AnasayfaEkolojiİklim Değişikliği

Bugün Dünya Su Günü!

Bugün Dünya Su Günü!

Dünya Su Günü’nün 2019 yılı teması “Kimseyi geride bırakmamak”oldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1992 yılında Dünya Su Günü ile ilgili ilk öneriyi yapmış ve 1993 yılında her yıl 22 Mart gününün “Dünya Su Günü” olarak kutlanmasına karar vermiştir.

Bugün milyarlarca insan hala temiz suya ulaşamıyor. 22 Mart Dünya Su Günü, bu kadar çok insanın neden temiz suya ulaşamadığını ele alıyor ve su krizinin üstesinden gelmeye çalıyor. Ayrıca, 22 Mart günü her yıl tatlı su kaynaklarının önemine dikkat çekmek ve tatlı su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimini savunmak için bir araç olarak düzenleniyor.  Su ile ilgili konular hakkında daha fazla bilgi edinmek, bu bilgileri başkalarıyla paylaşmak, fark yaratmak ve harekete geçmek için bir fırsat olarak görülüyor.

Karar vericilere sürdürülebilir su politikalarını uygulayabilecekleri araçlar sağlamak amacıyla her yıl Dünya Su Günü’nde yeni bir Dünya Su Geliştirme Raporu yayımlanıyor. Bu rapor, UNESCO’nun UN-Water adına Dünya Su Geliştirme Programı (WWAP) tarafından koordine ediliyor.

Her yıl farklı temalarla kutlanmakta olan Dünya Su Günü’nün 2019 yılı teması “Kimseyi geride bırakmamak”. Her kimseniz ve her neredeyseniz su herkes için!

“22 Mart Dünya Su Günü”nün resmî sitesindeki önemli istatistiklerden birkaç tanesi şöyle;

  • 2,1 milyar insan evinde güvenli su olmadan yaşamaktadır.
  • Dört ilköğretim okulundan birinde, korumasız kaynakları kullanan veya susayan öğrencilerin içme suyu hizmeti bulunmamaktadır.
  • Küresel olarak, güvenli olmayan ve korunmasız su kaynaklarını kullanmak zorunda kalanların %80’i kırsal alanlarda yaşamaktadır.
  • Dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisi olan 4 milyar civarında insan, yılın en az bir ayında şiddetli su kıtlığı yaşamaktadır.
  • Dünya çapında 700 milyon insan 2030 yılına kadar yoğun su kıtlığı ile yerinden edilebilir.

Kaynak