AnasayfaEğitimDezavantajlı Gruplar

Çocuklar için Hayata Geçirilen Renkli Hayaller Sahnesi Projesi’nin Belgeseli, İlk Kez Seyirci ile Buluştu

Çocuklar için Hayata Geçirilen Renkli Hayaller Sahnesi Projesi’nin Belgeseli, İlk Kez Seyirci ile Buluştu

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen çocukların iyi olma haline katkı sağlamak amacıyla yola çıkan Renkli Hayaller Sahnesi projesine dair hazırlanan belgesel, 17 Ocak Çarşamba Günü Atlas Sineması’nda gerçekleştirilen özel gösterimle ilk kez seyirciyle buluştu.

Tiyatro Kooperatifi tarafından, TOBB Kreatif Endüstriler Meclisi ile Netflix Türkiye’nin destekleri ve İhtiyaç Haritası iş birliğiyle 23 Nisan-25 Haziran 2023 tarihleri arasında hayata geçirilen “Renkli Hayaller Sahnesi” projesi kapsamında, Kahramanmaraş ve Hatay’da depremden etkilenen binlerce çocuğa ulaşıldı. Kahramanmaraş Avşar, Göksun, Elbistan, Afşin ve Hatay Antakya’daki çadır ve konteynır kentlerde 62 gün boyunca tiyatro oyunları, atölyeler, konserler, film gösterimleri ve sokak performanslarından oluşan 200’ün üzerinde etkinliğe 7 bin 500 çocuk katıldı.

2 ay süresince 32 ekipten 123 sanatçının katıldığı, 53 tiyatro oyunu, 32 atölye, 14 sokak performansı, 18 konser ve 84 film gösterimi gerçekleştirilen proje sürecini tarihe not eden belgesel, yaratılan toplumsal faydayı anlatırken deprem alanındaki psikososyal ihtiyaçların devam ettiğinin de altını çiziyor.

İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı ve Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Mert Fırat:

“Depremin ilk gününden itibaren pek çok farklı kurum gibi Tiyatro Kooperatifi olarak da elimizden gelen her şeyi yapmaya çalıştık. Tiyatro Kooperatifi’ne dahil 70’in üzerinde özel tiyatro temsilcileriyle bir araya geldik, önce Sahneden Dayanışma kampanyamızı başlattık. Tiyatro temsilcilerinin görüşleriyle, çocukların iyi oluşu için bir proje gerçekleştirme kararı aldık. Bu süreçte bölgedeki çocukların değişen hayatlarına şahit olmak, yaşadıkları travmaları birebir görmek, bizde onların yüzlerindeki gülümsemeyi belli bir süreliğine de olsa tekrar kazandırma isteği uyandırdı.”

Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Özsoy:

“Her fırsatta söylediğimiz gibi tiyatro, özellikle kriz anlarında toplumun yaralarını sarmakta çok önemli bir yere sahip. Bu bağlamda biz de kendi alanımızda ve gücümüzle neler yapabiliriz sorusunun peşine düştük ve tiyatrolarımızın ortak katılımıyla ortaya Renkli Hayaller Sahnesi projesi çıktı. Öncelikli amacımız depremden psikolojik olarak en fazla etkilenen gruplar arasında yer alan çocukların iyi olma haline biraz da olsa olumlu bir katkıda bulunmaktı. Umuyorum ki yaratmaya çalıştığımız ütopyalarımızın tezahürü olan bu yolculuğumuz bizim için olduğu kadar sizin için de manalı olur.”

İhtiyaç Haritası İcra Direktörü Evren Aydoğan:

“Projenin bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Depremin ilk anından beri paydaşlarımızla birlikte depremden etkilenen yurttaşlarımızın yaşam koşullarını iyileştirebilmek için çalışıyoruz. Bu bağlamda, sanatın ve özellikle tiyatronun iyileştirici gücünün çocuklara ulaşmasına aracılık etmemizi sağlayan tüm paydaşlarımıza teşekkür etmek isterim. Umuyorum ki tiyatronun insana hayal kurduran, başka dünyalara kapı açan tılsımı depremden etkilenen yurttaşlarımıza ve tüm topluma daha yoğun bir şekilde ulaşmaya devam eder. İhtiyaç Haritası olarak bu konuda elimizden gelen her türlü dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz.”

“Renkli Hayaller Sahnesi Proje Belgeseli”ni izlemek için tıklayın.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: