AnasayfaGenelTeknoloji ve Kalkınma

Birleşik Arap Emirlikleri: “2117’de Mars’a şehir inşa edeceğiz”

Birleşik Arap Emirlikleri: “2117’de Mars’a şehir inşa edeceğiz”

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 100 yıl içinde Kızıl Gezegen’de yaşanılabilir bir şehir inşa etmeyi planladıkları ‘Mars 2117’ projesini duyurdu.

Birleşik Arap Emirlikleri uzay çalışmalarına 2014 yılında başladı. 2014’den bu yana hükümet, Muhammed Bin Rashid Uzay Merkezi’ni kurup geliştirmek için milyonlarca dolar harcadı. Üç yıllık dönemde BAE uzay araştırmaları ajansı, ABD, Rusya ve Çin gibi ülkelerle uzay çalışmaları konusunda resmi anlaşmalar ve ortaklıklar gerçekleştirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Mars yörüngesine 2021 yılında ulaşacağı planlanan sonda projesine dair 2015’te yaptıkları duyurudan sonraki ikinci büyük uzay adımı olarak görülen ‘Mars 2117’ projesi de BAE uzay ajansının uluslararası kuruluşlar ve şirketler ortaklığında gerçekleştirilmesi öngörülen projelerinin başında geliyor.

Proje, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Raşid el Mektum tarafından da sosyal medyada ilan edildi. Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla “Mars’ta minyatür bir şehir ve insan topluluğu” inşa etmeyi amaçladıklarını söyleyen Mektum, ülkedeki uzman bilim adamları, araştırmacılar ve mühendisler tarafından hazırlanan proje bünyesinde, robotlar tarafından inşa edilmesi planlanan kentin sanal sunumunu da yayınladı.

Paylaşımlarında, “Diğer gezegenlere yerleşmek, uzun zamandır insanoğlunun hayali. Amacımız, BAE’nin bu hayali gerçekleştirmek için uluslararası çalışmalara öncülük etmesidir” diyen Mektum, bu projenin ‘bugün toprağa ekilen bir tohum olduğunu, gelecek nesillerin hasadını toplayacağını’ söyledi.