AnasayfaEğitimGirişimcilik

Harran Üniversitesi öğrencilerinden mülteciler için girişimci çözümler

Harran Üniversitesi öğrencilerinden mülteciler için girişimci çözümler

Harran Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencileri, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve UNDP işbirliğiyle yürütülen “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Sosyal İstikrarın Güçlendirilmesi Projesi” faaliyetleri kapsamında sağlanan destekle, Türkiye’nin dört bir yanında belirli dönemlerde düzenlenen inovasyon ve girişimcilik deneyimi etkinliği InnoCampus Hackathon’a katıldılar. Etkinlikte Suriyeli ve Türkiyeli öğrencilerden oluşan altı kişilik bir takım ve bir gözlemciden oluşan heyet, mültecilerin sağlık ve eğitim hizmetlerine erişimini kolaylaştırmaya yönelik geliştirdikleri, video anlatımlı, çok dilli bir web sitesi hizmeti olan “E-Refugee” adlı projeleriyle ilgi topladılar.

International Organization of Migration (IOM, Uluslararası Göç Örgütü) ve İstanbul Işık Üniversitesi işbirliği ile 3-5 Şubat 2017 tarihleri arasında İstanbul Işık Üniversitesi Şile Kampüsü’nde düzenlenen etkinliğin bu yılki ana teması, mültecilerin sorunlarına yaratıcı ve teknolojik çözümler bulma olarak belirlendi.

Hackaton’a katılan 36 öğrenci ve Türkiyeli yazılımcılar, dört potansiyel inovasyon geliştirme alanında çalışmalar sergilediler. Bu alanlar:

Doktor ve hastalara dil sorunlarıyla baş edebilmeleri için bir sosyal medya aplikasyonu,

Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin temel hizmetlerden yararlanmalarına ilişkin bir dokunmatik ekranlı kiosk,

 Mültecilerin temel ihtiyaçlarını belirlemek ve olası sonuçlara ulaşmak için bir sosyal medya aplikasyonu,

 İnsani yardıma ulaşmaları için gerekli dokümanların hızlı gönderimini sağlayacak ve sesle çaışan bir yazıcı geliştirme idi.

Eğitimler devam edecek

36 saatllik Hackathonu tamamlayan öğrenciler, programda mülteci sorunlarına yönelik getirdikleri çözüm önerilerini sundular. Hackaton’da sunulan çözüm önerileri, 17 Şubat-10 Mayıs 2017 tarihleri arasında Gaziantep’te gerçekleştirilecek “Girişimcilik Hızlandırma Eğitimi Programı”nda geliştirilecek.  Program, girişimcilik hızlandırma temelli çalışmalar yapan Innocampus ekibi, IOM ve Gaziantep Üniversitesi ile işbirliğinde imzalanan protokol kapsamında uygulanacak. Bu protokol kapsamında Gaziantep Üniversite kampüsü içerisine kurulacak konteynırlar ile ortak çalışma ve öğrenme alanlarının oluşturulması ve mentorlar desteği ile 90 saate yakın girişimcilik ve inovasyon hızlandırıcı eğitimler verilmesi planlanıyor.