis ediyorlardı, bu yüzden paketlenmiş ürünler üretmeye yönelmeleride onlara destek olmaya çalıştık. Ayrıca girişimlerini, dijital platformların kullanımına uygun hale getirmeleri gerekti.

” İnanıyorum ki, girişimcilerimiz için en önemli destek bu dayanıklı, dirençli topluluğunun bir parçası olmaları.”

Bana uyum sağlamayı başaran bir gıda girişimcisinden bahsedebilir misiniz?

Bir girişimci, müşteriler için ekmek pişirme atölyeleri yapıyordu, burada gelip ekmek yapmayı öğreniyorlardı. COVİD-19 sırasında herkes ekmek pişirmeye başladı, bu yüzden atölyelerini dijital bir platforma adapte etti ve çevrimiçi yapmaya başladı, talep oldukça yüksekti. Ayrıca maya paketlerini de teslim ediyordu, çünkü 100 yıl boyunca demlenmiş geleneksel bir maya kullanıyor.

COVİD-19 göçmenler ve mülteciler için herhangi bir ek engel oluşturdu mu?

Bazı yönlerden, evet. Türkiye’de küçük ve orta ölçekli işletmeler için hükümetin harekete geçirdiği bazı destek mekanizmaları vardı, örneğin maaşın küçük bir kısmını ödeme ve diğer çalışan destek biçimleri gibi. Ancak mülteci girişimcilerin çoğu resmi olarak kayıtlı değil, bu yüzden fayda sağlayamadılar. Dil de bir engeldi, bu yüzden bilgiye erişimi olması gerektiği kadar hızlı değildi. COVİD-19 ilk ortaya çıktığında, tüm bilgiler türkçeydi, bu yüzden birçok mülteci işlerini sürdürmek için ne tür önlemler almaları gerektiğini bilmiyordu. Birçok mülteci ve göçmen de “vasıfsız” işçi sınıfındaydı ve ne yazık ki Türkiye’de işlerini kaybeden ilk kişiler onlar oldu.

“ Ancak mülteci girişimcilerin çoğu resmi olarak kayıtlı değil, bu yüzden bu desteklerden  fayda sağlayamadılar.”

IDEMA Google.org tarafından finanse edilen Covid-19 Hızlı Yanıt ve Kurtarma Programı aracılığıyla YBI ile çalışıyor. Program finansmanı IDEMA’nın hangi yeni faaliyetlerini gerçekleştirmesine izin verdi?

İşletmeleri dayanıklılıklarını  artırmaları için zaten destekledik, ancak COVİD-19 ile birlikte, hizmetlerimize olan talep son derece yüksekti. İş sürekliliği planlaması ve eğitimi için zaten mevcut araçlarımız vardı, ancak program finansmanı ile çevrimiçi destek sağlamak için yeni bir dijital platform aracılığıyla çok daha geniş bir kitleye ulaşabildik. İşletmeler bu oturumları son derece yararlı buldular.

 Dijital platform nasıl çalışır?

Yeni dijital platformumuz sayesinde, üç ana alanda işletmelere destek veriyoruz. Bunlardan biri dayanıklılıklarını arttırıyor, bunun için eğitim oturumları ve araçları sağlıyoruz.İkinci olarak program finansmanı ile, işletmelerin bireysel destek için bize ulaşmalarını sağlayan bir yardım hattı oluşturabildik. Üçüncü bileşen dijital pazarlamadır: Google Suite gibi dijital araçlar üzerinde web seminerleri ve oturumlar düzenliyoruz ve işletmeleri bu araçları kendi ihtiyaçlarına nasıl uyarlayacakları konusunda eğitiyoruz.

Bu programın bir parçası olarak, birçok Google çalışanı genç girişimcileri desteklemek için gönüllü olarak zaman ayırıyor. Google gönüllüleri ile çalışma deneyimini nasıl buldunuz?

