AnasayfaEkoloji

Bu bisikletler havayı temizleyecek!

Bu bisikletler havayı temizleyecek!

Makedonya’nın başkentinde bulunan Üsküp Kiril Metodi Üniversitesi’nin Makine Mühendisliği bölümünde öğrenimlerini sürdüren bir grup öğrenci, hava temizleyici filtreli bisiklet icat ettiler.

Şehir Eko-Taşımacılığı (GET) olarak adlandırdıkları bu proje aracılığıyla ülke genelinde ekolojik kentsel ulaşım sistemi oluşturmayı amaçlayan öğrenciler, neredeyse her bisiklete yerleştirilebilecek hava temizleyici filtrelerle kilometre başına “9 metreküplük” bir alanın temizlenebileceğini ifade ettiler.

Öğrencilerden biri olan Poposki, tekerleklere yerleştirilen proaktif filtrelerle hava kirliliğine yol açan partikül maddelerin (PM10) temizlendiğini söyledi. Bu bisiklet, klasik bisikletlere benzer hız değiştirme sistemine sahip. Ayrıca elektrikli kullanım moduna alındığında motoru beş seviyeli hıza kadar çıkabiliyor.

Poposki: “Filtreler ek bir yük getirmiyor ve elektrik tüketmiyor. Her bisiklete monte edilebilir.”

Gidona yerleştirilen optimizasyon kutusunda bisikleti kiralamak isteyen kişilerin kartlarını okumaya yarayan bir sistem de bulunuyor. Bu sisteme ilerleyen dönemlerde cep telefonlarının da entegre edilebilecek.

Bu çevre dostu bisikletin patentini almaya çalışan öğrenciler, projenin Devlet İnovasyon ve Teknolojik Gelişim Fonu’nun desteğiyle ve Kavadar’da bulunan bir şirketin iş birliğinde gerçekleştiğini kaydettiler. Buna ek olarak bisikletlerin farklı şehirlerde de kullanılması konusunda belediyelerden destek bekliyorlar.

Kaynak