AnasayfaTeknoloji ve KalkınmaEkonomik Kalkınma

BM Genel Sekreteri Guterres: “Yapay Zeka için birlikte çalışmalıyız”

BM Genel Sekreteri Guterres: “Yapay Zeka için birlikte çalışmalıyız”

BM Genel Sekreteri Güvenlik Konseyinde Yapay Zeka ile ilgili konuştu

BM Genel Sekreteri Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada yapay zekânın insan gelişimini hızlandırma potansiyelini vurgularken, devrim niteliğindeki yeni teknolojinin kötü niyetli kullanımına karşı da uyarıda bulundu.

António Guterres, yapay zekanın öncelikle siber saldırılar başlatmak, sahtecilik üretmek veya dezenformasyon ve nefret söylemi yaymak için bir silah haline gelmesi durumunda, bunun küresel barış ve güvenlik için çok ciddi sonuçları olacağını söyledi.

Guterres “Sosyal medyadan başka bir yere bakmaya gerek yok. İnsani bağları güçlendirmek için tasarlanan araçlar ve platformlar artık seçimleri baltalamak, komplo teorilerini yaymak, nefret ve şiddeti kışkırtmak için kullanılıyor” diye konuştu.

Genel Sekreter “Hatalı çalışan yapay zeka sistemleri bir başka büyük endişe alanı. Yapay zeka ile nükleer silahlar, biyoteknoloji, nöroteknoloji ve robot bilim arasındaki etkileşim ise son derece endişe verici” ifadelerini kullandı.

Yapay Zeka’nın Yönetimi

Guterres, yapay zekanın yönetimi konusundaki sorunlu tartışmalara dikkat çekerek evrensel bir yaklaşıma duyulan ihtiyacı vurguladı ve BM liderliğinde ileriye dönük potansiyel bir yol sunan geçmişteki benzer deneyimlere atıfta bulundu. 

Genel Sekreter “Uluslararası toplum, toplumlarımızı ve ekonomilerimizi altüst etme potansiyeline sahip yeni teknolojilere yanıt verme konusunda uzun bir geçmişe sahiptir. Birleşmiş Milletler’de bir araya gelerek yeni uluslararası kurallar belirledik, yeni anlaşmalar imzaladık ve yeni küresel ajanslar kurduk” diye konuştu.

Guterres örneğin, ölümcül otonom silah sistemlerine ilişkin yol gösterici ilkeler ve Yapay Zeka Etiği üzerine tavsiyeler BM forumlarında tartışıldığını ve kabul edildiğini belirtti.

Genel Sekreter Güvenlik Konseyi’ndeki konuşmasında, geçen ay Cenevre’de toplanan İyilik için Yapay Zeka Zirvesi’nin çığır açan teknolojinin kamu yararına hizmet etmesini sağlamaya yardımcı olmak için uzmanları, özel sektörü, BM kurumlarını ve hükümetleri bir araya getirdiğini kaydetti.

Büyük beceri açığı

Guterres, hükümetlerde ve diğer bürokrasilerde yapay zeka konusunda ulusal ve küresel düzeyde ele alınması gereken bir beceri açığı olduğuna işaret etti.

Guterres “Bu nedenle bazı Üye Devletlerin, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü veya Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli gibi modellerden esinlenerek, bu olağanüstü teknolojiyi yönetmek için kolektif çabaları desteklemek üzere yeni bir Birleşmiş Milletler kuruluşu oluşturulması yönündeki çağrılarını memnuniyetle karşılıyorum” dedi.

Genel Sekreter “Yeni bir BM kuruluşu uzmanlığı bir araya getirecek ve uluslararası toplumun hizmetine sunacaktır. Ve sürdürülebilir kalkınmayı hızlandırmak için yapay zeka araçlarının araştırılması ve geliştirilmesi konusunda işbirliğini destekleyebilir” diye konuştu.

Güvenlik Konseyi’ne çağrı

Genel Sekreter, uluslararası barış ve güvenlikten sorumlu olan Güvenlik Konseyi’ni “Yapay Zeka konusunda liderlik yapmaya” ve şeffaflık, hesap verebilirlik ve gözetim için ortak alınabilecek önlemler için yol göstermeye çağırdı.

Guterres “Bizi birbirimizden daha da uzaklaştıran değil, sosyal, dijital ve ekonomik uçurumlar arasında köprü kuran bir Yapay Zeka için birlikte çalışmalıyız. Sizleri barış ve güvenlik için güçlerinizi birleştirmeye ve güven inşa etmeye çağırıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Güvenlik Konseyinde bir ilk

18 Temmuz tarihli Güvenlik Konseyi toplantısı, Temmuz ayı için Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını yürüten Birleşik Krallık tarafından düzenlendi. 

Bu toplantı, yapay zekanın uluslararası barış ve güvenliğe yönelik potansiyel tehditleri konusunda 15 üyeli Konsey’in ilk toplantısı olma özelliği taşıyor.

 

Kaynak: UN Türkiye

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: