AnasayfaUluslararası KalkınmaSağlık&Hijyen

Çin mallarının faturası, her yıl 100 bin kişinin hayatı ile ödeniyor!

Çin mallarının faturası, her yıl 100 bin kişinin hayatı ile ödeniyor!

Çin’de sanayi kaynaklı hava kirliliğinin ne denli ciddi bir noktada olduğu biliniyor. Ancak New Scientist’de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, Batı Avrupa ve ABD’de satılan Çin yapımı mallar, hava kirliliğinin yarattığı sağlık tehlikelerinin doğrudan bir sonucu olarak Çin’de sadece bir yılda 100 binden fazla kişiyi öldürdü.

Kaliforniya Üniversitesi’nden Steven Davis, “Pekin’de korkunç sis resimleri gördüğümüzde, kirliliğe dikkat etmelerini söylüyoruz. Ancak bu biraz haksız, çünkü siz ve ben gidip bir Çin malı ürün satın aldığımızda birkaç kuruş daha ucuz ödüyoruz ama bunun sonucunda Çin’de insanlar ölüyor” dedi.

Sorunun başlıca kaynağı, kömürle çalışan elektrik santrallerinden ve üretim emisyonlarından kaynaklanan mikroskobik kirletici parçacıklar. Sanayi kaynaklı hava kirliliği ile ilişkili erken ölümlerin  %22’sinin bir ülkede üretilen ve bir başkasında tüketilen mal ve hizmetler ile ilişkili olabileceği tahmin ediliyor.

Yüksek konsantrasyonlarda mikroskobik kirletici parçacıklara kısa süre maruz kalmak bile kalp hastalığı, inme ve akciğer kanserinden erken ölümlere sebep oluyor. 100 bin Çin vatandaşının ölümü fiyat etiketlerinde görünmüyor ancak tüketim alışkanlıklarını düzenlerken ucuz Çin malı alıp tasarruf etmenin gerçek maliyetini düşünmek gerekiyor.

North Carolina Üniversitesi’nden çevre mühendisi Jason West, “Bu küresel etkiler gerçek ve ticaretin hava kirliliği ile ilişkili sağlık üzerindeki etkisinin büyüklüğünü anlamamaya yardımcı olur” diyor.

kaynak.