Google gönüllüleri mevcut trendlerle çok temas halindeler – sanki bize gelecekten bilgi getiriyorlarmış gibi geliyor! IDEMA’ya akıllı dijital pazarlama stratejileri hakkında bilgi verdiler, böylece işimizi daha fazla müşteriye ulaşmak için destekleyebildik, ki bu gerçekten yararlı oldu. Bunun girişimcilerimize çok fazla motivasyon ve umut verdiğine inanıyorum – pandemi sırasında girişimciler olumsuz haber gündemine çok kapıldılar ve bu da onlar ve işletmeleri için bir pozitiflik ve umut duygusu yarattı.

 COVİD-19 Hızlı Tepki Programının bir parçası olmasaydı, IDEMA bugün nerede olurdu?

Dijital pazarlama ve dijital araçlara aynı odaklanmayı yapmazdık. Sanırım hala yangın söndürme ve hayatta kalma aşamasındayız. Hızlı Yanıt programı finansmanı ile desteklediğimiz işletmelere daha fazla vizyon ve umut verebildik.

“ Hızlı Yanıt programı finansmanı ile desteklediğimiz işletmelere daha fazla vizyon ve umut verebildik.”

Sizce göçmenlere ve mültecilere girişimci olmak için ihtiyaç duydukları desteği vermek neden bu kadar önemli?

Göçmenleri ve mültecileri ayrı, bağımsız bir ‘diğer’ olarak görmemeliyiz – onlar topluluğumuzun bir parçasıdır ve refahları tüm toplumun refahını etkiler. Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç ettikten sonra, göçmenlerin entegre olmalarına yardımcı olmak için özel ihtiyaçları olduğunu çok iyi biliyorum. Karşılaştıkları engelleri aşmak için onlara ilk desteği vermeliyiz – o zaman kendilerini sürdürebilecekler.

Özellikle Türkiye’de IDEMA’nın göçmen ve mültecilerle çalışması neden bu kadar önemli?

Türkiye’de, göçmenler ve mülteciler, birkaç ay için bu durumda değiller, ve ülkelerine geri gitmeyecekler.  Suriyeli mülteciler söz konusu olduğunda, buraya geldiklerinden bu yana neredeyse 10 yıl geçti. Onları toplumumuzun bir parçası olarak görüyorum. Onlarla yapılan araştırmalar ve röportajlarda, onların kendilerini Türk toplumunun bir parçası olarak gördüklerini gösteriyor. Birçoğu mümkün olsa bile Suriye’ye dönmek istemiyor. Bu nedenle acil müdahale çalışmaları yerine uzun vadeli destek ve geliştirme müdahalelerine ihtiyaç duyuyorlar.

Onları (Suriyeli mültecileri) toplumumuzun bir parçası olarak görüyorum…Onlar da kendilerini Türk toplumunun bir parçası olarak görüyorlar.”

Daha fazla göçmen ve mülteciyi desteklemek isteyen diğer girişimcilik destek kuruluşlarına ne gibi önemli tavsiyelerde bulunursunuz?

Mültecileri ve göçmenleri ve ev sahibi topluluk girişimcilerini bir araya getirmek için entegre programlar geliştirmenin çok önemli olduğunu söyleyebilirim, böylece birbirlerinden öğrenebilirler. Türkiye’de mülteci girişimciler, Türk ev sahibinin pazar ve hedef müşteriler hakkındaki bilgisinden yararlanabilirler. Öte yandan, ev sahibi topluluk girişimcileri mülteci topluluğundan, ihtiyaçları ve bu topluluk içinde iş yapma potansiyelleri hakkında bilgi edinirler. Mülteciler sadece pasif olarak yardım bekleyen kişiler olarak görülmemelidir – aynı zamanda potansiyel müşterilerdir. Bir hayatları, ihtiyaçları var ve ev sahibi ülke işletmeleri de onlara hitap etmeyi öğrenmeli.

Kaynak: Youth Business

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: