AnasayfaTeknoloji

Bugün 30 Kasım, Dünya Bilgisayar Güvenliği Günü!

Bugün 30 Kasım, Dünya Bilgisayar Güvenliği Günü!

Geçtiğimiz yüzyılda bilgisayarın yanı sıra internetin de hayatımıza girmesiyle birlikte güvenlik ve gizlilik endişelerimiz oldukça artmıştır. “Bilgisayar Güvenliği Günü” aracılığıyla her yıl 30 Kasım’da, dünya genelinde bilgisayar güvenliği konusunda çeşitli duyurular yapılmakta ve çevrimiçi güvenlik konusunda çeşitli eğitimler verilmektedir. Bu kapsamda kullanıcılarda bilgisayar ve internet bilincinin oluşturulması hedeflenmektedir.

Business Insider’ın bir araştırmasına göre; 2020 yılına gelindiğinde her insan, ortalama 4 elektronik cihazla internete bağlanacak. Böylece yaklaşık 24 milyar cihaz küresel ağa dahil olacak. Bu durum, artan güvenlik ve gizlilik ihtiyacı ile güvenlik şirketleri ve kötü yazılım üreten şahıslar/şirketler arasında gerçekleşecek olan büyük bir savaşın temellerini atmaktadır.

Peki bugünün önemi üzerine bilgi güvenliğimizi sağlamak adına neler yapabiliriz?

Bilgisayar başından kısa süreli ayrılmanız durumunda, ortamdaki başka insanların sizin haberiniz olmadan bilgisayarınızı ve bilgilerinizi incelemelerine karşın bilgisayarınızı uyku moduna alabilir veya ekran kilidi özelliğini kullanabilirsiniz. Ayrıca, Zararlı yazılımlara maruz kalmamak adına, sizin için güvenilir bir kaynağa ait olduğunu düşünmediğiniz linklere tıklamamalısınız. Tarayıcılarınızdan istenmeyen pop-up’ları engelleyebilir veya linklerin otomatik engellemesini sağlayan güvenilir bilgisayar yazılım programlarından da yardım alabilirsiniz.

Bilgisayarlarınızda tam koruma sağlamak ve siber saldırıya maruz kalmamak adına çeşitli yazılım ve anti-virüs programlarından destek alabilirsiniz. Anti-virüs programlarında anakartınız ve sistem bilgileriniz için tam koruma elde etmek adına öncelikle BIOS sisteminizi koruyacak programları tercih etmelisiniz. BIOS (Basic Input Output System) giriş ve çıkış aygıtlarınızı kontrol ederek sistemin açılmasını sağlamaktadır. Kalıcı bir yazılım olup ROM bellekte saklanmaktadır. Anakartın birçok özelliğini kullanmanızı sağlayan yazılım, sistem ve donanımlarınız arasında bağlantı kurar. Bu önlemlere ek olarak siz de “Siber Güvenlik ve Çevrimiçi Güvenlik” konularında çeşitli dernek ve kuruluşlardan gönüllü eğitmenler tarafından veya ücretli olarak sağlanan eğitimleri alabilirsiniz. Bilgisayar ve internet kullanımında nitelikli kullanıcı profilleri oluşturabilirsiniz.

Kaynak