AnasayfaTeknoloji ve Kalkınma

Çin, kendi Wikipedia’sını kuracak!

Çin, kendi Wikipedia’sını kuracak!

Çin, Wikipedia ile neredeyse aynı büyüklükte olan kendi özgür ansiklopedisini kuracak. Hatta kendi ansiklopedisini kurmak için de 20.000’e yakın akademisyen görevlendirildi.

2018 yılında hayatı geçirilmesi planlanan proje kapsamında Çin’in özgür ansiklopedisi, 300.000 başlıktan oluşacak ve her bir başlık da 1.00 kelime uzunluğunda olacak. ‘Çin Ansiklopedisi’ adını alacak site sayesinde Çin hükümetinin çevrimiçi kendi ansiklopedisi olacak.

Çin’in bu ansiklopediyi kurmasındaki temel amacı devletin yayımlanan içerikleri kontrol etmesine olanak sağlamak ve internet ansiklopedisi alanındaki eksiklikleri kapatmak. Üstelik bu sayede Çin hükümetinin bilim ve teknoloji alanında ilerlemelerini daha hızlı ortaya koyabileceği de öngörülüyor.

Çin hükümeti, dünyanın en büyük internet nüfusuna sahip ülkesi olarak 720 milyondan fazla aktif kullanıcıyla internet alanında en sert kısıtlamalara maruz kalan ülkelerin başında geliyor. Şimdi bu yeni ansiklopedi ne kadar kısıtlamalara maruz kalacak belli olmasa da Çin hükümeti için teknolojik açıdan farklılık olacak.

Kaynak