AnasayfaGıda

Pandeminin Gıda Davranışları Üzerindeki Etkisi

Pandeminin Gıda Davranışları Üzerindeki Etkisi

Avrupa’nın önde gelen gıda inovasyon girişimi EIT  Food, 10 Avrupa ülkesinde 5.000 tüketicinin katılım sağladığı çalışmayla, pandemi döneminin ve sokağa çıkma yasağının gıda alımı ve tüketimi üzerindeki etkilerini gözler önüne serdi. Yapılan çalışmaya göre, tüketicilerin neredeyse yarısı pandeminin de bir etkisi olarak sağlıklarını korumanın daha önemli olduğunu, üçte biri daha fazla yerli ürün aldıklarını ve bir çoğunun da  gelecekte de yerli ürün satın almaya devam edeceğini belirtti. Yapılan çalışmada ayrıca tüketicilerin üçte birinden fazlasının gelirlerinin bir kısmını veya tamamını kaybettiği, yarıdan fazlasının da her ay geçim sıkıntı çektiği belirtiliyor.

Danimarka’daki Aarhus Üniversitesi liderliğinde, Avrupa’nın önde gelen üniversitelerinden oluşan bir konsorsiyum tarafından yapılan anketlerin sonucunda ortaya çıkan rapora göre; sokağa çıkma yasağı alışveriş alışkanlıklarında, yemek hazırlama ve yeme alışkanlıklarında kalıcı değişikliklere neden olabilir. Rapora göre pandemi döneminde en büyük davranış değişikliği alışveriş yapma şeklinde yaşandı. Tüketicilerin neredeyse yarısı alışverişlerini online yapmayı tercih ediyor. Ayrıca rapora göre toplu alımlarda ve planlanmış alışverişlerde de artış var. Avrupalı tüketicilerin üçte birinden fazlası muftakta daha fazla zaman geçirdiklerini, sokağa çıkma yasaklarında yemek yapmaktan keyif aldıklarını belirtti. Ayrıca tüketiciler hane halkı olarak birlikte daha düzenli yemek yediklerini belirtti.

Araştırmaya göre gıdanın hayatımızdaki önemi, sokağa çıkma kısıtlamaları kaldırıldıktan sonra da artmaya devam edecek. Tüketicilerin yaklaşık üçte biri, pandemiden sonra da ev yapımı yemekler pişirmeye devam edeceklerini belirtti. Ankete katılanların üçte birinden fazlası önceliklerinin  gıdaya, uygun fiyatlarla erişim olduğunu belirtti. 

Avrupa’daki tüketiciler de, pandemi sırasında gelir kayıpları ve azalmaları gibi mali sıkıntılar yaşadı. Bütün bu mali sıkıntılar da alım gücünü temel bir öncelik haline getirdi. Alım gücündeki azalmaya rağmen hem insanların evden çalışması, hem de kısıtlamaların diğer sebeplerinden dolayı evde daha fazla zaman geçirmesi, evde daha fazla yemek yemelerine dolayısıyla da gıda kategorisindeki satın alımların artmasına neden oldu. 

Araştırmaya liderlik eden Aarthus Üniversitesi İşletme Bölümü Başkanı Prof. Klaus Grunert’in EIT Food araştırmasının sonuçlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmeye göre; COVID-19 insanların yiyecek alışkanlıklarında satın almadan, planlamaya birçok değişikliğe gitmesine neden oldu. Ayrıca pandemi özellikle sürdürülebilirlik ve sağlık konularında çeşitli olumlu eğilimlerin yükselmesini sağladı. Sektör de tüketicinin evden yemek yemesi, alışveriş yapması gibi konulara ayak uydurarak, değişikliğe gitme fırsatına sahip. 

EIT Food İletişim ve Halkla İlişkiler Direktörü Saskia Nuijten da; gıda sistemindeki kırılganlığın pandemi sürecinde ortaya çıktığını, Avrupalı tüketicilerin neredeyse bir gecede tüketim alışkanlıklarını değiştirdiklerini ve pandemi yasakları veya pandemi bitince de büyük ihtimalle bu alışkanlıklarını sürdüreceklerini belirtirken, çalışmanın tüketicilerin hem gezegene, hem de sağlıklarına fayda sağlayacak uygun fiyatlı gıdaya daha iyi erişim sağlamak konusunda umutlu olduklarını, bunun da endüstrinin harekete geçip, tarladan sofraya nasıl daha iyi bir gıda sistemi kurabileceğine  kafa yormasının vakti olduğunu belirtti.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: