AnasayfaGöç ve Mültecilerİnsani Yardım

BM: Musul’un batısındaki yardım operasyonları “kırılma noktasına” ulaşabilir

BM: Musul’un batısındaki yardım operasyonları “kırılma noktasına” ulaşabilir

Halen yaklaşık 700 bin sivilin yaşadığı Musul’un batısından gelebilecek büyük göçe karşı Birleşmiş Milletler ve Irak’taki insani yardım ortakları acil durum kamplarını kurmak için zorlanıyorlar.

Irak’taki BM İnsani Yardım Koordinatörü Lise Grande Irak’tan video konferans yoluyla katıldığı konferansta New York’taki gazetecilere yaptığı açıklamada “Beklediğimizden daha fazla insan geliyor. Daha da artarsa bizi kırılma noktasına getirebilir” ifadesini kullandı.

Musul’un batısından tek bir günde 50 bin sivil kaçmaya başlarsa, mevcut sistemin düzgün çalışamayacağını belirten Grande, BM ve ortaklarının ailelerin hak ettikleri onurlu desteği alırken bekleyebilecekleri büyük depolar boyutunda yapılar kurduklarını kaydetti.

Grande’nin verdiği rakamlara göre, Musul’un eski kent bölgesinde halen 650 bin ila 680 bin sivil var.

Daeş’in kaçmaya çalışan insanları hedef aldığını söyleyen Grande, “sivillerin çok zor durumda sıkışıp kalmasından korkuyoruz. Kalmayı seçen aileler risk altında, gidenler de risk altında” diye konuştu. Grande kalan insanların yiyecek ve suyu olmadığını, Kasım ayının ortalarından bu yana bölgeye istikrarlı malzeme gitmediğini kaydetti. Kaçabilenlerin anlattıklarına göre Grande kaynakları olan ailelerin ellerindekileri günde hiç değilse bir öğün yemek yiyebilmek için değiş tokuş yaptığını belirtti ve en büyük sorunun su olduğunu vurguladı.

kaynak.